Zugló: Az új polgármester októbertől átvilágításokba kezd, még az is lehet, hogy lesznek feljelentések

2024. augusztus 07. 21:25

Rózsa András úgy értesült, a Publicus és a Republikon Intézettel kötött évente megújított szerződésekre súlyos pénzek mentek el, miközben a kerület nem sokat profitált ezekből.

2024. augusztus 07. 21:25
Rózsa András és Horváth Csaba

Nyitókép: Balogh Róbert/zuglo.hu

Zuglóban októbertől a momentumos Rózsa András lesz a polgármester, de új lesz a jegyző is, hiszen Újbudára távozik a jelenlegi, Tiba Zsolt – értesült a Népszava. Tiba az egyik legismertebb jegyző a fővárosban, Demszky Gábor munkatársa volt sokáig. Tarlós István érkezésekor, 2010-ben vált meg posztjától.

Zugló jelenlegi polgármestere, Horváth Csaba 2019-ben alkalmazta Tibát. Rózsa azt mondta a lapnak, ő is hallott pletykákat a jegyző Újbudára csábításáról, de ő ezzel nem foglalkozik. Szeptember elején dönt a jegyző személyéről. Tiba nem reagált az újság megkeresésére, Újbuda önkormányzata személyiségvédelmi okokból se nem cáfolta, se meg nem erősítette, hogy a nyugdíjba vonulás miatt távozó kerületi jegyző helyére kiírt pályázatra jelentkezett-e Zugló jegyzője. Rózsa kijelentette,

Zuglóban korántsem várható olyan mértékű politikai és hivatali ellenállás,

mint amilyenbe Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke ütközik a XII. kerületben. A Hegyvidéken pakolják ki a kasszát, új szerződéseket kötnek, ingatlanokat adnak el, náluk azonban nincs ilyen – mondja Rózsa András, bár szerinte itt is akad néhány vitatható kérdés.

A kerület idei pénzügyi beszámoló elfogadása előtt álló vagyonkezelő cége például látványosan túlköltekezett az első félévben és most többlet támogatást kért a kerületvezetéstől, de Horváth Csaba nem vállalt újabb pénzügyi elköteleződést. Akad ugyanakkor egy biztosítási alkuszi szerződés, amelynek felmondását indítványozta az új polgármester.

Rózsa András a választási győzelem óta két alkalommal beszélt elődjével, ám mindkettő meglehetősen rövid párbeszéd volt. A kerület ügyeiről, az átadás-átvételről nem esett szó. „Ez amolyan vihar előtti csend” – jelenti ki a momentumos politikus.

Hivatalba lépése után valamennyi tanácsadói szerződést át fog vizsgáltatni, azokat is, amelyek már lejártak, különös tekintettel a teljesítési igazolások valóságtartalmára.

A hozzá eddig eljutott információk szerint a Publicus és a Republikon Intézettel kötött évente megújított politikai tanácsadói, a közvélemény kutatói szerződésekre súlyos pénzek mentek el, miközben a kerület nem sokat profitált ezekből. Rózsa nekiállt a cégek szerződéskötési gyakorlatának felülvizsgálatának és a szakszerű ellenőrzés érdekében külső revizort kér fel.

A Népszava kérdésére nem kívánt konkrét ügyeket megnevezni, de azt elmondta, már kiválasztották azokat a szerződéseket és cégeket, amelyek a revizori vizsgálat fókuszában lesznek. Rózsa nem tartja kizártnak, hogy feljelentések követik majd a vizsgálatokat. A feladatra már kiválasztotta a revizort, illetve a felülvizsgálatot végző céget is, de a szerződést természetesen csak az új testület munkába állása után kötik meg. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. augusztus 22. 15:33
Hej Momentum! Nektek is zacskó!
llnnhegyi
2024. augusztus 22. 15:32
Hej Momentum! Nektek is zacskó!
Kristály
2024. augusztus 07. 22:10
Mi a faszt keres egy 3.5% párt akit elküldtek a picsába és most heréskedik 5évig Ez a választás megcsufolása hogy 0.3% és 3.5% szadizzák a polgárokat 5évig. Felháboritó.
moralisfoleny
2024. augusztus 07. 21:56
Horváth Csacsi ezt is megússza, ahogy eddig mindent. Legnagyobb zuglói eredménye, hogy nem ásták el a Rákospatak mentén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!