Ömlött a pénz Sorostól a Karácsonynak is pódiumot ácsoló magyar szervezethez

2024. augusztus 29. 18:15

Mi köze lehet Soros Györgynek a Political Capitalhoz, a volt SZDSZ-nek pedig a Karácsony Gergely szervezésében induló rendezvényhez?

2024. augusztus 29. 18:15
Euro and dollar notes

Nyitókép: Alan Schein

2002-ben két egykori SZDSZ-es, Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián indította útjára a Political Capital (PC) elemzőcéget, amely szeptemberben a Soros-egyetemen Karácsony Gergelynek ácsol pódiumot és amelybe tavaly csak úgy öntötte a pénzt a milliárdos spekuláns alapítványa. A PC a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt nőtte ki magát, a Magyar Nemzet cikke alapján 2006 és 2010 között több mint 430 millió forintnyi kormányzati megbízáshoz jutott, miközben a kémelhárítást közel 200 millió forintért bugyuta  PR- és arculati tanácsokkal látták el.

Mint kiderült, a PC emellett illegálisan fellelhető adatokat is felhasznált, mikor a Nemzetbiztonsági Hivatal számára készített tanulmányt. A cég körül azonban még mindig nem ez az egyetlen furcsaság, hiszen a kifizetések egy része is meglehetősen szokatlan módon zajlott: nyilvános helyeken és készpénzben. Olyan is előfordult, hogy teljesítés előtt fizettek, a tiltakozókat pedig egyszerűen kirúgták.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem meglepő módon azonban a közelmúltban számos külföldi szervezet támogatását élvezte az intézet, közöttük ott az Open Society Foundations, Soros alapítványa.

Soros György így közvetett módon, 2016 és 2021 között, a mai árfolyamot tekintve több mint 100 millió forintnak megfelelő dollárt intézett a PC-nek, amely 2019 óta Krekó Péterhez tartozik, ráadásul tengerentúli propagandát terjeszt. A Soros-alapítványokon felül az Európai Unió, sőt az Amerikai Egyesült Államok kormányzati és titkosszolgálati szervei is finanszírozták a céget, amely még a szuverenitásvédelmi törvény kisiklatásával is próbálkozott.

Természetesen a PC az LMBTQ-személyek és a migráns közösségek elleni gyűlöletbeszéd elleni küzdelmet is fontosnak tartja, ezért sok-sok eurós támogatásban részesült.

Nem véletlen tehát, hogy egy vizsgálat azt is megállapította, hogy a PC külföldi támogatás mellett, egy politikai befolyásolási akció keretében aktív szerepet vállalt a magyar közvélemény formálásában az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. Ami azonban még izgalmasabb, az az, hogy természetesen idén ősszel is lesz Budapest Fórum, a hazai és a nemzetközi balliberális elit rendezvénye, melynek a Soros-egyetem épülete ad otthont, és amelyen a Political Capital ügyvezetője, Krekó Péter is fontos szerepet vállal.

Ezt is ajánljuk a témában

A Budapest Fórum 2024 – Fenntartható demokráciák építése elnevezésű eseményt a Karácsony Gergely vezette budapesti önkormányzat szervezi.

A Political Capital Kft. a Magyar Nemzet információi alapján tavaly rosszabb évet zárt, mint 2022-ben. Mégis, a Soros-támogatásokat vizsgálva rekordévet zárt a PC. Mert bár egyéb bevételeinek forrását a beszámolójában nem részletezte, az Open Society Foundations oldaláról így is kiderül, hogy több mint 100 millió forintnak megfelelő összeggel, összesen 300 ezer dollárral támogatták Krekóékat.

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 03. 18:55
A közpénz az ún.”nemzeti “oldalhoz ömlik… Kontroll nélkül…🤮🤮🤮
chief Bromden
2024. augusztus 29. 19:58
Minek a rikkancsnak pódium? Elég neki a legkisebb sakktábla. :D
Pelso j.
2024. augusztus 29. 19:31
Fentiek alapján a A Political Capital semmit sem követett el. ami Btk-ba ütközne. 100 milla, 5 év alatt? A ner-ben azért már senki le sem hajol.
lemez
2024. augusztus 29. 19:04
Kreko csapata tavaly csak 100 millio ft-ot kapott a sátántól.Van ott pénz.A fosos poloska halvi 40 milliot kapott turnéjára a platón.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!