A büntető, akinek megölték a családját, később pedig kinyírta a Marvel-univerzumot

2024. szeptember 20. 09:57

A hetvenes évek közepe óta ismert Frank Castle saját szemével látta, ahogy a Central Parkban megölték a családját, ezután pedig megfogadta, hogy bosszút áll az összes bűnözőn.

2024. szeptember 20. 09:57
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Marvel

Egy veterán tengerészgyalogos, aki öt évig harcolt a vietnámi háborúban, de szolgálata később sem telt le, mindössze a front változott. A kitüntetésben részesült katona egy kimenője alkalmával feleségét és két kisgyermekét vitte el piknikezni a New York-i Central Parkba, ahol a véletlen úgy hozta, hogy családja szemtanúja lett egy maffiagyilkosságnak, az elkövetők pedig megölték Castle feleségét és gyermekeit. A férfi, akinek megölték a családját, így alakult át renegát Megtorlóvá (vagy büntető), aki különleges képességek nélkül került a szuperhősök világába.

A Megtorló: Kezdetek

A bűn büntetője

Megtorló angol nyelven először az Amazing Spider-Man 129-es, 1974. februári számában bukkant fel, majd többször is szerepelt Pókemberrel együtt, de utána saját sorozatot is kapott. Egy időre ugyan zuhant a népszerűsége, de miután az ír Garth Ennis (Prédikátor, Constantine, The Boys) vette pártfogásába a karaktert, sajátos stílusának hála az ismét egyre népszerűbbé vált.

Itthon először a Hepiend Képes Regényújság oldalain jelent meg, 1989-ben, majd a sorozat a Hepiend Magazin – Conan Saga lapjain folytatódott. Később, a Csodálatos Pókember 51. számától újra leközölték az első minisorozatot, ezúttal színesben, de néhány oldal kihagyásával, majd a sorozat a 67. számban ért véget, és Megtorló már csak vendégszereplőként tért vissza egy klasszikus történetben. Az első önálló magyar nyelvű Megtorló-kötetet (Megtorló: Balfékek szövetsége) a Fumax adta ki 2007-ben.

A Megtorló a Marvel-Univerzum ellen

A közkedvelt karakter több esetben is megjelent a vásznon, több filmfeldolgozás készült történetéből. Először Dolph Lundgren (A Büntető, 1989), majd Thomas Jane (A megtorló, 2004), végül Ray Stevenson (A Megtorló – Háborús övezet, 2008) bújt a jellegzetes koponyás pólóba. Sőt, Netflixen a The Walking Dead-szériából ismert Jon Bernthal alakítja a karaktert a Daredevil és The Punisher című Marvel-sorozatokban.

Ezt is ajánljuk a témában

Különlegessége leginkább a nyers brutalitás és katonai múltjából fakadó fegyelmezettsége és eltökéltsége, amit a bűnözőkkel szemben tanúsít. A szuperhősökkel ellentétben nem simán az élet védelme a célja, hanem a bűnözők likvidálása, ami miatt számos hőssel került már konfliktusba, Pókembertől a Fenegyerekig. Igazából az teszi különlegessé, hogy ugyan erkölcsileg és morálisan megkérdőjelezhető módon, de gyökerestül irtja ki a problémát, amit a bűnözés okoz. 

Legyen szó a maffiáról, drogkartellről, vagy éppen magukról a szuperhősökről.

A kezdetektől odáig, hogy a Megtorló a Marvel-univerzum ellen fordult

A Fumaxnál újabban A kezdetek című sorozat fut, amely a Megtorló klasszikus történeteit gyűjti egybe, keményfedeles formátumban. Az első kötet az 1987-ben indult The Punisher első öt számát tartalmazza. Frank Castle itt egy városi drogügylet miatt köt ki a dzsungelben, ahol régi ismerősökkel gyűlik meg a baja, később pedig igazi szélsőségesekkel akad össze.

Amikor a Marvel-univerzumból már nem sok marad

A nemrég megjelent második kötet a The Punisher 1998-as 3 számát (8-10), valamint a szintén ‘88-as Daredevil 257. számát tartalmazza. Megtorló itt egyszerre nyomoz egy milliárdosklub és egy hatalmasra nőtt japán testőr, valamint a főnöke kapcsán, továbbá egy sorozatgyilkos után, aki Mészáros néven a sikátorok hajléktalan lakóit öldösi – nem annyira meglepő módon a szálak végül összeérnek. A másik történetben egy újabb őrült gyilkolja az ártatlanokat,

ám mikor Castle elkapja, Fenegyerekkel is meg kell küzdenie, aki értelemszerűen a törvényben hisz és nem a öntörvényes bosszúban.

Ha pedig valakit komolyabban is érdekel Frank Castle karaktere, akkor ott a kiadónál még mindig kapható A Megtorló a Marvel-univerzum ellen, melyben a civilizáció kihalt, a világkatasztrófát előidéző vírus pedig még a szuperhősöket is kannibál szörnyetegekké változtatta. A Megtorló azonban még ebben a sötét korban is kész hadat üzenni, akár az egész világnak is, hogy megmentse az utolsó embereket a bolygón. A Marvel Zombies-hoz hasonló alapokkal rendelkező Marvel Universe vs. The Punisher 1-4. száma mellett még egy alternatív múltat bemutató kis sztorit is kapunk.

Ezt is ajánljuk a témában

Soha nem késő pótolni

Persze a régi képregények már kicsit korosodtak, ez egyértelmű, sőt nemcsak a történeteken, de a rajzokon is érezni – mégis, a Megtorló a képregény-történelem egy olyan fontos szeletét jelenti, hogy már csak amiatt sem árt nosztalgiázni, mindamellett rengeteg pillanata ma is szórakoztató. Egy sok szempontból a megszokottnál emberibb karakterről van szó, akit számos tekintetben összeköthetünk Batmannel, miközben legalább ennyi módon el is tér egymástól a két igazságosztó, akik nem rendelkeznek szuperképességekkel, így csak a saját fizikumukra és eszközeikre támaszkodhatnak.

Ami fura egy kicsit, az A kezdetek második köteténél a gerincen lévő Marvel-logó megváltoztatása, aminek (és az alsó kis képnek) hála nem illeszkedik a két kiadvány, de ezenkívül nem lehet panasz a keményfedeles gyűjtemények minőségére. Sőt, ott van még a Deadpool A Megtorló ellen, hiszen Deadpool sokakkal összeakasztja a bajszát, például egy másik, nemrég megjelent kötetben Rozsomákkal is. De visszatérve az antihősre, aki a bűnözők kiiktatásának szentelte életét…

Megtorló olyan karakter, akivel bizonyos kérdésekben minden ellenérzésünk mellett is egyet tudunk érteni, ráadásul ugyanolyan ember, mint az olvasó, így esélyesen a sikere is ebben rejlik.

Remélhetőleg még sok kötet napvilágot láthat magyarul is, és ezért senkinek – se bűnözőnek, se ártatlannak – sem kell meghalnia.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mankel
2024. szeptember 20. 12:27
A sorozat első évada nagyon jó volt. Imádtam az eszkalálódó erőszakot. Olyan feszesre volt vágva mint egy vidóklipp. Ha szeretted John Wick-t akkor ezt is fogod.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 10:01
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­­­k­­e­­­l­d­­ ­a­ ­s­­­z­­e­­­x­i­­ ­­p­u­­n­­­c­­­i­­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!