Közép-európai összehasonlításban hazánkban fékezett a legnagyobbat az infláció

2024. szeptember 12. 10:26

Az MNB egyik vezetője szerint ez történelmi siker.

2024. szeptember 12. 10:26
null

Nyitókép: Pixabay

Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóságának vezetője volt a Hír TV Napi aktuális vendége.

Mint ismert: közép-európai összehasonlításban Magyarországon fékezett a legnagyobbat az infláció, bár nem nálunk esett a legalacsonyabbra. Augusztusban 3,4 százalékos szintre csökkent az infláció, amelynek kapcsán Balatoni András a Hír TV-nek elárulta, hogy az MNB a júniusban elkészített előrejelzésében pontosan 3,4 százalékos inflációra számított.

A piacot valóban egy picit meglepte, a piaci várakozások voltak magasabbak, mi sem értettük, de nagyon örülünk neki, hogy bejött a prognózisunk, és ismételten visszajött az infláció a toleranciasávba, amit ugye a 3 százalékos inflációs cél körül definiált a Magyar Nemzeti Bank, tehát ez mindenképpen egy nagyon kedvező tendencia.

 Különösen azt figyelembe véve, hogy egy évvel ezelőtt januárban 25,7 százalékon tetőzött az infláció” 

– fogalmazott a szakember, aki történelmi sikernek nevezte, amit elértek, azonban hozzátette: nem szabad hátradőlniük. 

Ezt is ajánljuk a témában

Balatoni András kifejtette: kedvezőnek tartja, hogy 600 forint alatt lehet literenként benzint, illetve gázolajat tankolni az autókba; illetve örvendetesnek tartja azt is, hogy a Brent nyersolaj ára az elmúlt hónapoknak 80 dollár/hordóról 70 dollár környékére mérséklődött.

Ugyanakkor – mint mondta – „az inflációnak hosszú az árnyéka, a háztartások, vállalatok sokáig érzik azt, hogy egy nagyon jelentős inflációs áremelkedési hullám van mögöttünk, 

ezért nekünk az a fontos, hogy fenntartható módon is stabilizáljuk az áremelkedést ezen a 3 százalékos szinten.”

A szakember szerint, hogyha van jegybank az európai kontinensen, amely nagyon sokat tett annak érdekében, hogy az infláció mérséklődjön, akkor az a Magyar Nemzeti Bank. Kiemelte: mindez ez csapatmunka volt, de külön dicséretet érdemel a monetáris tanács. 

Ezt is ajánljuk a témában

Megjelentek a legfrissebb inflációs adatok, már azt is látni belőlük: fognak-e drágulni az élelmiszerek

Az élelmiszerek terén sem kell nagymértékű drágulásra számítani a továbbiakban, és a pénzromlás üteme összességében is mérséklődött idén augusztusban. A pénzügyi, a távközlési vagy az üdülési szolgáltatások viszont felfelé húzták az indexet. Az idén így éves átlagban 4 százalék alatt maradhat az infláció üteme – véli a Makronóm Intézet elemzője.

Mi voltunk az elsők az egész európai kontinensen, akik 2021 elején fölhívtuk a figyelmet az inflációs veszélyre, és a Magyar Nemzeti Bank volt az első, aki kamatot emelt 2021 júniusában. Egy hét múlva követtek bennünket a csehek és egy pár hónap múlva a lengyelek” – jegyezte meg Balatoni.

A szakember beszélt arról is, hogy a kormány és a GVH együttműködésében kialakítottak egy árfigyelő rendszert, 

ami hatékony eszköznek bizonyult annak érdekében, hogy a kiskereskedelmi szektort élesebb versenyre ösztönözze. 

Balatoni András ugyanakkor elhívja a figyelmet: nagyon fontos tényező, hogy a következő hónapokban, tehát októberben, novemberben és decemberben emelkedő inflációra számítanak, hiszen „az inflációs dinamikák még kicsit magasabban vannak”. Hozzátette: 

ez a hullámzás várhatóan ki fog simulni a jövő év közepétől, és akkor lesz újra árstabilitás Magyarországon.

A jegybanknak van egy egyértelmű célrendszere, amit alapvetően a törvényi mandátumunkból tudunk levezetni, és mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy ennek a célrendszernek eleget tegyünk. Én úgy látom ugyanakkor, hogy a jegybank leginkább az árstabilitás elérésével és fenntartásával tud hozzájárulni a gazdasági növekedéshez” – fogalmazott a szakember.

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
viktor-a-kiraly
2024. szeptember 12. 11:44
Hülye mandíner meg kiirja mert nem gondolkozik, hoyg ezzel azt is elárulják, hoyg nálunk votl a legnagyobb is az infláció! Buta mandi emiatt fogunk elveszíteni giazi szavazó parasztokat?
ehun
2024. szeptember 12. 11:43
Az MNB mesterségesen fűtötte fel az inflációt, várom kuszaszem nyugdíjba vonulását...
2024. szeptember 12. 11:37 Szerkesztve
Ismerjük el, hogy volt honnan, és örüljünk, hogy sikerült, és nem lett belőle egy Bokros-féle mindent is elinfláló ámokfutás, vagy a szokásos ballibes megszorításos csődtömeg.
Obsitos Technikus
2024. szeptember 12. 11:30
Mondjuk volt honnan.. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!