Ha úgy alakul, 2026-ban visszavonulok a politikától

2024. szeptember 05. 06:45

A választók kétségtelenül azt mondták, hogy frontpolitikusként nem vagyok egy nagyon meggyőző figura. Interjú.

2024. szeptember 05. 06:45
null
Ungár Péter
Ungár Péter
Magyar Hang

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

„És miért maradt a politizálás mellett?

Mert 2026-ig szól a mandátumom. Ha az újságok és a közéleti szereplők csinálhatnak politikát, akkor most már azok is értelmezhetik a közéletet, akik politikát csinálhatnak. Az országgyűlési képviselő és költészet együtt pedig mély magyar hagyományra tekint vissza. Nem akarom magam az elődökhöz hasonlítani, csak mondom, nem én lennék az első, aki a kettőt ötvözi.

 De ön szerint a magyar közéletnek és benne az LMP-nek jó, hogy Ungár Péter politikusként tevékenykedik?

Ezt nem nekem kell eldöntenem.

Úgy tűnik, a választók eldöntötték, hiszen 0,87 százalékot értek el az EP-választáson.

A választók kétségtelenül azt mondták, hogy frontpolitikusként nem vagyok egy nagyon meggyőző figura. Bár hozzátenném, hogy szerintem nem feltétlenül ez volt csak a gond. Én például Róna Péterrel nagyon sok mindenben vitatkozom, de szerintem ő sem csak egy százalékot érdemel, mint amennyit elért a Jobbik. Az történt, hogy belpolitikai tétet adtak a választók ennek a választásnak, és hoztak egy erős döntést.

Akkor itt idézném Keresztes László Lórántot, a nemrég kilépett egykori párttársát, aki szerint a »választók megüzenték, hogy szerintük nincs szükség a pártra, kimondhatjuk, hogy az LMP térdre rogyott«.

Én mindig nagyon nagy érdeklődéssel olvasom a Lóri álláspontját.

De nincs igaza? Nincs térdre rogyva az LMP?

Nagyon súlyos válságos helyzetben van, de zárójelben mondom, hogy már 2018 óta. De én ezt nem innen fogom meg. Lesz olyan időszaka a magyar politikának, amikor már ilyen nevű párt nem lesz. De nem az a lényeges, hogy ez van-e vagy nincs. A valódi kérdés az, hogy azokból a dolgokból, amiért én 2009-10-ben elkezdtem politikával foglalkozni, mit tartok ma is érvényesnek.

Például mit?

Nagy jelentősége van annak az értékszintézis állításnak, amivel az LMP létrejött: meg kell haladni a politikai lövészárkokat, próbáljunk meg az ügyekről önmagukról beszélni. Aztán persze ehelyett volt, hogy én is sok emberről mondtam sok rosszat, tehát önkritikus is vagyok. Viszont azt gondolom, hogy egy ilyen hangra nagyobb szükség van, mint bármikor korábban, akkor is, ha négyen szavaznak már csak erre. Akkor is meg kell jeleníteni, ha senkit nem érdekel.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyaljai-2
2024. szeptember 07. 23:22
Naivitásnak érzem, hogy főleg a teljes szöveget elolvasva ő erkölcsös viselkedést vár el a politikusoktól. Időnként ő is tesz ebbe az irányba lépéseket, például nem rúg bele a pártjából távozott politikusokba. Sajnos a régi mondás szerint: "A politika és az erkölcs nem édestestvérek." Mindig a gátlástalanok jutnak fel a csúcsra. Nem ez nem karizma!
pesszimista
2024. szeptember 07. 06:54
A jó politikusnak alapvető kelléke a karizma . Ungárnak ilyen egyáltalán nincs. Viszont van sok pénze és túltengő szereplési vágya. A visszavonulást azonnal szokták megtenni, nem majd egyszer, ha úgy alakulnak a dolgok.
Kamcsatka5
2024. szeptember 06. 18:32
Ha úgy alakul hogy visszavonulok akkor vissza leszek vonulva, és ez egy díjnyertes belga, akár a dániel péter, de úgy tudom nem a nagybátyja az apja!
atti64
2024. szeptember 06. 13:05
EGY HULLADÉK VAGY BAZD MEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!