Az biztos, hogy drágulni fog a kenyér, már csak az a kérdés, mennyivel, mert a fogyasztói tűréshatár már most is a plafonon van

2024. szeptember 08. 11:38

Rengeteg kárt okozott az idei aszály, de nem annyira súlyos a helyzet, mint volt két évvel ezelőtt.

2024. szeptember 08. 11:38
Dresdener Mühle plans to invest
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: ROBERT MICHAEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Véget ért a nyár, a földeken lassan a legtöbb terményt betakarították, így számot lehet adni arról, milyen lett az idei szezon. Nem kell agrárdiploma ahhoz, hogy a laikus is belássa, nem ez volt minden idők legjobb idénye, ugyanis a minden korábbinál melegebb, rendkívül aszályos időjárás nem segítette az agráriumot, ez pedig meglátszódik majd az árakon. Az aszálynak leginkább kitett növények értelemszerűen az őszi betakarításúak, például a kukorica, a napraforgó vagy a szója, ezeknél számottevő hozamcsökkenés várható a tavalyi számokhoz képest.  

Annak azért örülhetünk, hogy a mostani nyár jobb volt, mint a 2022-es, amikor az időjárás brutális módon sújtotta a mezőgazdaságot, így akkor nem volt ritka, hogy egyes termékek ára rövid időn belül akár meg is duplázódott.  

A tavalyinál mindenképpen rosszabb ez az év az aszály szempontjából” 

– mondta a Mandinernek adott interjújában Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese.  

A szakember lapunk érdeklődésére elárulta, az eddig betakarított búzának, árpának és repcének a termése átlagosnak mondható, azonban nagyon nagy különbségek vannak az országon belül, nem egyformán sújtotta a megyéket az aszály. Az Agrármarketing Centrum szerint az ország kétharmada súlyosan aszálykáros, azonban van egy két terület, ahol ez egyáltalán nem jelentett problémát. 

A mostani betakarítás alapján úgy tűnik, hogy nem csak mennyiségre gyengébb a termés, hanem minőségileg is. Giczi Gergely szerint a búza hektáronként átlagosan 5,7-5,8 tonnát hozott, amely nem mondható extrém kirívóan rossznak, az elmúlt öt év átlagába illik az adat.  

Jut is, marad is, lesz export is 

Az adatok szerint búzából ötmillió tonna termés jött össze az idén, ebből nagyjából hárommillió tonna az, ami fedezi a hazai fogyasztást, azaz bőven jut exportra is. Giczi Gergely szerint az ellátásbiztonság itthon teljesen megoldott, minden hazai szükségletet tud fedezni a magyar búzatermesztés, ezen felül árpából is nagy mennyiségben marad kivitelre.  

A búza 80 százaléka takarmány minőségű, a maradék 20 százalék malmi, azaz nagyjából 1,1 millió tonna az, ami a malomipar számára felhasználható minőségű lett. Ez az árakban is látható, jól elkülönül a takarmány- és az étkezési búza ára” 

 – tette hozzá a szakember, aki szerint a korábbi évek gyakorlata alapján ez nem feltétlenül volt így, az elmúlt egy-másfél évben mutatkozott meg, holott a korábbi években akár ennek az ellenkezőjére is volt példa, azaz, hogy a takarmány búzáért időnként magasabb árat kínáltak a felvásárlók. 

Drága a kenyér, de nem lesz komoly drágulás 

A termelési adatokból kivehető, hogy most nem várható olyan komoly áremelkedés, mint az elmúlt években, mikor nagyon rövid időn belül a fehér kenyér ára 300 forintról egészen a most átlagos ezer forintig ugrott fel.  

Giczi Gergely szerint a korábbi drágulás nem elsősorban a terményárak emelkedése miatt jelentkezett, hanem a szállítási és humánerőforrás-költségek, valamint az energiaárak megugrása miatt. Az Agrármarketing Centrum úgy számol, hogy idén egy nagyjából 10 százalékos áremelkedés várható, ám az nagy kérdés, ez hogyan jelenik meg az üzletekben, mert a fogyasztói tűréshatár már most is a plafonon van.  

Szeszélyes szezon a zöldség-gyümölcsöknél 

A gabonákkal ellentétben a zöldségeknél az aszály mellett komoly tényező az is, hogy mikor éled fel tavasszal a természet és sokan emlékezhetünk arra, hogy az idei évben rendkívül hamar, már februárban megindult a virágzás, amely márciusra teljesen le is zajlott, főleg a korai csonthéjasoknál.  

Mindezek mellett a tavasz elején többször is voltak fagypont alatti éjszakák, amely a kajszinál, a meggynél és az almánál okozta a legnagyobb fagykárokat. Giczi Gergely kiemelte, a légköri aszály is súlyosnak mondható idén, ráadásul a megszokottnál erősebb volt az UV-sugárzás, valamint a hőstressz is.  

Olyan jelenségeket láttunk sokszor ültetvényekben vagy fákon, amit korábban nem igazán” 

 – tette hozzá. 

A legjobb helyzetben az idei évben a dinnyetermesztők vannak, az almával és a meggyel ellentétben a dinnyetermés az Agrármarketing Centrum adatai szerint remek lett, minőségileg is jók voltak idén a hazai termesztésű dinnyék. Bár az alma- és meggytermesztőknek sincs kiemelkedően jó szezonjuk az idei évben, még így is sokkal jobban jártunk, mint az osztrák vagy cseh kollégáik, ahol 80-90 százalékos terméskiesést is tapasztaltak.  

Európa-szerte gondok voltak a szektorban, ami miatt olyan hiány alakulhat ki, amely keresleti piacot fog teremteni az étkezési alma piacán” 

 – jegyezte meg Giczi Gergely, majd hozzátette, a hazai almatermés a tavalyinak megfelelő, ám itthon is tapasztalhatóak minőségi problémák, mivel kevés az öntözhető terület, az aszály pedig sújtja az ültetvényeket, ahol csak most kezdődik ősszel a betakarítás. Áremelkedés az almáknál a jövő év elején várható, mikor elfogynak a hazai készletek és importra szorul majd a piac.   

 

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Proxima Centauri
2024. szeptember 08. 18:43
Minden viszonylagos: hol van egy kiló kenyér ára egy kiló lángoséhoz... átállok a rizsre, az elvonási tüneteket meg majd kezelem nojedlivel... nem kell mindig zsínos kenyér!
konstantinapolyi
2024. szeptember 08. 18:20
tizennyolcfok 2024. szeptember 08. 17:30 Nem csak a pékek drágítják, hanem a kereskedők is.
tizennyolcfok
2024. szeptember 08. 17:30
a tóniminisztériumba üzenem, hogy lehetnének a pékek is ellenség. ki kéne próbálni, hátha bejön. gonosz, pénzéhes pékek plakáton szerintem jól mutatna.
verkez
2024. szeptember 08. 17:22
A plafonon van, azt jelenti magyarul, hogy ideges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!