Elárulta az államtitkár: így áll a gyermekvédelmi rendszer átvilágítása

2024. szeptember 06. 09:55

Fülöp Attila szerint a törvény hatályba lépése óta csaknem kétszáz új dolgozó jelentkezett, tehát nem igaz, hogy elmenekültek az emberek és nem hajlandók a gyermekvédelemben dolgozni.

2024. szeptember 06. 09:55
Nyitóképünk illusztráció: Getty Images

Nyitóképünk illusztráció: Getty Images

A július elsején hatályba lépett új gyermekvédelmi törvény minőségi követelményeket határoz meg, a gyermekotthonokban nevelkedő, szülők nélkül maradt gyermekek érdeke és védelme mindennél fontosabb – nyilatkozta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek. Fülöp Attila kijelentette, csak olyan emberekre bízhatjuk ezeket a gyerekeket és a gyermekotthonok vezetését, akikről tudjuk, hogy nem azért akarnak kiszolgáltatott gyermekek közelében dolgozni, hogy aztán bántsák, kihasználják őket. 

Pedofilokat, erőszakos embereket a gyerekek közelébe se lehet engedni 

– jelentette ki az államtitkár –, ezért vezették be az alkalmassági vizsgálatot. Ez a kötelezettség mindenkire vonatkozik, aki szakmai munkát végez, vezetőre és nem vezetőre, így a nevelőszülőkre és a gyermekotthonban dolgozó nevelőkre is. 

Az összesen 12 257 emberből mindössze 170-en voltak, akik megtagadták annak az adatlapnak az aláírását, amellyel a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) felé történő ellenőrzésnek eleget tudtak volna tenni, ez a dolgozók mindössze 1,4 százalékát jelenti. További 426 fő távozott a törvény hatályba lépése óta a rendszerből, ám nem lehet megállapítani, ők egyébként is elmentek volna vagy nem akarták elfogadni a vizsgálatot. A dolgozók 95 százaléka tehát a rendszerben maradt és elfogadta, hogy aláveti magát a kifogástalan életvitelről szóló, valamint a pszichológiai vizsgálatnak. 

Fülöp szerint a vizsgálatok teljes megújulást jelentenek abból a szempontból, hogy ki dolgozhat a gyermekvédelemben, ugyanakkor elismerte, hogy minden átalakulás során vannak konfliktusok és érdekellentétek, de 

a kormánynak egy érdeke van, hogy megbízható és tiszta emberek szolgáljanak a gyermekvédelemben. 

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az alkalmasság egyik része egy képességbeli alkalmasságot jelent – ez a pszichológiai vizsgálat –, a másik pedig, hogy valaki olyan életet éljen, hogy odaengedhessék azokhoz a gyerekekhez, akik a legtöbb traumát, nehézséget, valamint a legnagyobb lelki töréseket élték át. Az utóbbi vizsgálatát az NVSZ látja el, ezzel kapcsolatban jelent meg a legtöbb csúsztatás. Fülöp ugyanakkor emlékeztetett, hogy Magyarországon ilyen típusú vizsgálat nemcsak a gyermekvédelemben dolgozók számára kötelező, hanem többek között a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársainak is. 

A törvényi szigorítás a fenntartókat és az intézményvezetőket segíti abban, hogy 

a munkatársaik között ne lehessen olyan, aki a természetéből adódóan hajlamos arra, hogy agresszív legyen és gyermekeket bántalmazzon. 

Az államtitkár kijelentette, az elmúlt héten zajlott egy országos értekezlet, amelyen ott voltak a legnagyobb egyházi fenntartók, és elmondták az ellenőrzéssel kapcsolatos tapasztalataikat. 

Egyöntetűen az volt véleményük, hogy a biztonság érdekében megtett lépés volt a vizsgálatok bevezetése, a fenntartók megnyugvással fogadják, hogy innentől kezdve szűrve vannak a területen dolgozók, még akkor is, ha ez most átmenetileg nehézségeket okoz, és pótolni kell azokat, akik távoznak a rendszerből. Akik viszont maradnak, azokkal tényleg lehet együtt dolgozni, valamint tovább tudják emelni a terület megbecsültségét. Ráadásul csak az állami fenntartású intézményekbe a törvény hatályba lépése óta csaknem kétszáz új dolgozó jelentkezett. Tehát nem igaz, hogy elmenekültek az emberek és nem hajlandók a gyermekvédelemben dolgozni. 

***

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 06. 10:21
Akiket a főpüspök úr beajánl és a köztársasági elnök kitüntet, nem rendelkeznek elég garanciával, hogy becsületes emberek, és nem fogják a gyerekeket bántalmazni?? Egy pályaalkalmassági gyorsteszt majd megbízhatóbb garancia lesz? 1. Szokott-e ön titkos vágyaiban gyerekekkel szexelni, miközben ütlegeli őket? a) igen b) nem c) nem mindig Köszönjük válaszát. Felvételt nyert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!