Mérő Vera: „Horror, hogy olyan országban élünk, ahol a bolti kiszolgálók azt hiszik, az óvszer szexuális segédeszköz”

2024. augusztus 27. 17:54

A mindenhez is értő aktivista a BME gyólyatáborában történt botrány apropóján is elmondta a véleményét.

2024. augusztus 27. 17:54

Nyitókép: Mérő Vera Facebook-oldala

Nagy visszhangot keltett a közelmúltban, amikor napvilágra került, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) gólyatáborából kitiltották az óvszert. A diákok beszámolói szerint emellett nagyon durva, megalázó dolgok is történtek az úgynevezett „beavatások” során. Erről ITT írtunk. 

Az egyetem vezetése azonnal lépett az ügyben. Múlt pénteken megalakult egy munkacsoport, amely felülvizsgálja a felsőoktatási intézmény gólyatáborainak szabályozását. A tájékoztatás szerint a testület Bihari Péter oktatási rektorhelyettes vezetésével, valamint a hallgatók és a gólyatáborok szervezésben részt vevő valamennyi érintett terület munkatársainak bevonásával 

kivizsgálja a történteket, majd új szabályokat fog lefektetni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mérő Vera ennek apropóján ragadott klaviatúrát és fejtette ki gondolatait a Glamour oldalán. 

A progresszív ügyekben ’oly hangos aktivistának a botrányról William Golding a Legyek ura című regénye jutott eszébe. Ahogy kissé zavarosan fogalmaz: „Csapatszellem és függetlenség, racionális és érzelmi reakciók, morális és erkölcstelen viselkedés, és ezek feszültsége, olyan emberek között, akiknek mindezekre nincsenek érett válaszaik vagy támpontjaik, hiszen a nevelésük váratlanul félbeszakadt, a szocializációjukban így egymás fejletlen erkölcsi érzékére és tudására vannak utalva

Ezek után a közhelyszámba menő Zimbardo-féle stanfordi börtönkísérletet emlegeti fel, amely szerinte párhuzamba állítható a BME gólyatáborában történt vállalhatatlan eseményekkel. Bár – hogy  az olvasó teljesen eltévedjen – mindjárt hozzá is teszi: „Zimbardo az életművét - és jelentős mértékben a közgondolkodást, de még a popkultúrát is - meghatározó kísérletet egyszerűen meghamisította.

Majd rátér az idei botrányra és saját tapasztalatait általánosítva így fogalmaz: „A felelős szexuális magatartást kriminalizálni súlyosan jogsértő, hiszen a személyiségi jogot és az egészséghez való alapjogot tiporja lábbal. Ez azért is horror, mert olyan országban élünk, ahol a bolti kiszolgálók körében félelmetesen elterjedt a tévhit, miszerint az óvszer szexuális segédeszköz (NEM az, hanem egészségügyi termék), amit nem lehet 18 éven alulinak árusítani.

Mérő Vera ködszurkálása azzal ér véget, hogy kimondja: 

A valóságban a boltos mindenkinek köteles eladni az óvszert.

Mindezek után pedig – nem kis politikai áthallással – megfejti a „jogtudatos állampolgár” mibenlétét. „A hatalom, az autoritás azért kap különleges felhatalmazást, hogy mindenki nagyobb biztonságban legyen. 

Azonban ha a hatalom, az autoritás nem vagy kifejezetten rosszul teljesíti ezt a feladatát, ha visszaél a kapott (!) felhatalmazással, akkor szó szerint életet menthet a vele való szembefordulás. 

No, pontosan ezért életbevágó a jogtudatosságra nevelés: hogy a hatalommal élés és visszaélés között különbséget tudjunk tenni, és ne csupán felismerjük, ha mások ártanak nekünk, de merjük megvédeni is magunkat és másokat.”

Az olvasó pedig tanácstalanul végez a cikkel, amiben a közhelyeken túl semmi konkrét megoldási javaslat nincs. Szerencsére a BME vezetése mindent megtesz azért, hogy még egyszer ilyen ne történhessen meg.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. augusztus 28. 09:16
Ahogy elnézlek én szívesen lemondok az óvszerről (akár a szex-szel együtt is.)
lacika-985
2024. augusztus 28. 06:34
Tudod Merácska , egy óriásit tévedett anno apád - hogy nem húzott a farkára óvszert és kiköpött téged . Ez maradandó traumát okoz az emberiségnek .
lendvaiildiko
2024. augusztus 28. 06:23
Alaposan kiképzett egy nő! Ez mi-mindent tudhat...
Kybon
2024. augusztus 27. 23:38
Jó ez a baltafejű hormonzavaros "nő", mert akármikor megszólal, az szórakoztató. Tarthatna showműsort "Az én egóm"-címmel, nézném... :P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!