Meglepő: árverésen tűntek fel Grétsy László személyes tárgyai

2024. szeptember 26. 10:49

A nyelvőr Bugát Pál emlékérmét hatezer forintért vette meg valaki…

2024. szeptember 26. 10:49
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Szétszóródhat Grétsy László tanár úr hagyatéka. Fotó: MTI/Cseke Csilla. 

Meglepő tételeket talált a Mandiner egy magyar árverésen, amelynek tanulsága szerint szétaprózódni látszik az idén januárban, 91 éves korában elhunyt dr. Grétsy László hagyatéka. Grétsy hosszú évtizedeken keresztül őrködött a magyar nyelv védelmében, 

tanácsai, intelmei pedig milliókhoz jutottak el, hiszen a Vágó Istvánnal közösen készített Álljunk meg egy szóra! című műsort sokan kedvelték. 

Grétsy az egész életét arra tette fel, hogy felhívja a figyelmet a szép magyar beszédre, a világ pedig nem volt hálátlan vele szemben, hiszen Magyar Örökség-díjat, Prima Primissima-díjat és többek között Apáczai Csere János-díjat is kapott. 

Grétsy László (balra) a Magyar Rádió stúdiójában. A kép 1975-ben készült. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Ezek még nem tűntek fel az árveréses oldalon (talán nem is kerülnek oda…), ellenben a Duna Médiaszolgáltatótól 2020-ban kapott Tőkéczki László-díjja már kalapács alá került és el is adták. A tétel része volt az oklevélen kívül egy Apponyi mintás Herendi váza is, amelyet négy éve még boldogan, jóleső érzésekkel vett át Grétsy tanár úr. Most 28 ezer forintért vette meg valaki.

Ezt is ajánljuk a témában

De nem csak a Tőkéczky-díj került ki a hagyatékból, 

Grétsy Lászlót ugyanis a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat is kitüntette a Bugát Pál emlékéremmel, ezt 6 ezer forintért adták el. 

Az Ifjúságért bronz kitüntetést is értékesítették az aukción, és jelenleg is lehet licitálni Grétsy László Szarvas Gábor-díjára, valamint a Magyar Nyelvőr díjra, amelyet 2020-ban kapott.

Grétsy László büszkén mutatja a Tőkéczki László-díját, amelyet 2020-ban kapott. Most egy árverésen adták el 28 ezer forintért. Fotó: MTI/Cseke Csilla

A nyelv professzora idős korában is aktívan dolgozott, 2022-ben még tagja volt a Magyar Nyelvőr című folyóirat szerkesztőbizottságának és az Édes Anyanyelvünk című lapot is szerkesztette. 

Szép kort élt meg, hiszen idén januárban, 91 éves korában aludt el örökre. 

Nagy szívfájdalma volt, hogy az imádott felesége 2003-ban elhunyt. Négy gyermeket neveltek a feleségével, három lányt és egy fiút, Zsombor azonban meghalt 2011-ben. Grétsy Lászlónak három felnőtt lánya van, azt azonban nem tudni, hogyan kerültek az online árverésre a legendás nyelvőr kitüntetései, személyes tárgyai. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000092
2024. szeptember 26. 18:30
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­­­k­­­e­l­­d­­ ­­a­­­ ­­­s­­­z­­e­­­x­i­­ ­­p­­u­n­c­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Zolotarjov
2024. szeptember 26. 12:19
Na ugye..
Krupp Skya
2024. szeptember 26. 11:35 Szerkesztve
Bocsánat 11:22-es hozzászólást a Nézze meg hogy árasztotta el a Duna a rakpartot című cikkhez szerettem volna de bejött a Mandiner Ezt se látta még förmedvénye lekapcsoltam addigra átkapcsolt, ezért rossz oldalra írtam be a hozzászólást. Csessze meg a Mandiner a reklámját! Mandiner ti se olvastátok ezt még tőlem. Maradjatok velem!
pintyoke-2
2024. szeptember 26. 11:33
"....a Duna Médiaszolgáltatótól 2020-ban kapott Tőkéczki László-díjja már kalapács alá került..." Ez a "díjja" tetszene a tanár úrnak. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!