Hernádi Zsolt azután, hogy Ukrajna is jóváhagyta a szankciós kiskaput: a magyar és a szlovák politika kiváló munkát végzett

2024. szeptember 11. 13:26

A MOL-vezér szerint „az egész régió letérdelne” orosz energiahordozó nélkül.

2024. szeptember 11. 13:26

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

Az orosz és ukrán üzleti partnereink is abban érdekeltek, hogy a szállítás hosszú távon fennmaradjon – nyilatkozta az Indexnek Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója azzal kapcsolatban, hogy több hónapnyi bizonytalanság után szeptember 9-én sikerült megállapodni arról, hogy a Barátság vezetéken keresztül biztosítva lesz az Oroszországból történő kőolajszállítás.

Hernádi Zsolt szerint az orosz és az ukrán üzleti partnereknek is érdekük, hogy ez a szállítás hosszú távon fennmaradjon, 

a Lukoil-ügy ezzel lezártnak tekinthető, a magyar és a szlovák politika kiváló munkát végzett, a Barátság vezeték működését pedig nem fenyegeti veszély.

A MOL-vezér felidézte: az orosz Lukoil leánycége, a Litasco – amely a magyarokkal szerződésben volt – már júliusban leállította a szállítást amiatt, mert félt, az ukránok ráteszik a kezüket a szállítmányokra, és sok millió dolláros vita kezdődik emiatt. A Mol vészmegoldásként akkor másokhoz fordult, és a hazai stratégiai készlethez is hozzá kellett nyúlni, ám „az olajkereskedelem ad hoc módon nem tud működni”, hosszú távú megoldásra volt szükség.

Hogy mekkora kockázatot jelent egy háborúzó ország területén „áthordani” az olajat, arról azt mondta, nyilván ezt a kockázatot eddig az orosz szállítók viselték, de most ezt „vállalni kell”. 

Hernádi elmondta: 

az új megállapodások minden EU-s és ukrán jogszabálynak megfelelnek.

És az Európai Unióban is értik azt, hogy középtávon Magyarországnak és Szlovákiának nincs más reális lehetősége, mint a keleti szállítási útvonal, ezért is kapott szankciós mentességet” – tette hozzá.

A háborút nem mi indítottuk, a háborús szankciókat nem mi hoztuk.

A mi felelősségünk, hogy megfelelve minden jogszabálynak biztosítsuk az energiaellátás zavartalan működését – magyarázta. Szerinte 

az egész régió letérdelne orosz energiahordozó nélkül.

Reagált azon szakértői véleményekre is, amelyek szerint a Mol kiválthatná az orosz olajat, ha akarná, csak épp drágábban.

A mi finomítónk technológiáját az orosz kőolajmixre alakították ki. Ez a technikai optimum. Minden más kőolajat rosszabb hatékonysággal és drágábban tudunk feldolgozni. Egyébként az orosz kőolaj, az uráli mindig is olcsóbb volt a Brentnél, mert nehezebb és költségesebb a finomítása. Nem nagyon van más technikai választásunk – egyelőre.”

A horvát kapcsolatról is beszélt, azt mondta, a kapacitással kapcsolatban sok a bizonytalanság, mert bár a déli szomszéd állítja, el tudja látni technikailag Magyarországot és Szlovákiát is, ezt a kapacitást még soha nem próbálták ki a horvátok, az ígért kapacitásbővítő beruházást pedig nem valósították meg.

„Pár órás tesztek eredményeit szorozzák fel és abból feltételezik az egész éves teljesítményt” – említette. „Egész más feladat elkészíteni egy rántottát négy tojásból hétvégén a családnak, vagy rántottát készíteni egy hadseregnek az év minden napján” – hozta fel példaként.

A Barátság vezetékkel tehát hosszú távon számolnak, hiányától viszont nem is Magyarország, hanem Csehország szenvedne elsősorban, amely a diverzifikációval 10 év hátrányban van, most az olasz vonalra „álltak rá”, ráadásul kulcsvállalata nincs is nemzeti kézben, a lengyelek irányítanak ott.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 11. 16:34
A hoholok bármit megtehetnek a vétótlan köpcös gecivel és a magyarokkal is. Miközben a zsidó média, benne a zsideszes hazug gecik itt a mandineren és a kakadu is zsidó hasbarával, szánalmas hazudozással altat hónapok óta, hogy lehiggassza a "magyar" "nemzeti" qrmány látványos semmittevésén és csicskaságán felindult bázist, azért rögzíteném, hogy a mai napig szabadon ömlik a magyarok pénzén az áram, a gáz, az olaj, az üzemanyag, a gyógyszer, kötszer, feldolgozott élelmiszer a magyargyilkos hoholokhoz. A beregszászi kórházat a magyarok szerelik fel, mert itthon már minden OK. A hohol gyilkosokat a magyarok pénzét pazarolva gyógyítja az amúgy is tündökletes magyar egészségügy, a honvédség magyargyűlölő hohol gyilkosokat képez ki. Sirok folyamatos üzemben, éjjel nappal ontja a gyalogsági lőszert, nyilván nem a kukába. Mindezért cserébe kapunk aljasságot, gyűlöletet, napi tízezernyi hohol patkányt, qz energiatranzit felszàmolásàval, országunk elfoglalásával fenyegetnek.
Beszélgető
2024. szeptember 11. 15:56
Remélem az ursulát megüti a lapos guta!
polárüveg
2024. szeptember 11. 15:06
Igen, igen, ez tényleg nagyon ügyes és praktikus és nagyon olcsó megoldás volt. De vajon mikor merül már fel, hogy a gáz minden irányból való kétirányú mozgatás lehetősége mellett ugyanez a kőolajjal is megtörténjen? Miért nincs pl. Szerbia felől kőolaj vezeték? Dunai folyami tanker flotta? A felajánlott bolgár kőolajsegítség hogyan érkezett volna be az országba? Szívesen hallanék ezekről vagy hasonlókról Hernádi úrtól.
haxima
2024. szeptember 11. 15:02
Akkor összefoglalva: Az ukrán megtiltotta, hogy Lukoil olaj jöjjön, ezért még ott kifizetik és nem Lukoil az olaj, hanem MOL, és az jöhet. Ez kb. ugyanolyan, mint ahogy az unió Kínától meg Indiától vásárolja az olajat. Igaz, hogy egyik sem termelő, de valahogy odakerült hozzájuk az olaj, amiből aztán kiszedték a rossz orosz gondolatokat... Hát a hülyék paradicsoma c. film lófasz ehhez képest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!