Mátyás király körmöci kétdukátosa és egyéb érdekességek – akár Ön is megveheti!

2024. szeptember 27. 16:11

A kétdukátos harminc évvel ezelőtt bukkant fel egy bécsi árverésen, akkor másfél millió forintért kelt el. Most ennek a többszöröséért kerül kalapács alá.

2024. szeptember 27. 16:11

Nyitókép: katalogus.numismatics.hu

Szombaton rendezi meg a Nudelman Numizmatika idei dupla érmeaukcióját, amelynek legkülönlegesebb tétele II. Mátyás király körmöci kétdukátosa lesz. A budapesti árverésen a világ minden tájáról származó ritkaságok, 

ókori aranyak mellett magyar és erdélyi pénzek veretei is kalapács alá kerülnek

 – idézte a Magyar Nemzet a Numizmatika közleményét.

Az aukción szerepelnek továbbá Hunyadi János ritkaságszámba menő aranyai és II. Rákóczi György nagybányai aranyforintja, Ferenc József és Erzsébet királyné 1867-es koronázására kibocsátott, 15 dukát súlyú aranyérme, valamint a Magyar Tanácsköztársaság 1919-ben készült próbaveret-tervezete is.

Mint írták, az antik pénzek közül az aukció kiemelt darabja lesz a trák királyság ősi aranyérme, melyet Lüszimakhosz veretett időszámítás előtt 305-281 között, a római aranyak közül pedig figyelemre méltó Domitianus császár aureusza.

Egyedi darabok kalapács alatt

Kiemelték, 

vegyesházi uralkodóink aranyforintjai a legkeresettebb darabok az utóbbi két évtizedben a gyűjtők körében. 

Hunyadi János ritkaságszámba menő aranyai mindig nagy érdeklődésre tarthatnak számot, az aukción három is szerepel, amire korábbi árverésen még nem volt példa.

Hangsúlyozták, hogy a címlapdarab, II. Mátyás körmöci kétdukátosa a lehető legnagyobb ritkaság, magántulajdonban csak ez a példány ismert. Felidézték, hogy 

a kétdukátos harminc évvel ezelőtt bukkant fel egy bécsi árverésen, ahol másfél millió forintért kelt el, 

majd 2007-ben a Nudelman Numizmatika aukcióján már kétszer annyiért adták el. Most harmincezer euróról – csaknem 12 millió forintról – indul az árverésen.

A másik kiemelkedő darab Ferenc József kilencdukátosa, melyet 1896-ban vertek Körmöcbányán a millenniumi ünnepségek alkalmából. Az éremkép I. Ferdinánd 1553-as tallérjának a mintájára készült Ferenc József portréjával.

Szintén különleges tétel a Ferenc József és Erzsébet királyné 1867-es koronázására kibocsátott, 15 dukát súlyú aranyérme, amelyből csak kevés készült.

A szintén szombaton zajló 22. aukció anyagát 120 tallér, mintegy háromszáz koronázási és visszafoglalási érem alkotja.

 A visszafoglalási érmek a törökök elleni győzelmek alkalmából készültek 1683 és 1718 között – írták.

A kommünikéből az is kiderült, hogy az árverés zárótétele egy háromszáz darabos próbaveret-gyűjtemény, amely a legnagyobb ismert magángyűjtemény. 

A tallérok közül pedig egy igazi ritkaság a listavezető, amely sem a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárában, sem a bécsi Münzkabinett gyűjteményében nem szerepel – zárták a közleményt.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000095
2024. szeptember 27. 17:20
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­­k­­­e­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­s­z­­­e­­­x­­­i­ ­p­­­u­­n­­c­­i­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Csomorkany
2024. szeptember 27. 17:19
Jajj. Totál összekevertétek a két Mátyást! A fotón tényleg Hunyadi Mátyás látható, az aukción viszont II. Mátyás pénzét árulják, de az egy egészen másik pénzdarab...
Akitlosz
2024. szeptember 27. 16:55
1 dukát = 106 176 mai forint. 2 dukát = 212 352 mai forint Amilyen óriási inflációt csináltak 2001. óta már régen forgalomban kellene lennie a 200 000 forintosnak is.
polárüveg
2024. szeptember 27. 16:53
"vegyesházi uralkodóink aranyforintjai a legkeresettebb darabok az utóbbi két évtizedben a gyűjtők körében. " A magyar vagy nemzetközi gyűjtők körében? Mert az érdekes, ha pont a magyar veretek a nemzetközi gyűjtők körében a keresett sztárok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!