A fentiek miatt fokozott figyelmet kell fordítani a hőség okozta egészségkárosodások megelőzésére, különösen a szabadtéren, tűző napon végzett fizikai munkavállalóknak kell odafigyelniük. A munkáltatóknak
A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, a folyadék veszteség pótlására megfelelő hőmérsékletű – 14-16 Celsius-fokos – ivóvizet kell biztosítani a higiénés követelmények betartásával. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet fogyasszanak és kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú italok fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet. A verejtékezéssel elvesztett ásványi anyagokat a munkaközi szünetekben és a pihenőidő alatt kisebb étkezésekkel javasolt pótolni.
A munkaszervezés során a munkáltatónak kiemelt figyelmet kell fordítania a beosztásra annak érdekében, hogy a pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen töltsék el a dolgozók. A munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva, csak rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a hőség és a napsugárzás szempontjából kritikusnak tekinthető napszakban – 11-15 óra között – lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos helyen folyjon a munka.
Segíteni kell a munkavállalókat abban, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a hőséghez: az intenzív hőség első napjaiban lehetőség szerint rövidebb munkaperiódusokat és hosszabb munkaközi szüneteket tegyenek számukra lehetővé.
A dolgozók lehetőség szerint könnyű, világos színű és lazán viselhető ruházatban végezzék feladataikat, ha ez nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést. A dolgozók általános egészségi állapotát, tapasztalatát is figyelembe kell venni az egyéni védőeszközök juttatásakor, valamint az ezek viseléséből adódó többletmegterhelést is.