Van, aki megvédené a terézvárosi Airbnb-ket

2024. szeptember 13. 05:36

Terézvárosban szavazás indult arról, hogy betiltsák-e az Airbnb típusú szállásokat. Az ATV-s Egyenes Beszéd vendége Schumicky Balázs volt, a Magyar Apartman Kiadók Egyesületének elnöke, aki szerint több sebből vérzik a helyi véleménnyilvánítás.

2024. szeptember 13. 05:36

Nyitókép: Róka László

Schumicky Balázs, a Magyar Apartman Kiadók Egyesületének elnöke nyilatkozott az ATV-nek, méghozzá arról, miért nem támogatják azt a szavazást, melyet a terézvárosiak indítottak az Airbnb-ről. Szerinte ugyanis „az Airbnb ma már egy nagyon fontos, stratégiai része a hazai turizmusnak”. A szakértő azt mondta, hogy „több millió vendégéjszakát töltenek az Airbnb-kben a külföldiek, hozzák ide a pénzt,

erre egy egész iparág épül, és több tízezer ember megélhetése függ tőle csak itt, Budapesten.”

Schumicy arra is rámutatott, az albérletek nagy része már így is feketén működik Budapesten. 

Szerinte, ha egy kerületben betiltják az Airbnb-t, azzal csak azt érik el, hogy több feketén kiadott lakás lesz.

Ahogy arról már a Mandiner is írt, szeptember 2. és 16. között szavaznak arról a lakók a VI. kerületben, hogy betiltsák-e a rövid távú lakáskiadást Terézvárosban. Erre Soproni Tamás, VI. kerületi polgármester a Portfolio Checklist adásában fejtette ki, hogy „a tiltás javára válna a városrésznek, amely hasonlóan sok belvárosi területhez, sokat vesztett lakóiból az elmúlt években.”

Ezt is ajánljuk a témában

Az Airbnb Budapest része

Az ügy kapcsán az is kiderült,  arra az esetre, ha a lakosok a tiltás mellett döntenek, az önkormányzat 670 millió forint idegenforgalmi adó kiesésével számol, azonban a polgármester szerint a bevételek egy-másfél éven belül korrigálódhatnak. Emiatt Schumicky Balázs érvelése egyoldalúnak tűnhet. A szakértő ettől függetlenül úgy fogalmazott, hogy

ha nem tudnak a vendégek megszállni az Airbnb típusú szállásokban, tehát a lakásokban, akkor ők nem jönnek Budapestre.”

Schumicky Balázs azt is elmondta, hogy bár sokan jogosan panaszkodnak az Airbnb szállásokra érkezők kapcsán, az említett környéken főleg 2-4 fős lakások vannak, ahova leginkább párok és családok mennek, és szerinte „a gond azoknál az ingatlanoknál van, ahova nagy tömegbe meg tudnak jönni a turisták”. Hozzátette azt is, hogy „akik egyébként betartják az együttélés szabályait, de tizen beszélnek nyitott ablaknál, az már önmagában problémát tud okozni.”

Schumicky érvelése szerint a szavazás eredménye azért lesz torz, mert csak helyiek voksolhatnak rajta, de nem a kerületben élő vállalkozók, akik viszont ott agóznak, nem. Ráaádsul a szavazásnak érvényességi határt sem állapítottak meg, ezzel pedig az a gond Schumicky szerint, hogy egy ilyen szavazáson csak azok vesznek részt, akik ellenzik az Airbnb-t, a többiek viszont otthon maradnak.

Ezt is ajánljuk a témában

A teljes beszélgetés alább hallgatható és nézhető végig:

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2024. szeptember 16. 14:05
javaslom, hogy tiltsák be az -átmenő forgalmat -az üzletek betelepülését -a madarak csiripelését -a szemetesautó hangját -a részeges elemek közlekedését -a gyerek zsivajt
alphaville
2024. szeptember 13. 12:08
A társasház nem hotel.
Batman007
2024. szeptember 13. 11:12
"105. § (1) A lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló..." Az Airbnb fukció nyilvánvalóan rendeltetés ellenes használata egy lakásnak.
auditorium
2024. szeptember 13. 09:31 Szerkesztve
Európaszerte próbálják visszaszoritani az airbnb-t több okból. Először is nagy konkurrenciát jelentenek a szállodáknak. Ott áll a sok szép korszerű szálloda és előfordul, hogy nincsenek kihasználva még 8O%-osan sem bizonyos időszakokban. Másrészt sok airbnb tulajdonos pár napra adja ki rendszeresen a lakást (sok közülük külföldön él és profitál belőle a magyar lakók pedig tűrik a zajt, piszkot). Egyetemi városokban a diákok ezért egyre nehezebben találnak albérletet, mert inkább airbnb-nek adják ki. EZÉRT most szigoritanak mindenütt, ellenőrzik pl. az adózást és a lakás műszaki biztonságát (fűtés, bojler, háztartási gépek). Tehát, nem hungaricum a fenti intézkedés, hanem az EU előirását kell követni Berlintől Rómáig, Párizstól Budapestig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!