Mi, a DK-ban elvi alapon nem értünk egyet a származási alapon automatikusan állampolgárságot kapott határon túliak szavazati jogával

2024. augusztus 30. 08:19

Amit a Fidesz akar, az törvénnyel elkövetni szándékolt választási csalás.

2024. augusztus 30. 08:19
Supporters of FIDESZ and KDNP Rally in Budapest for Peace in Ukraine Ahead of EU Election
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Facebook

Nyitókép: Arpad Kurucz/Anadolu via Getty Images

„Manipulációval akar nyerni a Fidesz 2026-ban

Veszélyben érzik a választást, erre viszont nem az a válaszuk, hogy jobban kormányoznak, hanem az, hogy megváltoztatják a szabályokat. Kellene még nekik pár extra mandátum a határon túlról.

Hogy szokták mondani? Kilóg a lóláb. De nem csak az lóg ki.

Mi, a Demokratikus Koalícióban elvi alapon nem értünk egyet a származási alapon automatikusan állampolgárságot kapott határon túliak szavazati jogával, mert akik nem itt élnek, azok nem viselik döntésük következményét. A határon túl élő magyarok természetesen tagjai a magyar nemzeti közösségnek, de szerintünk helyes különbséget tenni kulturális/történelmi valamint politikai nemzet között. Ez a vita a magyar politikában ismert, e vita alapján mondja a Fidesz, hogy mi magyarellenesek vagyunk, elhallgatva, hogy a DK képviseli azt, amit a Fidesz is gondolt 1990 után két évtizedig.

Most még több határon túli képviselőt akarnak a Parlamentbe. Egyéni választási körzeteket alakítanának ki Magyarország területén kívül. Van a magyar államnak közvetlen helyi képviseleti, fejlesztési, államirányítási feladata valamelyik határmenti vagy éppen erdélyi megyében? Ugyan!

De ha nem foglalkozunk elvi kérdésekkel, van-e közhiteles, ellenőrizhető névjegyzék a határon túli választásra jogosultakról?
Dehogy van.
Van-e ellenőrizhető választási eljárás, melyben biztosak lehetünk abban, hogy mindenki saját maga gyakorolta választó jogát és egyszer, kizárólag csak egyszer szavazott.
Nincs!

Amit a Fidesz akar, az törvénnyel elkövetni szándékolt választási csalás. Aki csalással ad választó jogot valakinek, az csalással választó jogot vesz el tőlünk. Kitől? Tőlünk, akik akik itt élve minden nap nyögjük ennek a pokoli kormánynak az uralmát.

A DK határozottan ellenzi a hazug, nemezetieskedő mezbe öltöztetett választási csalást és minden eszközzel fel fog ellene lépni.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. szeptember 07. 03:38
Mindenki ott szavazzon, ahova adózik.
székelyszó
2024. szeptember 04. 18:33
van olyan, aki itthon él és mégsem fizet adót, van olyan aki Londonban él, nem fizet adót, de hazajár ingyen szolgáltatásokra, akkor aki nem itt él, miért ne szavazhatna, ha akar? Nem biztos, hogy a Fideszre szavaz, lehet, hogy a fiatalok ott is a Magyar Pétert választják...Sok HATÁRONTÚLI MAGYAR BARÁTOM FIZET ADÓT ITT: VÁSÁROL, FOGORVOSHOZ JÁR, RENGETEGEN NYARALNAK IS ITT
Nimril
2024. szeptember 01. 22:45
Ja, igen, a 23 millió román. Sosem felejtjük el a mocskos hazaárulásodat, te mocsok, szemét féreg! Felért egy második trianonnal, amit te meg a bandád műveltetek.
joe-sobri
2024. szeptember 01. 15:21
Tudjuk. Tudjuk, hogy a villádat se faji alapon einstandoltad. 2006 óta mindenki tudja, hogy egy hitvány szar vagy . De te tényleg nem tudod, hogy már a sajátjaidnak is kellemetlen vagy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!