Fontos döntést hozott a BME: gyökeresen átalakítják a gólyatáborokat a botrány után

2024. augusztus 23. 12:05

Megkezdte a munkát a friss munkacsoport, meg is lett a gyümölcse.

2024. augusztus 23. 12:05

Nyitókép: Facebook/BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar - BME VIK

Megkezdte munkáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkacsoportja, amely felülvizsgálja a felsőoktatási intézmény gólyatáborainak szabályozását – közölte az egyetem pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a testület Bihari Péter oktatási rektorhelyettes vezetésével és a hallgatók, valamint a gólyatáborok szervezésben részt vevő

valamennyi érintett terület munkatársainak bevonásával csütörtökön tartotta meg első ülését.

A munkacsoport új, egységes szabályozást készít, hogy megelőzze, illetve megakadályozza a visszaélések lehetőségét – írták, hozzátéve: az új szabályozás középpontjában a biztonság, a közösségépítés és az elfogadás lesz. Közölték: a munkacsoport minden beérkező bejelentést kivizsgál, ennek érdekében belső kommunikációs csatornát nyit.

A BME a jövő évtől új modell szerint, központilag szervezi a gólyatábort

– közölték. Hozzátették: a rendezvény alapelveit, fókuszpontjait az új szabályok határozzák meg, hogy egy „teljeskörűen biztonságos, a hallgatóknak jó élményt adó eseményen” vehessenek részt a diákok. „Fontos, hogy a tervezett esemény építsen az eddigi rendezvények értékeire, de a megújulás része a szemléletváltás annak érdekében, hogy az esemény egyetemkezdő fesztiválként támogassa a közösségépítést, segítse a középiskola és az egyetem közötti átmenetet, és megalapozza a sikeres egyetemi tanulmányokat” – írta közleményében az egyetem.

Kitértek arra is, hogy a táborban jelen lesz az egyetem támogató, segítő szolgálata is pszichológusokkal, mentálhigiénés és beilleszkedést támogató tanácsadást is nyújtva.

Jelezték továbbá, hogy a BME továbbfejleszti a hallgatókat támogató szolgáltatásokat, amelynek pszichológus munkatársaihoz év közben is bármikor fordulhatnak nehézségeikkel, problémáikkal a hallgatók.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának augusztus 14. és 17. között megrendezett bodajki gólyatáborában sajtóhírek szerint megalázó módon bántak a leendő elsőéves hallgatókkal.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cséfy
2024. augusztus 28. 14:40
Még emlékszem az egykori BME-s, szóbeli felvételimre az egyházi gimnázium után. Konkrétan a "kortárs" KISZ-es delegált "világnézeti" okoskodására a felvételi bizottságban. Ezek a karakterek ma is léteznek, csak most gólyatábort szerveznek...
jandor
2024. augusztus 23. 19:32
A motozókat már kirúgták?
Stingary76
2024. augusztus 23. 15:09
"A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának augusztus 14. és 17. között megrendezett bodajki gólyatáborában sajtóhírek szerint megalázó módon bántak a leendő elsőéves hallgatókkal." Évek óta ez ment ott. Szegény rektor úr persze nem tud semmiről, hogy milyen degenerált emberek vannak az ottani HÖK-ben is.
villam5
2024. augusztus 23. 14:23
Szégyen és gyalázat ami évek óta sok gólyatáborban zajlik. Miféle embereket nevelnek képeznek ezekben az intézményekben? Miféle tanárok és rektorok vannak ezen intézményekben, ahol a csicskáztatás megengedett? Legyen az gólyatábor vagy tanóra. Miféle vezetők lesznek az ilyen csicskáztató emberekből? Ahol csicskáztatás folyik az abban résztvevő diákokat, tanárokat azonnal ki kellene rúgni az intézményből, úgy hogy még más intézménybe se lehessen felvenni Őket. Sőt néhány év börtön sem ártana az ilyen embereknek, s akkor talán elkezdenék tisztelni az embertársait. Mert aki ilyeneket művel az nem tiszteli a társait és nem való közösségbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!