Lassan aktuális lesz egy nagyobb földrengés Magyarországon, figyelmeztet a szakértő

2024. szeptember 03. 10:29

A pontos időpontot lehetetlen előrejelezni, de felkészülni lehetséges.

2024. szeptember 03. 10:29
null

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Peter Steffen / DPA / AFP

„Utoljára 1956-ban, Dunaharasztiban volt ötösnél nagyobb erősségű földrengés hazánkban. Kalmár Dániel szeizmológus szerint 50-70 évente fordulhat elő Magyarországon egy-egy ilyen erejű földmozgás, ám a pontos időpontot lehetetlen előrejelezni, de felkészülni lehetséges” – írja a likebalaton.hu, amely megszólaltatta Kalmár Dánielt, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium vezető kutatóját.

Magyarország egy közepesen aktív zónában van: a földrengésveszély mértéke átmenetet képez a szeizmikusan aktív mediterrán térség és a tektonikailag stabil Kelet-európai platform között – derül ki a cikkből.

Sokan emlékeznek még az 1985-ös berhidai epicentrumú, 4,9-es magnitúdójú, 7-es maximális intenzitású földrengésre, amely számos épületben okozott kárt. A szeizmológus szerint ezzel összemérhető földmozgás volt Oroszlányban 2011-ben, Tenken 2013-ban, és a tavaly nyári szarvasi is ezt a magnitúdót közelítette. A különbség az, hogy a berhidai a felszínhez igen közel pattant ki, így az általa okozott károk is nagyobbak voltak. A berhidaihoz hasonló rengések 5-10 év közötti gyakorisággal fordulnak elő hazánkban, az 1956-os, két emberi életet is követelő, Dunaharaszti központú, 5,6-os magnitúdójú földrengéshez mérhető eseményekre pedig 50-70 évente lehet számítani – teszik hozzá.

Ez alapján azt is mondhatnánk, hogy lassan aktuális lesz egy nagyobb rengés Magyarországon, de ennek pontos idejét lehetetlen megbecsülni.

Hazánkban egyébként a Komárom-Oroszlány-Berhida vonalon pattan ki a legtöbb földrengés, ilyen terület az ország keleti határán húzódó Érmellék, valamint Eger környéke is, zárul a cikk.

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2024. szeptember 03. 16:05
Alaszkában a HAARP központban tudják az időpontot.
lendvaiildiko
2024. szeptember 03. 12:03
A komáromi földrengésekről: Ezután a nagy rengés után körülbelül 20 évente (1783, 1806, 1851) ismét földmozgások voltak, a térség az ország szeizmikusan egyik legaktívabb területe volt, de 1850 után az aktivitás lecsökkent. A főrengést évekig követték utórengések, melyek epicentrális intenzitása néhányszor elérte az 50 értéket is. 1773. április 22-én újabb földrengés sújtotta Komáromot, melynek következtében összeomlott 500 ház és romhalmazzá vált a vár minden épülete. Emlékezetem szerint a gát és a víztározó alapsásánál méteres aszfaltréteget fektettek le, mely a várakozások szerint kevésbé sérülékennyé teszi a víztározót és környékét
lendvaiildiko
2024. szeptember 03. 11:58
A középkori keresztény embert a haláltól való félelem, a pokolra jutástól való félelem foglalkoztatta. Az új ateista kommunista zöld vallás rettegteti a ma emberét a karbollábnyommal, a globális felmelegedéssel, az elsivatagosodással. A krokodilok, mérges kígyók, a cápák minden film fő szereplői, mint ahogy idegen bolygók műlényei rendszeresen támadnak majd. Úgy tűnik, új rettegés forrása lehet a földrengés, érzem, hogy a tudós szinte liheg az örömtől, hogy nemsokára esedékes már a nagy földrengés.... Amúgy pedig amitől félni lehet: a Bős-Nagymarosi Vízierőmű megépült része az egyik erősen földrengés veszélyes területen van. A rengésnek 63 halálos áldozata volt, több mint 120-an megsebesültek, és Komárom épületeinek harmada elpusztult – összedőlt 7 templom és 279 épület, részben összedőlt további 353 épület, azaz komoly sérülést szenvedett a város épületeinek 54%-a, míg csak 9%-a maradt sértetlen. Ekkor sérült meg a zsámbéki templomrom.
Obsitos Technikus
2024. szeptember 03. 11:14
http:// www.georisk.hu/Maps/Poster_2008_A1.jpg Jó nézegetést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!