A megszűnés felé sodródik a Jobbik

2024. szeptember 20. 10:04

A párt összeomlásából többen kivették a részüket: Jakab Péter, Vona Gábor és Radnai László volt kommunikációs igazgató.

2024. szeptember 20. 10:04

Nyitókép: A Jobbik központi irodája 2013-ban (Fotó: Jobbik Facebook oldala)

Az egykor szebb napokat is megélt radikális párt lejtmenetéről írt összefoglalót a Magyar Nemzet. A cikk felidézi, hogy a párt múlt héten – feltehetően a népszerűség növelése érdekében – visszaváltoztatta a nevét Jobbik-Konzervatívokról Jobbik Magyarországért Mozgalomra.

A lap információi szerint a kongresszuson a párt logójának ismételt megváltoztatásáról is szó volt. A június végén megválasztott új elnökség közlése szerint ezzel is szeretnék kifejezni, hogy legfontosabb céljuk a nemzeti érdekképviselet, a jövőben pedig ismét mozgalmi jelleggel, alulról építkezve politizálnak.

Hogy mire lesz elég a név és a logó megváltoztatása a 2026-os országgyűlési választásig, egyelőre rejtély, az azonban, ahogy Szabó Gábor, a párt újonnan kinevezett pártigazgatója fogalmazott a kongresszuson, nem sok jót sejtet. A lap ugyanis úgy tudja Szabó úgy kezdte beszédét, hogy

a Jobbik szervezetileg egy halott párt.

Ezt támasztja alá, hogy  párt támogatottsága az elmúlt években töredékére zsugorodott. A 2022 nyarán pártigazgatónak kinevezett Nunkovics Tibornak azt sem sikerült már elérnie, hogy mind a 106 választókerületben legyen szervezete a Jobbiknak, a Magyar Nemzet információi szerint ezt 73 választókerületben tudták megvalósítani. A helyzet pedig mára rosszabb lett, a lap úgy tudja, a múlt pénteki kongresszusra mindössze 53 szervezet tudott delegáltat állítani, és ebből is csak 48 jelent meg, a párttagok száma pedig mindössze ötszáz körüli, míg ez a szám 2016-ban még csaknem 18 ezer volt.

A Jobbik olvadását mutatja az is, hogy 2018-ban még 26 tagú frakciót alapíthattak az Országgyűlésben, míg jelenleg már csak nyolcfős képviselőcsoportjuk van.

A Magyar Nemzet felidézi, hogy a Jobbik lejtmenetében jelentős szerepe volt Jakab Péter exelnöknek, aki a Gyurcsány Ferenc vezette baloldallal összefogott, de a párt első szakadása, a legtöbb alapszervezet feloszlatása a Vona Gábor vezette néppártosodásnak köszönhető,

amelynek egyik meghatározó szereplője volt Radnai László, a párt kommunikációs igazgatója, aki a rendszerváltás előtt komoly amerikai karriert futott be a kommunista titkosszolgálat egyik közismert fedőszervezetében, a Chemolimpex nevű külkereskedelmi cégben.

Hogy Radnai László tulajdonképpen mettől meddig segítette a Jobbik kampányát, némi homály fedi, saját bevallása szerint Vona Gábor 2016 októberében kérte meg, hogy segítsen a néppártosodó Jobbik kommuniká­ciós stratégiáját megalkotni. A stratégiát 2017 márciusára elkészítette, az elnökség pedig áprilisban megbízta a kommunikációs igazgatóság felállításával. A Népszava 2018 júliusában azt állította, hogy Radnai 2017. augusztus ­15-ig volt a Jobbik kommunikációs igazgatója.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogy a lemondásom után mi történt, arról nem tudok beszámolni, én onnantól már csak afféle „márkaőrként” figyeltem a párt mérséklődését, amit a kezdetektől támogattam
– fogalmazott akkor a lapnak. Ezzel szemben Radnai a párt médiáját kezelő Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány kuratóriumában is posztot kapott, a bírósági nyilvántartás szerint 2017. augusztus 31-től 2019. szeptember ­25-ig, vagyis azután, hogy kommunikációs igazgató volt, és „már csak afféle »márkaőrként« figyelte a párt mérséklődését”.

Az mindenesetre feltehetően nem véletlen, hogy a globális körökből érkezett Radnai fia,

Radnai Márk annak a Magyar Péter-féle Tisza Pártnak lett az operatív működéséért felelős alelnöke, amely rögtön tagja lehetett az Európai Néppártnak,

egyben fő nyertese a régi-új baloldali pártok végelgyengülésének.

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gubbio
2024. szeptember 20. 12:35
Az anyag nem vész el, csak átalakul. Ahogyan a kúp is feloldódik. Hol Maki, hol Gyurcsány, hol Magyar szervezetében.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 12:07
🍓 ️ ­­É­­r­t­­é­­­k­e­­­l­­d­ ­­­a­­ ­­­s­­­z­­e­x­i­­­ ­p­­u­n­­c­i­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
zakar zoltán béla
2024. szeptember 20. 12:07
Jó az irány. de 2015-ben kellett volna Simicska cukrászdájába költözni.
Kanmacska
2024. szeptember 20. 12:02
A Jobbiknak akkor lett vége, amikor Vona lepaktált a baloldallal. "Elvette a lelkét." Én sosem szerettem a Jobbikot a sok Jakab szintű pronyó miatt, de alapvető céljaival és szellemiségével többé, kevésbé egyet lehetett érteni, Vona árulásáig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!