Itt a legjobban fizető szakmák listája: öt területen is meghaladja a nettó bér az 500 ezer forintot

2024. szeptember 20. 19:56

Jövőre már a pedagógusok átlagfizetése is átlépheti a félmillió forintot.

2024. szeptember 20. 19:56

Nyitókép: Faludi Imre / MTI

Egyre több nemzetgazdasági ágban lépi át a félmillió forintot a nettó átlagbér Magyarországon. Tavaly júniusban még csak három, idén már öt ilyen szektor is volt. Ráadásul ez a szám tovább bővülhet, a KSH szerint ugyanis egy év alatt közel 100 ezer forinttal nőtt a pedagógusok fizetése, tehát az oktatás is a legjobban kereső szakmák között lehet hamarosan. A Világgazdaság készített egy részletes összefoglalót a hazai átlagbérek alakulásáról.

Magyarországon már öt olyan nemzetgazdasági ág van, ahol eléri a félmillió forintot a nettó átlagkereset, azaz a tisztán, adózás után hazavihető fizetés – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb adataiból. 

2024 júniusában a legjobban fizető szakmák, a bank- és biztosítási szektor, az IT és médiaipar, a villamos-energiaipar, a bányaipar, valamint a szakmai tudományos-műszaki tevékenységek voltak 

– írja a lap.

A bankszektor, az IT és a médiaipar területén lehet a legjobban keresni

Ahogy korábban is, 2024 júniusában ismét a pénzügyi és biztosítási szektor vezeti a fizetési rangsort, ahol egy teljes munkaidőben dolgozó átlagosan 677 542 forintot vihetett haza. Ennél magasabb is volt már ebben az ágazatban a nettó átlagbér: 2023 decemberében, az év végi prémiumoknak köszönhetően, 832 140 forint volt. A második helyen hagyományosan az információ-kommunikációs ágazat áll, ahol a nettó átlagbér 661 737 forint volt. A harmadik helyre a villamosenergia-ipar került 587 183 forinttal.

Májusban, a kifizetett bónuszok révén, az iparágban 885 521 forintot ért el a nettó átlagkereset, ami rekordnak számít, hiszen soha egyetlen nemzetgazdasági ágazatban sem volt ilyen magas egy hónapban a nettó átlagjövedelem.

A rangsor negyedik és ötödik helyén a szakmai-műszaki tevékenység és a bányaipar áll 540 442 és 514 249 forintos átlagfizetéssel.

Hatodik helyen említhető a humán egészségügyi ágazat is, ahol az elmúlt évek fizetésemelései hatottak. Bár a szektoron belül jelentős eltérések lehetnek az orvosok és ápolók fizetése között, a KSH nem közöl részletes adatokat, csupán annyit, hogy itt az átlagos nettó kereset júniusban 566 663 forint volt.

A vendéglátóiparban és az építőiparban még mindig alacsonyak a fizetések

Ami a lista másik végét illeti, a legrosszabbul lehet keresni a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén, egyedül itt nem éri el a 300 ezer forintot a nettó átlagbér, ami egészen pontosan 270 930 forint volt a nyár elején. Az építőiparban minimálisan jobb a helyzet, ott 343 252 forint a nettó átlagbér. Ha a humán egészségügy és szociális ellátás területét kettévesszük, az utóbbiban egészen tragikus a helyzet. Vélhetően a nagy számú közfoglalkoztatott miatt mindössze 233 683 forint a nettó átlagbér.

Közel százezer forinttal nőtt egy év alatt a nettó átlagbér az oktatásban

Ha a bérek alakulását nemzetgazdasági ágazatok szerint vizsgáljuk, az oktatási szektorban történik a legjelentősebb bérfejlesztés. A pedagógusok év elején megkezdett fizetésemelésének köszönhetően a bérdinamika már 25 százalék felett van, júniusban pedig 26,7 százalékkal emelkedtek a nettó átlagbérek.

Ennek hatására az oktatási szektorban a nettó átlagkereset 2023 júniusához képest 351 361 forintról 445 344 forintra nőtt, ami közel 100 ezer forintos növekedést jelent egy év alatt.

Mivel a béremelések 2025. január elsejétől tovább folytatódnak, várhatóan jövőre a pedagógusok átlagfizetése is meghaladja majd az 500 ezer forintot. 

Az oktatási szektor után a humán egészségügy következik a bérdinamikában 18,6 százalékos növekedéssel, majd az ingatlanügyek 18 százalékos emelkedéssel.

Már 400 ezer forint fölött a nettó átlagbér

A nyár első hónapjában 13,3 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek, ami a korábbi hónapokhoz képest alacsonyabb dinamikára vall, de még mindig meghaladja az év eleji várakozásokat. Ezzel 

a nettó átlagkereset a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében a kedvezmények figyelembevételével számítva 442 000 forint volt. 

Duplán jó hír, hogy nemcsak a reálkeresetek nőttek közel 10 százalékkal, hanem a mediánkereset is. A hazai fizetési viszonyokat jobban tükröző mediánbér ugyanis az átlagnál nagyobb mértékben, a nettó értéke 15,1 százalékkal emelkedett, így 359 200 forint volt. Azaz a munkavállalók egyik fele még mindig ennél kevesebbet, a másik fele ennél többet vihetett haza.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
steinamanger-2
2024. szeptember 20. 21:51 Szerkesztve
Ami ugye vicckategória. Tőlem húsz kilométerre Ausztriában, az ágyból nem kelnek fel ilyen alamizsnáért. Nálunk meg top 5 kategória 😭 lengyeleknél pedig minimálbér... Persze a lehetőség a felzárkózásra nekünk is adott volt, de sajnos az illiberális kleptokrácia működtetése kurva sok pénzt emészt fel.
robertdenyiro
2024. szeptember 20. 20:08
Az a legfontosabb hogy az összes libkány féreg hamarosan éhen fog dögleni annyira szar nekik itt minden és már mindenüket is elvette az óóóbáááán. Nah, már alig várjuk hogy végre kidögöljönek a férges libkányok.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 20:03
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­k­­­e­l­­d­­ ­­­a­­­ ­­s­z­e­­x­i­ ­p­­­u­­n­c­­i­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!