Németország
ÉLŐ
Dánia

A gyurcsányistákkal folytatná „tiszta lappal” az új polgármester

2024. június 27. 09:18

A hagyományosan baloldali Zugló polgárainak hiába lett elegük a szocialistákhoz köthető gyanús ügyekből, a jobboldal nem tudta meghódítani a városrészt, mivel a szavazók úgy zavarták el a korábbi polgármestert, hogy közben Horváth Csaba egykori alpolgármesterének szavaztak bizalmat. A DK viszont a kerületvezetés legerősebb pártja marad.

2024. június 27. 09:18
Rózsa András és Horváth Csaba
Vizvári Soma

Nyitókép: Balogh Róbert/zuglo.hu

 

„Borzasztóan nehéz volt úgy dolgozni, hogy a fél szememet állandóan azon kellett tartanom, hogy éppen mit akarnak ellopni a szocik” – mondta a momentumos Rózsa András nemrég a 444-nek. Mint ismert, Rózsát a zuglóiak a június 9-i választáson polgármesterüknek választották, leváltva ezzel az MSZP-s Horváth Csabát.

Miközben Rózsa arra építette fel a kampányát, hogy megszabadítja a városrészt a gyanús ügyeletekben érintett szocialistáktól, nem gyakran hangoztatta, hogy évekig alpolgármestere volt Horváthnak. 

Azt pedig nehéz volt értelmezni a kampány alatt, hogy míg a DK központi vezetése beállt Horváth mögé, addig a Gyurcsány-párt helyi tagozata Rózsát támogatta.

 

Gyurcsánynak mindegy volt, hogy Horváth vagy Rózsa nyer

 

Borbély Ádám, a Fidesz-KDNP zuglói polgármesterjelöltje néhány nappal a választás előtt hangot is adott annak a véleményének, „akármit is állítsanak a baloldal jelöltjei, Gyurcsányékat juttatják hatalomhoz.

Gyurcsányék egyik jelöltje ugyanis a jelenlegi polgármester Horváth Csaba, miközben a helyi DK-jelöltek a momentumos Rózsa András csapatában indulnak”.

„2019-ben még a Tóth Csaba vezette szocialisták rendelkeztek vezető pozícióval Zuglóban. Övék volt a legnagyobb gazdasági társaság, azonban Tóth Csaba 2022-es hátralépésével párhuzamosan előretört a DK”nyilatkozta a Mandinernek Borbély még a kampány alatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Hozzátette: 

Mindjárt két önkormányzati képviselő át is ült a DK-ba, így övék lett a legnagyobb frakció és a közel 6 milliárdból gazdálkodó zuglói vagyonkezelő,

amely a baloldali pártok kifizetőhelye. Semmi más nem történt a vagyonkezelőnél, mint hogy Tóth Csaba emberét Gyurcsány embere váltotta.” A Fidesz-KDNP jelöltje azt is mondta, „mindegy, hogy a baloldal helyi szereplői hogyan mennek ölre egymással, mert a lényeg, hogy Zuglóban ma Gyurcsány osztja a lapokat”.

KARÁCSONY Gergely; HORVÁTH Csaba
„A Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja mi az, amiért börtönbe lehet menni” – érvelt egyszer Karácsony Gergely amellett, miért lenne jó polgármester szerinte Horváth Csaba (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A polgármester új, de a legerősebb baloldali frakció a régi

 

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztó ügyesen cinkelte meg a lapokat a saját javára azzal, hogy valamilyen formában mind a két baloldali jelölt mögé beállt. Hiába nem nyert ugyanis a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltjeként a regnáló polgármester, Horváth Csaba, az újonnan felálló városvezető-koalíció legnagyobb frakciója így is a Demokratikus Koalícióé lesz.

Az óbaloldal, amelyhez egy ideje bátran a Momentumot is odasorolhatjuk, a 14 egyéni választókörzetből 10-et megnyert, a polgármesterrel kiegészülve pedig megvan a többségük. A baloldali koalícióban 5 DK-s, 3 Momentumos vehet majd részt a Civil Zugló Egyesület 2 képviselője mellett.

Rózsa tehát megörökölte azt a szerkezetet, amelyben a DK a legerősebb párt.

A szocialisták viszont kiszorultak a kerületvezetésből, az MSZP-közeli Összefogás Zuglóért Egyesület egy képviselőt küldhet a képviselő-testületbe – kompenzációs listáról. 

Nem csoda, hogy Rózsa ilyen bátran mutogat vissza a „szocikra” a 444-nek nyilatkozva, hiszen nincsen szüksége az Összefogás Zuglóért Egyesületre a többséghez.

 

Sokat javítottak a kormánypártok

 

A hagyományosan baloldali kerületben 

a Fidesz-KDNP jóval jobb eredményt ért el az egyéni körzeteket figyelembe véve, mint 2019-ben. Öt évvel ezelőtt ugyanis egyet sem sikerült elhozniuk, most viszont négyet is le tudtak csapni a baloldal kezéről.

A baloldali fellegvárban végül az sem volt elég a jobboldali polgármesterjelölt győzelméhez, hogy a baloldal megosztott volt, de a fideszes Borbély Ádám azért meg tudta szorongatni Rózsát. Mindössze kicsivel több, mint 4 százalék volt kettejük között a különbség. 

Borbély egyébként, amellett, hogy jócskán, tizenegy százalékkal megelőzte a regnáló polgármestert, jobb eredményt ért el a kerületben, mint a saját pártja. 

Míg a Fidesz-KDNP fővárosi listája 25,5 százalékot, az EP-listája pedig 29,3 százalékot kapott a kerületben, addig a Zuglóban a voksolók 32,2 százaléka ikszelt Borbélyra. Emellett ő hozta el a kormánypártoknak az egyik választókerületet is. Sokatmondó, hogy pont azt, amelyben a kormányzati negyed beruházása zajlik. 

„A Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja mi az, amiért börtönbe lehet menni”

A zuglói parkolási botrány évek óta a figyelem középpontjában van, annál is inkább, mert az ügy egyik érintettje maga Horváth Csaba polgármester, ezt pedig valószínűleg a momentumos Rózsa András sem akkor vette észre, amikor eldöntötte, hogy indul a polgármesteri posztért.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2022-ben még házkutatást is tartott a polgármesteri hivatalban.

A Magyar Nemzet nemrég úgy foglalta össze az ügy jelenlegi állását: a gyanú szerint Tóth Csaba, a szocialisták erős embere és Horváth Csaba még 2016-ban a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amellyel túlárazott vállalkozói díjban állapodtak meg, és a nyereség felére igényt tartottak. Az ügyészség szerint a bevételből Tóth Csaba saját maga és a szintén meggyanúsított Horváth Csaba részére 31 millió forintot kért és vett át, ezenfelül Tóth Csaba havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt kaphatott.

Érdekes felidézni ennek örvén azt a kiszivárgott hangfelvételt, melyen Karácsony Gergely úgy fogalmaz: „A Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja mi az, amiért börtönbe lehet menni”. 

Karácsony ezt a 2019-es önkormányzati választás előtt, még zuglói polgármesterként mondta el, és egyébként éppen amellett érvelt, miért lenne jó szerinte, ha Horváth lenne a kerület polgármestere.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 331 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
camplazlo
2024. június 27. 22:33
Nem baj az. A fidesz legalább nem oda költi az ország pénzét feleslegesen. Amúgy is túl van zsúfolva az a város, nem kell még tovább hízlalni. Helyette vidéken kell munkahelyeket teremteni és iinfrastruktúrát fejleszteni. Cserébe kevesebben fognak a fővárosba költözni, kevésbé lesz túlzsúfolt, csökkennek az albérletárak, nőnek a bérek, csökken a bűnözés. Kevesebb lesz a hajléktalan is. A Budapestiek pedig végre elfelejtik a (rém)álmukat arról hogy Budapest világváros legyen. Mert az nem lenne jó. Ugyanis Delhi, meg Lagos is világváros, még sem öröm ott lakni. Még Hamburg sem akkora nagy örömteli város, itt a balkán peremén garantált lenne a pöcegödör.
hátakkor
2024. június 27. 14:52
A Dobrev klán visszaszorul a Városházáról Zuglóba. Össznemzeti felhívást kell intézni Zugló népéhez, hogy hajoljon meg a nemzet vasakarata elött!
atti64
2024. június 27. 13:35
PATKÁNY PÁRTOK PATKÁNY EMBEREK!
nempolitizalok-0
2024. június 27. 11:34 Szerkesztve
Fura ez a Rózsa. Zuglót a "szocik" a libsikkel együtt rabolják 89 óta. Sőt, a prímet mindig is a libsik vitték, Zugló a legerősebb fellegváruk 89 óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!