Airbnb-ügy: áldás vagy átok? Majd a baloldali városvezetés eldönti

2024. augusztus 29. 21:00

A momentumos vezetésű Terézvárosban ügydöntő szavazást tartanak a rövid távú szálláshelykiadásról. A DK-s Újbudán a Szabadság-szoborra tervezett keresztről kérdeznek. Újabb politikai akciókról van csak szó, nem érdekképviseletekről.

2024. augusztus 29. 21:00
SOPRONI Tamás; PIKÓ András; LÁSZLÓ Imre
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: MTI/Bruzák Noémi

 

A momentumos vezetésű Terézvárosban ügydöntő szavazást (!) indítanak szeptember első hetétől kezdve, a rövid távú szálláshelykiadásról (ismertebb nevén: Airbnb). Soproni Tamás polgármester közösségi oldalán közölte: „vannak olyan kérdések, amelyekben jó, ha közösen és közvetlenül döntünk”, ezek közé tartozik szerinte, hogy feltegyék a következő kérdést: „Áldás vagy átok az Airbnb, tiltsuk be vagy hagyjuk békén?”

A Demokratikus Koalíció újbudai polgármestere, László Imre hasonló eszközhöz nyúlt, mert a tizenegyedik kerületben már lehet arra a kérdésre igennel, nemmel felelni, hogy „Ön szerint legyen kereszt a Szabadság-szobron?” A gyurcsányista kerületi vezető egyébként kijelölte az irányt: „határozottan tiltakozom a talpazatra szánt kereszt ellen”.

Terézvárosi Airbnb-szavazás: politikai akció, semmi más

Politikai célzatú kezdeményezésekről van szó, nem vitás.

Ügydöntő szavazást nem ismer a magyar jog, pláne online szavazást, népszavazást annál inkább, de Terézvárosban nem ügydöntő referendumot írtak ki.

Arról ugyanis a hatodik kerületi képviselő-testületnek kellett volna döntést, határozatot hoznia; a helyi választási bizottságnak szintúgy foglalkoznia kellett volna a referendumról; nem beszélve a hitelesítetlen kérdésről: „Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását airbnb-típusú szálláshelyként?”

Sokan kifogásolják, hogy a kerületi ügydöntő szavazáson minden olyan személy szavazhat, akinek 2024. július 31. előtt állították ki terézvárosi lakóhelyét igazoló lakcímkártyáját, ráadásul az is szavazhat, aki betöltötte tizenhatodik életévét. Így

törvényi garanciái sincsenek a személyes adatok védelmének, a titkos szavazásnak, az átláthatóságnak és az ellenőrizhetőségnek.

Helyi népszavazáson azonban csak azok élhetnének választójogaikkal, akik Magyarország területén lakóhellyel rendelkeznek, tizennyolcadik életévüket betöltötték, magyar és uniós állampolgárok. Illetve aktív választójoga van a menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező nagykorú személyeknek.

A momentumos vezetésű Terézvárosban ráadásul érvényességi és eredményességi küszöb sem lesz,

ezáltal az eredménytől majdhogynem függetlenül fog valamilyen döntés születni.

Mert mint arra Soproni korábbi kihívója, a fideszes Kovács Balázs Norbert felhívta a figyelmet, a momentumos vezetésű önkormányzat 2019 óta szinte semmilyen érdemi szabályozást nem alkotott, ezzel maximálisan támogatta az Airbnb-k létesítését Terézvárosban. Holott az Airbnb-k részletes szabályainak meghatározása önkormányzati hatáskör: a magasabb szintű jogszabályok (törvények, kormányrendeletek) keretei között alkothatnak helyi rendeleteket.

Így járt el a környező belvárosi kerületek mindegyike, korlátozva az Airbnb-k létesítését, védve az ott lakókat. Az érintett társasházi lakóközösség jóváhagyását írták elő minimum feltételként, ám az ötödik kerület még azt is rendeletbe foglalta, hogy egy épületben maximum a lakások 5 százalékát lehet ilyen módon bérbeadni.

A hatodik kerületben bő két hét múlva, az igen válaszok többsége esetén egy olyan szabályozás érkezhet a közeljövőben, amely könnyen fennakadhat a kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárásának egyikén.

Az Airbnb-k betiltására pedig nincs lehetőség (a vállalkozói szabadságot, a magántulajdont számos magyar, európai uniós és nemzetközi rendelkezések védik).

Kovács szavaival élve tehát arról van csupán szó, hogy a momentumos politikus azt a látszatot tudja kelteni, hogy ő a problémamegoldó, felelős polgármester,

de az Airbnb problémájára érdemi megoldás ne legyen és emiatt persze majd más legyen a hibás.

Szállásadóknak nincs beleszólása – állítják az érdekvédők

Mindenesetre egy héttel az ügydöntő szavazás megkezdése előtt megszólaltak az érdekvédelmi szervezetek. A Magyar ApartmanKiadók Egyesülete, valamint a Felelős Szálláskiadók Szövetsége a következő pontokat fogalmazták meg:

  • Amennyiben az átlagosan 3,5 éjszakát Budapesten töltő turisták helyére albérlők kerülnek, úgy – a Covid alatti időszak tapasztalataiból kiindulva – sokszor olyan, társasházakba nem illő bérlők költöznek be, akik hosszú hónapokig vagy évekig keseríthetik meg a lakók életét.
  • Eközben a társasházak állapota tovább fog romlani, mert elüldözik azokat a szállásadókat, akik a náluk keletkezett jövedelem egy részét eddig is visszaforgatták a társasházak állagának megóvásába, illetve a rendkívüli felújítások költségeit is állták.
  • Ha albérlőként hirtelen megjelenik 3-4 ezer új lakó Terézvárosban, akkor a mostani lakóknak kevesebb parkolóhely, bölcsődei és óvodai férőhely fog jutni, mert míg a turisták nem veszik igénybe ezeket a közszolgáltatásokat, az albérlők viszont igen.
  • Ha az Airbnb-sek által fizetett idegenforgalmi adó és építményadó együttes, évi közel 1 milliárd forintja nem érkezik meg az önkormányzathoz, az fejlesztések elmaradásához, vagy a kerületi lakók, vállalkozók által megfizetett adóemeléshez vezet.

Miután a kerületi szavazáson nem vehetnek részt az érintett szálláskiadók, és a kerületben a turizmusból élő vállalkozók, dolgozók, képviseletükben „Hagyjuk élni Terézvárost!” címmel ellenkampányt indított a két szervezet.

Újbudán a látszatra sem adtak: közvélemény-kutatást tartanak

Újbudán más a helyzet, ott a Szabadság-szoborra tervezett keresztről lehet szavazni, elviekben csak a kerületieknek, de az informatikai háttér mindenki, nem pusztán a tizenegyedik kerületieknek teszi lehetővé a voksolást. „Óriási vitát gerjesztett az a terv, hogy egy hatalmas keresztet kaphat a Gellért-hegyi Szabadság-szobor. Sokan azt rótták fel a Várkapitányságnak, hogy az elképzelésről sem a Fővárossal, sem a szobrász jogörököseivel nem egyeztettek – utóbbiak állítólag ellenzik a változtatást. A legfrissebb hírek szerint akár népszavazás is lehet a kérdésben.

Ön mit gondol? Kerüljön-e kőkereszt a szobor talpazatára?” – olvasható az önkormányzat honlapján.

E cikk kőbányai szerzője igennel szavazott.


 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forgalmazó
2024. augusztus 29. 21:56
Mocsok baloldali korrupt gané városvezetők!
titi77
2024. augusztus 29. 21:39
miért nem a cseh katka ügyeit ill.donáth annácska ügyeit firtatja az író. ehhez mikor lesz mersze? ilyen hozzáállással csak körbe-körbe evez a langyosvízben. miért nem készít riportot pl: tüttő katával,vagy menjen ki egy tüntire.
T. Péter
2024. augusztus 29. 21:27
"Holott az Airbnb-k részletes szabályainak meghatározása önkormányzati hatáskör: a magasabb szintű jogszabályok (törvények, kormányrendeletek) keretei között alkothatnak helyi rendeleteket." "Az Airbnb-k betiltására pedig nincs lehetőség (a vállalkozói szabadságot, a magántulajdont számos magyar, európai uniós és nemzetközi rendelkezések védik)." Akkor tehát a kettő közül melyik? — Egyébként a valós válasz az, hogy de, van lehetőség a betiltására. 2020 óta van, az első bekezdésnek megfelelően, és abba jogilag belefér a teljes tiltás is. Lásd 2020. évi XCVI. törvény a rövid távú szálláshelykiadással összefüggő egyes törvények módosításáról.
T. Péter
2024. augusztus 29. 21:20
"Ügydöntő szavazást nem ismer a magyar jog." Lényegtelen. Sok mindent nem ismer a jog, ami attól még létezik. Ebben az esetben az ügydöntő pusztán annyit jelent, hogy az önkormányzat magára nézve kötelezőnek ismeri el, tehát aszerint fog intézkedni, hogy milyen végeredmény jön ki a szavazáson.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!