Felejtsük már el a „bezzegromániázást”! Nincs mire bezzegezni

2024. augusztus 28. 05:14

Akárhogy csűri-csavarja az ember, Romániában egyszerűen több a szegény, kisebbek a keresetek, de még a születéskor várható élettartam is alacsonyabb, mint hazánkban.

2024. augusztus 28. 05:14
null
Varga Mátyás Zsolt
Varga Mátyás Zsolt

Nyitókép: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Kijöttek hétfőn az új KSH-adatok, most épp a hazai keresetekről. A bruttó átlagkereset 2024 júniusában 642.000 forint volt, 13,3%-kal több, mint egy évvel korábban. (A nettó átlagkereset pedig 427.000 forint volt.) Persze lehet azt mondani, hogy „hazudik a KSH”, de mivel ők egyrészt uniós sztenderdek szerint dolgoznak, mint az összes többi EU-s ország statisztikai hivatala, másrészt pedig NAV-os fizetési adatokból számolják az átlagaikat, így ezt a vitát még a megkezdése előtt lezárnám.

Kezdjük a legkézenfekvőbbel: a román nettó átlagkereset nemes egyszerűséggel kevesebb volt, mint a magyar, júniusban is.

410.870 forint (5176 lej) 427.000 forint ellenében.

Kicsit távolabbról vizsgálva a kérdéskört: az Eurostat adatai szerint Romániában az uniós csatlakozásuk óta minden egyes évben kevesebb volt a nettó kereset, mint a magyar. A munkanélküliség is nagyobb volt Romániában, az egy főre eső GDP pedig kisebb – utóbbi egészen 2000-ig visszamenőleg volt nagyobb hazánkban, s valószínűleg csak azért nem korábbig, mert ennél régebbről már nem elérhetőek az Eurostat adatai.

Az Eurostatnak van egy nagyon praktikus mutatója az életszínvonalak összehasonlítására. Ez az AROPE, amely a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatával élők arányát méri. Egyetlen számba sűrít bele jóformán mindent.

És hogy mi derül ki belőle? Sajnos az, hogy Románia hosszú évek óta a legszegényebb ország az EU-ban. 

Amióta az indikátor elérhető (2014-es referenciaévtől), Románia a legszegényebb ország. Javult a rátájuk, persze, 46%-ról 32%-ra, de ez még mindig azt jelenti, hogy minden harmadik román hivatalosan, objektíven szegény. A magyar arány pedig jobb, mint az EU27 átlaga. 

Sőt: ennek az AROPE mutatónak az egyik al-verziója, amely azt mutatja, hogy a foglalkoztatottak mekkora aránya szegény, még lesújtóbb képet mutat. Minden hatodik dolgozó román szegény – igen, ebben a mutatóban is jobb a magyar, mint az EU27 átlaga.

Persze pár gazdasági adat „feldobása” nem egy mélyreható gazdasági elemzés, ez tiszta sor. Ahogy az is tiszta sor, hogy a sokat hangoztatott inflációban például 2022-ben és 2023-ban jócskán vertük a románokat – sajnos.

Sőt, az is tiszta sor, hogy itthon sincs kolbászból a kerítés, nyilvánvaló. Itthon is vannak gondok, tagadhatatlan; ha pedig nem lennének, valószínűleg akkor is találnánk valamit, amiben fejlődni kéne – mert ez a magyar virtus, s mert emiatt tudunk fejlődni, így van ez rendjén.

Csak egy dolgot kérek. 

Felejtsük már el a „bezzegromániázást”!

Két okból is: egyrészt, nincs mire bezzegezni. Akárhogy is csűri-csavarja az ember, Romániában egyszerűen több a szegény, kisebbek a keresetek, de még a születéskor várható élettartam is alacsonyabb, mint hazánkban – csak hogy az olyan „átlagos” mutatókra, mint a foglalkoztatottság, ki se térjünk. (Ebben szintén előzzük keleti szomszédunkat, mi a hatodik legjobbak vagyunk az Unióban, ők pedig hátulról a harmadikak, de ez már tényleg csak lábjegyzet.)

Másrészt pedig ha Románia felől jó hírek érkeznek, véletlenül se búsuljunk. Inkább keresztényi szeretetből örüljünk, hogy kicsit jobb az ott élő közel húszmillió embernek; nem utolsósorban pedig annak, hogy az ott élő egymillió magyarnak kicsit jobban megy a sora.

Mert sajnos bőven van hová javulniuk.

Ha pedig nekik jobb, akkor nekünk is jobb lesz, így van ez a fránya Unió összerakva.

 

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
boly75
2024. augusztus 29. 12:16
Én itt élek Romániában, hazugság, hogy jobban élünk mint az emberek Magyarországon,aki Magyarországon él tegye össze a két kezét
kisshun
2024. augusztus 28. 14:32
"élő közel húszmillió embernek" elnézést de milyen 20 millioról tetszik beszélni? 16 sincs már a tömegesen kivándorolt emberek miatt, és akkor a millió fős igázókról nem is beszéltem, romániában csak bejegyezve van a lakcímük ezeknek az embereknek de már rég nem élnek ott. arról meg hogyan van összepakolva az unió inkább ne papoljon.
Akitlosz
2024. augusztus 28. 13:19
"Felejtsük már el a „bezzegromániázást”!" Nem lehet. A Mandiner nem hagyja. Eszünkbe sem jutott volna Románia. A kormánypropaganda romániázik azért, hogy sikeresebbnek tűnjön a kormányzása. A '90-es években Ausztria volt mérce. A '00-ás években Szlovákia. Ma Románia. Ez van.
lacika-985
2024. augusztus 28. 12:05
Aki azt állitja hogy Romániában jobb az életszinvonal az vagy agyalágyult és soha nem járt ott vagy mocskos aljas pufajkás munkásőr fattyú aki hazudozik .. De aki még sem hiszi el , annak segithetek hogy meggyőződjön a valós állapotokról . Van Csikszeredán egy lakásom , fél évre oda adom ingyen és bérmentve - kizárólag a rezsit és saját fentartását kell finanszirozza - munkát is biztositok , nem is rossz állást - Aki kibir ott egy fél évet az igazi túlélő .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!