Magyar Péter óriásit ment: bár a Brüsszelbe utazást kettőből kétszer elkummantotta, azért pedellusként megintett mindenkit, aki csak él és mozog

2024. szeptember 06. 05:31

Most, hogy kihisztizte magát a sok européer, látogassunk el az uniós intézmények iskolájába!

2024. szeptember 06. 05:31
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

(Nyitókép: Havran Zoltán (HZ) / Magyar Nemzet)

Ha akkora nagy gondnak tekintik a telefonhasználatot és a digitális oktatás fejlesztése helyett a tiltást választják a Fideszesek, akkor ne álljunk meg itt” –

jelentette ki harciasan a Momentum frakcióvezetője, Bedő Dávid,

belengetve, hogy pártja határozati javaslatban indítványozza a mobiltelefon-leadás szabályának parlamenti képviselőkre történő kiterjesztését, tehát hogy példamutatásképpen az Országgyűlés tagjai ne vigyék be telefonjaikat a plenáris ülésekre.

Több se kellett Magyar Péternek, és már nyúlta is le a felvetést, ismét nem fárasztva magát a forrásmegjelöléssel –

persze az is lehet, hogy véletlenül jutott neki is pont az az eszébe 11 órával később, hogy példamutatásképpen az Országgyűlés tagjai ne vigyék be telefonjaikat a plenáris ülésekre.

Ezt is ajánljuk a témában

Igaz, azért saját gondolattal is megtoldotta az elképzelést: a mobilok leadása mellett csak olyan laptopokat használhassanak odabent a képviselők, amelyekről kizárólag az Országgyűlés honlapjának oldalait lehet megnyitni, tehát külső honlapok és közösségimédia-platformok nem érhetők el, nehogy elvonja a honatyák figyelmét a Facebook.

Ezt írta tehát a TISZA Párt EP-képviselője a Facebookon, magyarországi IP-címről, miközben épp a szakbizottsági ülések hete zajlott Brüsszelben.

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának egyik alelnökéről beszélünk (még dicsekedtek is vele nyáron, hogy mennyi-mennyi fontos pozíciót megszereztek), ehhez képest se a bizottsági ülés elején, se a végén nem ült ott a pulpituson, és a névsor szerint sem volt jelen, hogy leszavazza azt a javaslatot, amely szerint jövőre több adófizetői pénzt kellene fordítani kommunikációra

(a Fidesz képviselője ott volt és szavazott – csak a jegyzőkönyv kedvéért, miután a TISZA kampányában hangsúlyos elem volt, hogy a fideszesek be se járnak a munkahelyükre, de majd ők).

Ezt követően a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság szerda-csütörtöki ülésén lett volna jelenése, annak ugyanis szintén tagja – az ottani eszmecserékben való részvétel és az informális, offline folyosói hálózatépítés helyett azonban (amelyekkel befolyásolni lehetne akár azt is, hogy milyen gombot nyom a német vagy a máltai kolléga, amikor legközelebb Magyarország kerül napirendre)

inkább karba tett kézzel beállt Ózdon egy Bzmot mellé fotózkodni és facebookozni.

Nem feltétlenül baj ez, eleve kamuállásról volt szó; csak akkor nem kellene pedellusként inteni más politikusokat, hogy a mindenkori ülésteremben mentsék a hazát, ahelyett, hogy lógnak vagy a mobilt nyomogatják.

Ezt is ajánljuk a témában

Igaz, eleve nem tiszta, hol is siklott félre a szövegértés, tehát hogy az „okostelefont csak tanulási/tanítási céllal lehet használni” tartalmú rendelkezésből miként sikerült valamiféle analógiával levezetni, hogy akkor

a parlamenti képviselők se nyithassák meg laptopjukon az Eur-Lex nevű uniós online jogtárat,

vagy hogy egy interpellációra adandó viszontválasz előtt ne kereshessenek rá sebtiben az Eurostat vonatkozó adataira. Mintha az iskolákban az lenne a szabály, hogy a tanórákon a tanár is csak az adott iskola honlapjának menüpontjait nyithatja meg, mást semmit.

Mindenesetre most, hogy az oly européer Momentum, valamint az országot szüntelenül Európába „visszavezetni” vágyó Magyar Péter közösen kigúnyolódta magát a tiltás módszerének alkalmazása és a telefonhasználat „oly nagy gondnak” tekintése miatt, a Brüsszelbe utazást elkummantó TISZA-vezér helyett kerekedjünk fel mi, és

nézzük meg, milyen szabályzatot tett közzé tanévkezdés előtt egy nappal a brüsszeli uniós tisztségviselők és alkalmazottak gyerekeinek iskolája, a jónevű EEB1, azaz az 1. számú Brüsszeli Európai Iskola.

Tekintettel az azzal kapcsolatos tudományos figyelmeztetésekre, hogy milyen hatással van a kikapcsolódási célú képernyőhasználat a gyermekek és a kiskamaszok egészségére, jóllétére és kognitív képességeire, köztük koncentrálóképességére”, kérjük „iskolánk közösségének valamennyi tagját (diákokat, tanárokat, szülőket, pedagógiai és adminisztratív munkatársakat stb.), hogy teljes mértékben kötelezzék el magukat az alábbi szabályok mellett, példamutatással segítve a sikeres végrehajtást” – szól a preambulum, majd nyersen koppan az első számú szabály:

mostantól az iskolában tilos a mobiltelefonok, köztük a butatelefonok(!), valamint a vezeték nélküli fülhallgatók és más elektronikus eszközök használata.

Sőt, nem csak az iskolában: a tilalom vonatkozik az iskolán kívüli programokra és kirándulásokra is. Nyilvánvalóan beleértve az arrafelé nem ritka külföldi osztálykirándulásokat.

Bonyolult leadási-felvételi protokollokkal nem cécóznak: „nyomatékosan kérjük a diákokat, hogy amennyiben rendelkeznek mobiltelefonnal vagy egyéb internetképes eszközzel, ne hozzák magukkal az iskolába”. Mivel a tanítás arrafelé szerda kivételével rendszerint nyolctól négyig tart,

az utazási idővel együtt ez akár napi 10 óra kütyümentességet jelent.

(Aki szerint nem is, mert a tantermekben biztosan alapfelszereltség a táblagép, tanulmányozgathatja a vonatkozó kimutatást, amely alapján a brüsszeli suli 14 évfolyamára, több mint négyezer diákjára és összes tantermére együttvéve 70 darab tablet jut. Úgy tűnik, elvannak a tanári laptopokkal és az interaktív táblákkal.)

Engedményképpen a második számú szabály a 16 éven felüli diákok számára „nagyon szigorú feltételek mellett” az iskola „bizonyos területein” (például a könyvtárban), „kizárólag iskolai (például tanulási vagy pályaválasztási) célokból” engedélyezi a mobilhasználatot,

de fotózni, videózni, játszani vagy magáncélból közösségimédia-oldalakat megnyitni nem lehet, a végzősöknek se.

A szabályok betartását ellenőrizzük, megsértésük esetén pedig megfelelő szankciókat alkalmazunk” – zárul a rendelkezés. És hogy mik azok a „megfelelő szankciók”? Nos. Az első szabálysértésnél szólnak a szülőknek, és ha az adott diák 11 évnél idősebb, plusz két órát az iskolában kell töltenie az egyébként rövid szerdai napon; ilyenkor a renitensek főszabály szerint valami írásbeli feladatot kapnak vagy közhasznú munkát kell végezniük. A második előforduláskor már behívják a szülőket (minimum online), plusz ugyanúgy bent kell maradni büntetésképpen az iskolában.

A harmadik kihágásnál fizikailag be kell fáradniuk a szülőknek az iskolába, a diák pedig ideiglenesen nem látogathatja az órákat –

kap helyette valami feladatot, amely segíti, hogy egy kicsit elgondolkodjék, plusz természetesen önállóan pótolnia kell a mulasztott órák tananyagát. Ha valakit negyedszerre is mobilozáson kapnak, megint mehetnek be a gondviselői, és az iskola fegyelmi tanácsot hív össze, amely dönt a továbbiakról.

A tájékoztatásban szerepel még, hogy amennyiben a tanuló és szülője kapcsolatba kíván lépni egymással iskolaidőben, arra az iskola személyzetén keresztül van mód; továbbá (talán azon összeesküvéselmélet-hívők kedvéért is, akik szerint a magyar kormány azért tiltja a mobilt, hogy ellehetetlenítse a tanórák videós rögzítését és ezáltal a rendszer elleni bizonyítékok gyűjtését)

emlékeztetnek a belga törvényekre, amelyek értelmében eleve tilos másról képet vagy felvételt készíteni a megkérdezése nélkül.

Végezetül pedig megtudjuk, hogy az iskola nem vonható felelősségre a diák által az iskolába bevitt eszköz megrongálódásáért, elvesztéséért vagy ellopásáért.

Ez tehát az az iskola, ahová az európai parlamenti képviselők is járathatják gyermekeiket,

és amelynek messze legnagyobb finanszírozója az Európai Bizottság (a második legnagyobb befizetők a tagállamok). Így két megállapítást tehetünk: a Brüsszel-kedvelő Momentumnak egy következő határozati javaslatában célszerű lenne szorgalmaznia, hogy ne a tökéletlen magyar úton járjunk, hanem ültessük át egy az egyben a nemzetközi érettségire felkészítő Brüsszeli Európai Iskola gyakorlatát, abból baj nem lehet.

Ha pedig Magyar Péternek még a brüsszelihez képest egész liberális magyarországi szabályozással is gondja van, helyénvaló lenne mielőbb írásbeli kérdéssel fordulnia az Európai Bizottsághoz, sérelmezve, hogy

az adófizetői pénzből finanszírozott Európai Iskolában brutálisan retrográd módon ellehetetlenítik a helyes mobilhasználatra nevelést,

csúnya precedenst teremtve.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

A tizennégy éve kormányzó jobboldal számára a mindenszarizmus újjászületése édes kihívás – de kihívás.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 377 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 07. 00:16
>>5m007h 0p3ra70r 2024. szeptember 06. 07:09 »Kriszta67 2024. szeptember 06. 06:29 Itt egy hasznos oldal ezzel kapcsolatban: onlineplatformok.hu Szuperszig5m007h 0p3ra70r 2024. szeptember 06. 07:51 Ettől függetlenül bárki regisztrálhat, és regisztrál is.<< Mindenki azt tesz amit akar tenni, a következményeit utána vállalnia kell. Ez alól a kiskorúak a legtöbbször kivételek, ők azt tesznek, amit a felnőttek megengednek nekik. Egy kiskorúnak sincsen önálló jövedelme, amiből mobilkészüléket vásárolhatna, a pénzt a felnőttek adják neki. Egy kiskorú sem köthet előfizetői szerződést internetszolgáltatásra, azt felnőttek kötik és bocsátják számára használatra. Egy kiskorú sem szerződhet szabadon online szolgáltatóval 13 éves kor alatt, ha szerződés jön létre és nem múlt el 13, akkor valótlant állított az életkoráról, azaz kicsalta szerződést. Amennyiben ezt a szülei biztosítják számára, úgy a gyermeket bűnelkövetői magatartásformákra kondicionálják. Ezen bátran gondolkodjon el mindenki.
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 07. 00:05
>>Skywalker_bp 2024. szeptember 06. 09:55 Óriási a pánik a NER-ben, ne vicceljetek már. Omlanak össze a narratíváik. Akadnak össze a lábaik. Esnek egymás torkának. Módosítják a választási törvényt. Hofi jezsuita atya Karmelita Egyházról beszél. A gazdaság pedig hason. Likviditás zéró. Vendégmunkások ömlenek. Gigantikus a pánik. << Katasztrófahelyzet. Csőd. Morális mélypont. Totális depresszió. Szuicid tendenciák. Nemzetközi kultúrbotrány. Tűzoltósapka. Henteslegény. Csattanó. Csatt. Látod morzsi, ilyet bárki tud.
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 07. 00:02
>>Bastyaelvtars 2024. szeptember 06. 11:01 anna bolena És azért mert kétszer nem volt ott MP egy ülésen<< Vagy két ülésen nem volt ott egyszer sem. Ezek egyébként szakbizottsági ülések, az egyikben ráadásul tisztviselő, nem szimpla delegált. Hoppá!
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 07. 00:01
>>Bastyaelvtars 2024. szeptember 06. 11:58 Dzsekvols Oh akkor javaslom Bastyaelvtars hozzaszolasat neked amiben felveti hogy kár hogy nem mutatta be a bátor, álnéven publikalo cikkiro az EP által kiadott éves statisztikát a fideszes ep képviselők munkájáról. Megjelenések, interpellaciok, képviselő csoporti munka, felszolalasok száma plenaris ülésen, benyujtott tv ek és módosítók száma stb stb...<< Minek. Bárki megnézheti, teljesen publikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!