Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

A németek és a finnek lehetnek igazán csalódottak, a magyar mutató bőven előzi az európai átlagot

2024. szeptember 04. 17:11

Európai összehasonlításban nem teljesít rosszul a magyar gazdaság.

2024. szeptember 04. 17:11

Fotó: AFP

A háborús és kereskedelmi konfliktusokkal terhelt nemzetközi környezet ellenére a kilencedik legerősebb teljesítményt nyújtotta a második negyedévben az uniós tagállamok között a magyar gazdaság – írta a Magyar Nemzet

A lap idézi az unió statisztikai hivatala, az Eurostat augusztusi adatait, amelyek alapján 

a magyar gazdaság a második negyedévben mért 1,3 százalékos növekedésével a tagállamok első harmadában, a kilencedik helyen végzett. 

Az adatok alapján a bruttó hazai termék (GDP) növekedése meghaladja az euróövezeti 0,6 százalékos, valamint az unió átlagos, 0,8 százalékos növekedését. Közben olyan országokban, mint Németország, Írország, Finnország, Észtország és Lettország, egyenesen csökkent a teljesítmény.

A számokból az is kiderül, hogy az első félév során mintegy tíz százalékkal nőtt a bruttó hazai termék nominális értéke, melynek köszönhetően a hazai GDP szintjének az uniós átlaghoz való közeledése is gyorsulhat – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Hozzátették: láthatóan 2024 második negyedévében is a fogyasztás húzta a növekedést, mivel az első negyedévhez képest 1,1 százalékkal, az egy évvel ezelőttihez képest pedig négy százalékkal bővült a háztartások fogyasztása.

Ugyanakkora a fogyasztás kedvező alakulása nem tudta ellensúlyozni a továbbra is kedvezőtlen külső környezet, a külső kereslet hiánya miatt visszaeső beruházások, valamint az idei aszály negatív hatásait. Az ipari termelés az előző negyedévhez képest 1,5 százalékkal, az egy évvel ezelőttihez képest pedig 2,4 százalékkal csökkent.

A folyamatban levő, illetve induló újabb külföldi működő tőke beruházások azonban a következő időszakban fordulatot hozhatnak.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy 

az év első felében átlagosan tíz százalék közelében növekvő reálbéreknek köszönhetően fokozatosan élénkül a fogyasztás, 

bár az óvatossági motívum még nem oldódott fel teljesen. Ezt jelzi, hogy az első félévben a lakosság soha nem látott mértékben gyarapította pénzügyi vagyonát is. Az óvatossági motívum további enyhülése tehát lehetőséget teremthet a fogyasztás további élénküléséhez is.

Ahogy a lap rámutat, a hazai háztartások többletjövedelme, fogyasztásának élénkülése nem elsősorban a kiskereskedelmi forgalomban csapódik le, hanem azt inkább szolgáltatásokban. Ezt bizonyítja, hogy míg 2020 előtt a második negyedévekben átlagosan a fogyasztás 43,4 százaléka realizálódott szolgáltatásokban, addig 2024 második negyedévében ez az arány már 47,9 százalék, ez historikusan a legmagasabb második negyedéves érték.

Ez annak köszönhető, hogy a fogyasztói szokások is kezdenek átalakulni Magyarországon és Európában egyaránt, a háztartások inkább élményekre, szabadidős tevékenységekre, utazásra és kevésbé tárgyakra költenek, írja a Magyar Nemzet.

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 06. 12:42
Ezt még a birkák sem kajálják be, kedves Pravda...😂😂😂😂😂😂😂
kokrowatz-0
2024. szeptember 04. 22:15
a cigány márton megint kínában van hitelt felvenni.
zsocc44
2024. szeptember 04. 21:04
Remelem azért el is olvasta a sok nerschewik a cikket, de azért idézem a lényeget: “ Az ipari termelés az előző negyedévhez képest 1,5 százalékkal, az egy évvel ezelőttihez képest pedig 2,4 százalékkal csökkent. A folyamatban levő, illetve induló újabb külföldi működő tőke beruházások azonban a következő időszakban fordulatot hozhatnak.” Olvassatok el többször a fenti pár sort és gondolkodjatok …
istvanpeter
2024. szeptember 04. 20:06
Az Eurostat végül is minden degradálást, hazugságot és rágalmat megcáfolt, amit a lumpen ellenzéki cserebogarak termeltek és naponta ömlesztenek ránk. Némileg meglepő, hogy most is a már oly annyiszor megbukott primitív sötét hisztériákkal és fikciókkal készülnek a következő választásra, pedig a haza és a nemzet érdekeinek a szolgálata és képviselete nekik is kötelességük lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!