Egyre durvul az árvízhelyzet, de mi lesz közben az időjárással?

2024. szeptember 17. 19:42

Budapestet és a vármegyét várhatóan hétvégére éri majd el az árhullám csúcsa.

2024. szeptember 17. 19:42
null

Nyitókép: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Hétvégén tetőzhet a Duna Budapesten, de addig akár 3-4 métert emelkedhet Pest megyében és délebbre – írja az Időkép. A folyó felsőbb szakaszain már korábban, akár csütörtökön tetőzhet: durván egy méter emelkedéssel átlagosan. 

Budapestet és a vármegyét várhatóan hétvégére éri majd el az árhullám csúcsa.

Ma reggel az Országos Vízjelző Szolgálat 585 cm-t mért a fővárosban. Az északnyugati, északi és budapesti szakaszon a legsúlyosabb jelenleg az árvízhelyzet, délebbre csak később ér az árhullám, várhatóan hétfő reggelig. Mohácson például négy métert emelkedhet a Duna.

Ezt is ajánljuk a témában

De vajon milyen időjárás várható?

Az Időkép előrejelzései alapján legalább a hazai időjárás nem nehezíti majd tovább az amúgy is kritikus árvízhelyzetet. 

A rendkívül csapadékos, hűvös időjárást okozó ciklon (azaz Boris) elhagyja térségünket. 

Kelet felől enyhébb és szárazabb léghullámok áramlanak fölénk. Az árvízi védekezés szempontjából különösen fontos, hogy sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék a következő öt-hét napban.  

A HungaroMet Facebook-oldalán azt írták: keddtől alapvetően száraz légtömeg érkezik az ország fölé. Szerdán az ország délnyugati felén még lehet egy-egy zápor, de csütörtöktől kezdve csapadékmentes idő várható több napon keresztül.

Szerdán mindenhol többórás napsütésre számíthatunk, az időnként megnövekvő felhőkből csak elszórtan alakulhat ki átmenetileg kisebb eső, futó zápor. Sokfelé élénk, néhol erős lesz a keleti, északkeleti szél. Hajnalra, reggelre több tájegységünkön is pára, köd képződik. Kora reggel 6 és 14, délután 21 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de délnyugaton lehetnek erősebben felhős időszakok is. Kezdetben helyenként délnyugaton futó zápor kialakulhat, 

de napközben számottevő csapadék sehol sem valószínű. 

Az északkeleti szelet sokfelé élénk lökések kísérhetik. Reggelre a szélcsendesebb tájakon foltokban pára, köd képződhet. A hűvös hajnalt követően délután 21-26 fokot mérhetünk.

Pénteken az ország nagy részén sokat süt majd a nap, de elszórtan a Dunántúlon egy-egy gyenge futó zápor kialakulhat. Több tájegységünkön élénk lesz a keleti, északkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.

Hétvégén sok napsütésre számíthatunk, említésre méltó csapadék sehol sem várható. 

A reggelek helyenként párásak, ködösek lehetnek. Már csak néhol élénkülhet meg a szél napközben. A hajnalok hűvösek lesznek. Délutánonként 21-26 fokot mutathatnak a hőmérők.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000086
2024. szeptember 18. 17:58
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­­é­­k­e­l­­­d­­ ­­a­­ ­­s­­z­­e­­­x­­i­­ ­­­p­­u­n­­c­­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
herden100
2024. szeptember 18. 04:45
www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/675-azert-a-viz-az-ur Telihold van. www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/676-az-isteni-jelenlet-teliholdja hwww.szantobrigitta.hu/index.php/blog/673-egy-nagy-es-hosszu-utazas-vegehez-erkezunk Csak Szívvel érdemes. Ki kell nyíljon a Szívcsakrám. Lásd: napfenyes.hu/cikkek - A szív csakra feléllesztése. Persze: Mi Atyánk-Anyánk, AKI a Mennyekben VAGY, Szenteltessék meg a TE neved; Jöjjön el a TE országod; Legyen meg a TE akaratod, Amint a Mennyben, úgy a Földön is. Mindennapi Kenyerünket kérlek add meg nekünk ma; és bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne engedj minket a kís-értésbe, és szabadíts meg a gonosztól! Ámen. istenanya.hu napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/pio-atya-elete-es-tanitasai napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/interju-terez-anyaval-1973-januar-15 napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/husvet-miszteriuma
Kormánypárti2
2024. szeptember 17. 19:51
Aha. És milyen idő lesz az osztrák Alpokban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!