Sorsdöntő találkozó vár az Európai Unióra – Magyarország lesz az egyik főszereplő

2024. augusztus 27. 09:51

Az is kiderült, hogy Dmitro Kulebával is egyeztetni akarnak Brüsszelben.

2024. augusztus 27. 09:51
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

A La Stampa arról ír, hogy az új orosz offenzíva megrázta Brüsszelt. Az Orosz Föderáció fegyveres erői által Ukrajna ellen indított hatalmas rakétatámadás arra készteti Josep Borrellt, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy alakítsa át a hétre tervezett informális külügyminiszteri találkozó napirendjét.

– jelentette ki a főképviselő. A tagállamokra gyakorolt nyomás érdekében úgy döntöttek, hogy a miniszteri találkozóra meghívják Dmitro Kulebát, Ukrajna külügyminiszterét is, aki videón fog megjelenni. Úgy gondolják, hogy Kijev egyszerű védekezése, bár legitim, már nem elég ahhoz, hogy legyengítse az agresszort. Az augusztus 29-i találkozó azonban tele van ismeretlen tényezőkkel.

„Nem világos, hogy kik lesznek a résztvevők, de könnyen elképzelhető egy nyílt összecsapás Orbán Viktor, magyar miniszterelnökkel és kormányával” – írja a La Stampa.

A lap arról is írt, hogy a tervezett ülést Magyarországon, az EU Tanács soros elnöki tisztjét betöltő országban kellett volna megtartani.

Az EU Bizottsága és néhány tagállam (mindenekelőtt a balti és a skandináv) úgy döntött, hogy bojkottálja a magyar elnökség tevékenységét, nem vesznek részt biztosi és miniszteri szinten azokon az informális találkozókon, amelyeket a magyarok szerveznek. Más a helyzet a Külügyek Tanácsa esetében, amelynek elnöke a főképviselő, és nem a Tanács soros elnöksége. Borrell úgy döntött, hogy Budapestről Brüsszelbe „tereli” a helyszínt, ahol nem világos, hogy a magyar külügyminiszter ott lesz-e.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hannah184-2
2024. augusztus 27. 18:16
A fu@ing EU nak nincs más gondja ,csak az ukránok???
irmag2
2024. augusztus 27. 16:48
Orbán Viktor magyar, Európát unióként is védő, politikus. Ezek az uniós hippy-stílusú személyes találkozások, a puszilkodó szereplésekkel, éppen azt bizonyítják a széles vakvilágnak, hogy belesz@rnak a nemzetek és a nemzetek összefogásának méltósággal felvetett emberi mértékébe. Van egy kevés (hogy aprót ne mondjak) eltéréske!
MaBaker
2024. augusztus 27. 14:12
Háborús héják!
csapláros
2024. augusztus 27. 14:12
Intel 2024. augusztus 27. 13:54 ..."Ez egy újabb szituáció ahol OV közrőhely tárgya lehet. "... Nem látszik, hogy a szankcionáló LIBERÁLNÁCI uniós csürhe, olyan nagyon RÖHÖGNE, Borellel az élen. Azzal, hogy MI KIVONJUK magunkat, hogy se fegyvert, se pénzt se paripát a MAGYAR ADÓFIZETŐK pénzéből, és, hogy mások is vonakodnak (pl. Németo., USA, stb.) az ukik "megsegítése" máris NEM egy egységes európai (USA) akarat mentén történik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!