Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Így rajzolhatják át a választási térképet Magyarországon

2024. szeptember 06. 20:00

A választókerületek határainak módosítására törvényi lehetősége az év végéig van a parlamentnek.

2024. szeptember 06. 20:00
null

Nyitókép: Illyés Tibor

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke több fontos javaslattal állt elő a parlamentnek benyújtott beszámolójában – jelentette az Infostart. Az egyik kiemelkedő javaslat a választókerületek határainak módosítására vonatkozik, amit a szavazók számának változása indokol. Emellett az NVI elnöke a választásban részt vevő munkatársak képzésének és vizsgáztatásának átalakítását is sürgeti.

Nagy Attila kifejtette, hogy az idei általános választások alkalmával már javították a szavazatszámláló bizottsági tagok oktatását új videókkal és animációkkal. A jövőben azonban még „intenzívebb és mélyebb képzést” terveznek, amely akár „vizsga vagy beszámolási kötelezettség” bevezetését is jelentheti.

Az NVI elnöke emellett ismételten figyelmeztette az Országgyűlést, hogy bizonyos választókerületekben jelentős változás történt a szavazópolgárok számában. Ezzel kapcsolatban kifejtette:

„Lesznek jogalkotási javaslataim, ezeket még a következő napokban is egyeztetem a területi választási irodák vezetőivel, illetve jó néhány települési választási iroda vezetőjével. Ezt követően, várhatóan a hó végéig fogom összeállítani azt a jogalkotási javaslatcsomagot, amit az Igazságügyi Minisztériumnak át fogok adni.”

Kiemelte továbbá, hogy

a választókerületek határait bizonyos esetekben módosítani kell, erre törvényi lehetősége az év végéig van a parlamentnek.

Ezért is tartotta fontosnak, hogy a beszámolóval felhívja az Országgyűlés figyelmét a helyzetre. A beszámolóból kiderült, hogy Pest vármegye hét egyéni választókerületében a szavazópolgárok száma több mint 20 százalékkal meghaladta az országos átlagot a választások napján. Ezzel szemben Somogy, Tolna és Fejér vármegyék egyes körzeteiben hasonló mértékű csökkenés várható.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nnjohn
2024. szeptember 07. 10:58
Legjobb megoldás a KÖZVETLEN EGYÉNI választás az EP kapcsán is. Magyarországon gyakorlatilag minden megye 1-1 képviselőt választ, Budapest pedig 2 képviselőt. (19+2) Ezzel gyakorlatilag sokkal közelebb kerülünk egy DEMOKRATIKUS és arányosabb képviselethez, mint a FIX-LISTÁS .
nnjohn
2024. szeptember 07. 10:56
Az EU parlamenti választás a L E G A N T I D E M O K R A T I K U S A B B választási módszer !!!! Egy listára bárki fölkerülhet, akár olyan amerikai oligarchák által pénzelt emberek, akiket a listáról se levenni, se hátrébb sorolni, se mást helyére fölírni nem lehet ! Így megtévesztő magatartással ( mint lásd MAGYAR PÉTER) simán bekerül 4-5 évre a parlamentbe, és a választói helyett a globalista OLIGARCHA megbízóit szolgálja ki. Ráadásul a magyar 21 fős EP bagázsból 18 fő BUDAPESTI !!!! Ez 85 %-os arány, miközben a budapesti lakosok az ország népességének csak 18 %-a !!!! Vagyis 1,7 millió budapestet képvisel 18 ember az EP-ben, miközben a 8 millió vidéki magyarnak van mindössze 3 képviselője !!!! És ugyanez a helyezt a többi uniós országgal is !!! A 60 millió főt számláló UNIÓS fővárosokat képviselők 90 %-ban telítik az EP-t, miközben 400 millió embernek meg jut 10 %-nyi képviselet !!! NA EZEN az IGAZSÁGTALANSÁGON kéne qrva gyorsan változtatni !!!!
Akitlosz
2024. szeptember 07. 02:13
Nem tisztességes ez a körzetátrajzolgatás. Nagyon egyszerű olyan választási rendszert kitalálni, amelyben sohasem kell átrajzolgatni a választókörzeteket. Lásd pl EU parlamenti választás. Magyarországon egyszerűen történelmi és praktikus okokból 1 választókörzet = 1 megye. És ahogyan aránylik a megye népessége az országéhoz, annyi képviselőt küldhet országgyűlésbe arányosan. Ha változik a népesség aránya, akkor a mandátum arány is változik automatikusan. És ennyi, sohasem kell körzeteket rajzolgatni. Se egyéni körzetek, se pártlisták nem kellenek egy miden igényt sokkal egyszerűbben kielégítő választási rendszerhez. Se töredékszavazatok, se kompenzációk. A magyarországi választási rendszer rendkívül túlbonyolított.
manitowoc
2024. szeptember 06. 21:29
Gerrymandering készülőben. Csak ööögyesen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!