Nádi farkas bukkant fel egy magyar városban, kiadták a kilövési engedélyt

2024. szeptember 12. 17:24

Csapatba verődve nagyon kártékony állat a kistestű ragadozó.

2024. szeptember 12. 17:24
null

Nyitókép:

Aranysakált láttak Kaposváron, lakott területen belül. Csillag Gábor, a város jegyzője megadta az engedélyt a kilövésre, ugyanis csapatba verődve nagyon kártékony állat a kistestű ragadozó – írja a Somogy Vármegyei Hírportál

Évek óta egyre többet hallani arról, hogy Somogyban rendkívüli mértékben elszaporodtak az aranysakálok (régies nevükön nádi farkasok, vagy toportyánférgek - a szerk.) Azonban eddig viszonylag kevés információ állt rendelkezésre arról, hogy ezek a ragadozók elkezdenének urbanizálódni. 

Nemrégiben Kaposváron, belterületi utcákon észleltek egy sakált, konkrétan a Kaposvári Közlekedési Zrt. telephelyén és annak környékén. 

Csillag Gábor, a város jegyzője, kilövési engedélyt adott a Zselici Vadásztársaságnak, amelynek kijelölt vadásza szeptember 3. és december 31. között elejtheti az állatot.

Még nem sikerült elejteni a sakált – mondta Balogh Ákos, a Zselici Vadásztársaság elnöke, hozzátéve, hogy nem jellemző a sakálokra, hogy városi környezetbe merészkedjenek, de azt is fontos megjegyezni, hogy ezek az állatok rendkívül intelligensek és nagyon óvatosak. Főként napnyugta után aktívak, és többnyire falkában vadásznak.

A mi területünkön is élnek sakálok, évente körülbelül harmincat ejtünk el. Igyekszünk teljesíteni az éves tervben meghatározott számokat – tette hozzá Balogh Ákos, aki egy mintegy nyolcezer hektáron gazdálkodó vadásztársaságot vezet.

Magyarországon nem jellemző, hogy aranysakálok lakott területekhez közel telepednének meg, de nem is példa nélküli.

Lanszki József, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének professzora szerint a jelenség nem meglepő.

A faj képes kihasználni az urbánus környezet nyújtotta előnyöket. Délkelet-Ázsiában számos városban jellemző a sakálok jelenléte. Főként olyan területeken fordulhatnak elő, ahol parkok, nagyobb összefüggő növényzet vagy bolygatatlan, műveletlen kertek találhatók, amelyeket búvóhelyként használnak – magyarázta Lanszki József.

Hozzátette, a jövőben várható, hogy a sakálok lakott területek közelében is megjelennek, ám félni nem kell tőlük. – A leggyakrabban azt látjuk GPS-jeladós példányainknál is, hogy a területet kereső egyedek merészkednek közelebb a lakott részekhez.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Cukik, de károsak

A látszat néha csal: kedves állatkák, mint a nutriák vagy a mosómedvék is lehetnek veszélyes, invazív fajok, és egész régiók élővilágát felboríthatják.

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szekértábor
2024. szeptember 13. 09:56 Szerkesztve
A cikk nem eléggé érthetően ír, többen félreértették. Elszaporodtak Kaposvár környékén az aranysakálok, de senki sem akarja kiirtani őket. Ugyanolyan vadgazdálkodás folyik közöttük, mint az őzek, rókák, nyulak, stb. között. Ha túlszaporodnak, gyérítik az állományt. Viszont a városba beszabadult ragadozó veszélyes. Nem elég visszavinni a természetbe, mert nem véletlenül megy a városba, a bőséges élelem miatt vissza fog térni. Ha jól érzi magát, akkor csapatostul. Ahhoz túl nagy és erős, hogy ne jelentsen veszélyt. Tehát vagy elviszik egy állatkertbe, ahol - mivel nem ritka - nem tudnak vele mit kezdeni, vagy kilövik a tévelygő egyedet. Ugyanúgy, mint egy vaddisznó vagy róka esetén, vagy bármely vadállat esetén, amely megtámadhatja az embert. Tudom, hogy Gandhi még a csótányokat sem tapossa el, de még a legmegveszekedettebb belvárosi köldöknéző, szójás latteivó természetvédők sem néznék jó szemmel, ha a toportyánférgek szétmarcangolnák a gyermeküket a homokozóban (ha lenne nekik).
Akitlosz
2024. szeptember 12. 20:41
Ékezet mentes hozzászólásokat nem olvasok el és ebből kifolyólag ilyenekre nem is válaszolok. Ennyivel is gyorsabb.
bunko-jobbos
2024. szeptember 12. 20:38
Szegény jegyző! Az állatvédők majd elvágják a torkát vagy felgyújtják a házát, mert szegény kis állatkára kilövési engedélyt adott. Ugye az állatvédők nem az állatokat szeretik, hanem az embereket utálják.
Akitlosz
2024. szeptember 12. 20:36
Látom, hogy páran nem értették meg természetes ellenség fogalmát. :-( A sakál természetes ellensége a farkas. Ahol farkasok élnek ott nem nagyon élnek meg a sakálok. Tehát a természet megoldaná ezt a problémát, ha az ember hagyná neki. Csak magukat jellemezték, akik képtelenek voltak megérteni az előző hozzászólásomat. :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!