Közelebb szeretnék vinni a Honvédséget a társadalomhoz – javában zajlik a területvédelmi tartalékos kampány

2024. szeptember 01. 14:50

Akik már korábban csatlakoztak „tartalmas és élménydús kiképzésről”, illetve „életre szóló kalandról” beszélnek.

2024. szeptember 01. 14:50
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép illusztráció. Fotó: Magyar Honvédség Facebook-oldala. Belső képek: Mandiner/Ficsor Márton

Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra az idősebb korosztály tagjai is jelentkezhetnek. Köztük jócskán akadhatnak olyanok, akik teljesítettek korábban sorkatonai szolgálatot.

Minden korosztálynak megtaláljuk azt a szakfeladatot, ahol a legnagyobb szolgálatot tehetik.

 A fiatalokat például különböző műveleti feladatokba tudjuk delegálni, míg az idősebbek – főleg, ha rendelkeznek katonai tapasztalattal – akkor a kiképzés terén találhatják meg a helyüket, szerepüket a rendszerben. Át tudják adni a fiatalabb korosztálynak a tapasztalataikat” – mondta el Csapó László őrnagy, a MH Sipos Gyula 6. Területvédelmi Ezred főtisztje. 

Ezt is ajánljuk a témában

Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre nagyobb teret kap a közoktatásban a honvédelmi nevelés is, ahol az idősebb tartalékosokra ugyancsak szükség van, hogy az ismereteiket átadják a felnövekvő generációnak az iskolai foglalkozások keretében. 

Csapó László őrnagy ezt követően ismertette a Honvéd Kadét Programot. Elmondta, hogy a kadétképzés három szinten zajlik. Az első szinten, „szakkör jelleggel”, éves szinten meghatározott óraszámban vesznek részt honvédelmi képzésben a fiatalok, akik már formaruhával is rendelkezhetnek. A második szinten a kadétok emelt óraszámban tanulják a katonai ismereteket, a mindennapjaikat is formaruhát viselve töltik az oktatási intézményekben. A Honvéd Kadét Program harmadik szintjén részt vevő iskolákban pedig már az oktatóik is katonák, a diákok pedig kollégiumi elhelyezést kapnak. A Magyar Honvédség a honvéd kadét programban részt vevő kadétok részére az iskola szintjétől és a tanulmányi eredményüktől függően ösztöndíjat biztosít.

 „A Honvédelmi Minisztérium célja, hogy ezt a fajta képzést minél jobban kiterjessze, 

a távlati cél pedig az, hogy minden járásban jelen legyen a jövőben valamilyen formában kadétképzés”.

A kommunikációs tiszt még arra is kitért, hogy a területvédelmi parancsnokságnak az a szándéka, hogy a hét területvédelmi ezrednek egy-egy régiót, vagy országot jelöljön ki, és kapcsolatot építsen ki. „Közös gyakorlatokat hajtsanak végre, illetve közös kiképzéseket. Áprilisban német tartalékosokkal például magyar és német katonasírokat tettünk rendbe, ez is kiváló lehetőség volt a kapcsolatépítésre” – húzta alá Csapó László őrnagy.

„Minden korosztálynak megtaláljuk azt a szakfeladatot, ahol a legnagyobb szolgálatot tehetik” – hangsúlyozta a Mandinernek Csapó László őrnagy. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

Ezt is ajánljuk a témában

A cél továbbra is a béke megőrzése

Elhangzott, hogy a tartalékos rendszerrel az a céljuk, hogy a szolgálathoz csatlakozók képessé váljanak arra, hogy saját lakókörnyezetük biztonságához aktívan hozzájárulhassanak, hiszen „ők azok, akik a legalaposabb helyismerettel és tapasztalatokkal rendelkeznek, így később a különféle védelmi feladatoknál a legnagyobb segítséget tudják nyújtani” – magyarázta. Majd hozzátette, hogy 

ennek a szolgálati formának az elsődleges feladata a kritikus infrastruktúra és a nemzetgazdaság szempontjából fontos objektumok védelme. 

„De az úgynevezett vadászokra is hatalmas szerep hárul az erdős részek és a terep ismerete révén. Hiszen egy műholdképekből és felderítési információkból táplálkozó ellenfél esetében ők helyzeti előnnyel bírnak. Közbelépésükkel 'meglepetést' és veszteségeket tudnak okozni a támadók körében” – hangsúlyozta az őrnagy.

Arról is beszélt, hogy a képzésben résztvevők „tartalmas és élménydús kiképzésben részesülnek”. Felidézte, hogy pár hete a tartalékosokat helikopterrel vitték a gyakorlótérre, és egy deszantolást követően kézigránát dobást és lövészetet hajtottak végre. 

Végül hozzátette, hogy ez év nyarától új lehetőség nyílik a felsőoktatásban tanulók részére. Számukra az emelt ösztöndíj mellett Magyarország Kormánya garantálja a kollégiumi elhelyezést, ha a hallgató területvédelmi tartalékos szerződést köt.

Ezt is ajánljuk a témában

A díszőrségben is jelen vannak

Bogárdi Péter Gergő főtörzsőrmester 2019-en csatlakozott az önkéntes területvédelmi tartalékosokhoz. A harmincas évei elején járó fiatalembernek a cselgáncsedzője ajánlotta ezt a lehetőséget, aki toborzóirodán dolgozott. Bogárdi főtörzsőrmester, aki testnevelő tanárként végzett a Testnevelési Főiskolán azt is elmondta, hogy már rég gondolkozott azon, hogy a sportot miként tudná összekötni a Honvédséggel. Korábban sporttiszti feladatokat látott el, az állomány fizikai felkészültségéért felelt, jelenleg pedig hadműveleti altisztként szolgál.  Mint elhangzott, egy katonának egy nap egy óra sportolási lehetőség áll a rendelkezésére, a sporttisztek ennek a megvalósításában és levezetésében állnak rendelkezésre. Valamint 

az évente megszervezett erőnléti és állóképesség-felmérésre való felkészítésben is támogatást adnak.

Hadműveleti tisztként pedig többek között a tiszttársaival ők tervezik meg a különböző kiképzéseket vagy a honvédségi objektumokba való beléptetéseket is – hangzott el.

Bogárdi Péter Gergő főtörzsőrmester 2019-en csatlakozott az önkéntes területvédelmi tartalékosokhoz. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

Horváth Martin Róbert szakaszvezető, a vitéz Hajnal Jenő 12. Területvédelmi Zászlóalj lövészkatonája a Mandinernek elárulta, hogy már gyerekkora óta katona akart lenni. „Mikor még Finnországban laktunk, már akkor eldöntöttem, hogy hazaköltözök Magyarországra, és bevonulok a seregbe. Végül 19 éves koromban jelentkeztem tartalékosnak. Csak dicsérni tudom a tatabányai alakulatot, ahol szolgálok, eddig csak pozitív élményekkel gazdagodtam itt” – jelentette ki.

A húszas évei elején járó szakaszvezető tartalékos katona, de 

nap mint nap együtt szolgál az aktív állományú kollégáival. 

Ez magába foglalja a lövészetet vagy a robbantásokat is, de határszolgálatot is láttak már el közösen, de a nyári, gyerekeknek szervezett honvédelmi táborok lebonyolításából is kiveszik a részüket. Mindezek mellett a tartalékosok feladatköre nemrég új, nyilvánosan végzett elemmel bővült: az egyes ezredek állománya kéthetes váltásban díszőrséget áll a Kapisztrán téren. „Az alakiság mellett megtanultuk miként kell díszőrváltást teljesíteni, illetve hogyan intézkedjünk, ha esetleg valamilyen inzultus ér minket” – tette hozzá. 

Horváth Martin Róbert szakaszvezető szerint aki kalandra vágyik, annak köztük a helye. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

Horváth szakaszvezető végül leszögezte, 

aki kalandra vágyik, annak köztünk a helye. 

Itt csak előre lehet menni. Mindaz, ami sorkatonai szolgálatról vagy a korábbi tartalékos létről a köztudatban él, az már a múlté. S immár egyre több hölgy is megtalálja sorainkban a számítását”.

Ezt is ajánljuk a témában

A pályán és a szolgálat során is helytállnak a Sportszázad tagjai

Miként egyeztethető össze a versenysport és a tartalékos szolgálat? Mit nyújtanak élsportolóinknak a Magyar Honvédség Sportszázadai? Miért dönt egyre több sportoló úgy, hogy a pálya mellett más formában is szolgálni kívánja a hazáját? Erről kérdeztük a Sportszázad három tagját.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2024. szeptember 01. 21:15
"Közelebb szeretnék vinni a Honvédséget a társadalomhoz " Legegyszerűbb módja egy katonai megszállás.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 01. 18:29
Vigyék távolabb a társadalomtól! Nem kell a háborús propaganda! NO WAR! ☮️
smokey-eye
2024. szeptember 01. 18:11
A szokásos libsibolsi nyávogás minden a honvédséggel kapcsolatos cikk alatt : a ) Minek fegyverkezik azóóóbán ? Kit akarunk megtámadni ? b ) Minek fegyverkezik azóóóbán ? Úgyse tudjuk megvédeni az országot . És végül, a moslékos trollok számára megfejthetetlen rejtély : Ki lesz az ellenség ? Ebben kivételesen segítek : Az aki megtámad bennünket . Szívesen .
mandari-ner
2024. szeptember 01. 17:55
Mi a fasz van itt, hogy a "békepárti" kormány" hirtelen idetelepít egy csomó fegyver és harckocsigyárat, megemeli a harci kiadásokat és a mocskos propagandaplakátok helyét egyből átveszi minden utcasarkon a toborzóplakát? Erre szavaztatok szoponcok, akkor hajrá, fegyverbe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!