Betiltani az Airbnb-t? Erről szavaznak a terézvárosiak

2024. augusztus 31. 10:46

A polgármester szerint az esetleges tiltás utáni bevételkiesést hamar korrigálni tudják majd.

2024. augusztus 31. 10:46
null

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Róka László 

 

Szeptember 2. és 16. között ügydöntő szavazást tartanak a VI. kerületben, mely során a lakók arról szavazhatnak, betiltsák-e a rövid távú lakáskiadást Terézvárosban.

Soproni Tamás VI. kerületi polgármester a Portfolio Checklist pénteki adásábana kifejtette: a tiltás javára válna a városrésznek, 

amely hasonlóan sok belvárosi területhez, sokat vesztett lakóiból az elmúlt években.

Arra az esetre, ha a lakosok a tiltás mellett döntenek, az önkormányzat 670 millió forint idegenforgalmi adó kiesésével számol, azonban a polgármester szerint a bevételek egy-másfél éven belül korrigálódhatnak.

Az esetleges tiltás 2026. január 1-jén lépne életbe, időt hagyva a vállalkozásoknak a felkészülésre.

Arra a felvetésre, hogy az Airbnb-t üzemeltetők vagy a szálláshely-tulajdonosok számára adnak-e bármilyen visszatérítést vagy kártérítést a parkolóhely-megváltási díjak miatt – ez milliós tétel is lehet, amikor átminősítenek egy lakást olyan ingatlanná, ahol rövid távú lakáskiadási tevékenységet lehet végezni –, a politikus a következőket mondta:

„Nincs szükség kártérítésre, 

hiszen egy törvényi felhatalmazás alapján jár el az önkormányzat. Nyilván a következő egy évben, amíg még lehet üzemeltetni ezeket a lakásokat, az a profitforrás továbbra is fennáll, ilyen kötelezettsége az önkormányzatnak a törvény értelmében nincsen.”

 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2024. augusztus 31. 13:36
Nem olvastam el a cikket de tiltsák be a picsába ezeket jobb híján kurvafuttató lakásokat!🤣😂 Na és ki az akit nem zavar??
states-2
2024. augusztus 31. 12:57
Komcsi korrupt komcsi csürhe; ahogy Óbudán, ahogy a Városházán, ahogy mindenhol, ahol komcsik vezetik az önkormányzatokat, Terézvárosban is szétlopták a kerületet.
nempolitizalok-0
2024. augusztus 31. 11:59 Szerkesztve
Az valahogy senkinek nem jut eszébe, pedig épp az a legliberálisabb, döntsön erről maga a társasház. Ekkor a tulaj hatszor átgondolja, engedi e a bulikat a lakásban, vagy kénytelen megvenni a a lakások nagyrészét. (Prágában ez történt) Azzal együtt ez egy "természetes" folyamat, a belváros a turizmus növekedésével egyre élhetetlenebb lesz, a helyi lakosság kiköltözik, a turisták pedig be. Prágában ez már lejátszódott, Bp-en most "játszódik" ez le. Nem nagyon lehet ezt megakadályozni, mert hatalmas pénzek folynak be az összes szereplőhöz. Ezért van az is, hogy bár létezik csendrendelet, nem tartatják be, mert ebben a lakók kivételével, senki sem érdekelt. A lakók már az összes pártot kipróbálták, mindegyik ugyanaz, éjfélkor ugyanakkora a ricsaj. A VI. kerben a "fideszesek" amúgy gondosabban, alaposabban és korábban takarítottak.
nempolitizalok-0
2024. augusztus 31. 11:48
Most akkor mi van???? Óra alatt a gyerek telefonját nem lehet elvenni mert az övé, de a lakását nem adhatja ki annak akinek akarja????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!