Mennyire normális, hogy kánikulával indítjuk a szeptembert? – megkérdeztük Németh Lajost

2024. augusztus 26. 10:08

A meteorológus elmondta véleményét az idei nyárról és a szeptemberről, és arról, milyen idő várható.

2024. augusztus 26. 10:08
Németh Lajos meteorológus
Szilvay Gergely

Fotó: Facebook

Németh Lajos a Mandinernek elmondta: az, hogy kánikulával, hőségriadójával zárjuk az augusztust, az sem felel meg a sokévi átlagnak, 

ilyenkor 28 fokon szokott lenni Magyarországon az átlaghőmérséklet, de most sokfelé 34-35 fok is van, jó öt fokkal magasabb a hőmérséklet, mint amit megszoktunk.

Hozzátette: Szeptember első hetében 22-27 fok közti hőmérséklet szokott lenni, de akkor is 30 fok felett lesz idén. Tíz napon belül nem valószínű, hogy vége szakad az aszálynak, hogy utána mi lesz, azt meglátjuk.

Németh Lajos hangsúlyozta: 

minden idők legmelegebb nyarán leszünk túl Magyarországon, a 2024-es nyár rekordnyár volt a hőmérséklet szempontjából. 

De, mint mondta, nem lóg ki a sorból az idei nyár, az előző évek során tapasztalt trendbe illeszkedik, és valószínű, hogy hozzá kell szoknunk az ilyen meleg nyarakhoz, és egyre inkább kétévszakos szerű időjárás lesz, mint a mediterráneumban, ehhez közelítünk. Nagyon gyors ez a változás, és nehezen lehet ehhez hozzászokni. 

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. augusztus 27. 04:32
KUNFIA1:" Komolyan elcsodálkozom, amikor szembesülök a szellemi szintetekkel, hogy nem buktatok még ennyi intellektussal föl az éjjeliedényben a konyhába vezető nehéz úton?.." Próbáljon meg szembesülni a szellemi szintjével, vigyázzon nehogy fölbukjon a bilijében a konyhába vezető nehéz úton : "mennyi a CO2 atmoszférikus koncentrációja és milyen "vastagságban" már , ha egyáltalán értené a kérdést is. Az első felét kell, hogy értse. Nos?
kunfia1
2024. augusztus 26. 17:12
Miért volt ezen a nyáron immár 4 hét, amikor nem lehetett bírni klíma nélkül? Otthon nincs klímánk, de idén ott is fullasztó volt, pedig a falak eddig lehúzott redőnynél kellemes klímát biztosítottak. Mesélj, mikor volt az eddigi 70 évedben hasonló meleg? Ja, hogy ez soros ármány, hazugság, meleg az nincs? Az igazi téma a dübörgő gazdaság, meg hogy orbán békét csinált, a nemzetmentő legyőzte brüsszelt? Komolyan elcsodálkozom, amikor szembesülök a szellemi szintetekkel, hogy nem buktatok még ennyi intellektussal föl az éjjeliedényben a konyhába vezető nehéz úton?
kunfia1
2024. augusztus 26. 17:08
"Voltak éjszakák 27-30 fokkal, az a néhány hideg hely nem a többség...." Egyre jobb, baszki! Tudod mit jelent az, hogy "mikroklíma"? Hogy akár 10men belül is lehet más a hőfok, lehetnek fagyzugos területek, Ez nem azt jelenti, hogy 10m-en belül a CO2 koncentrációlényegesen eltér, ez lehet a helyi növényektől, attól, hogy egy völgyben megáll a hideg levegő, lehet magaslati pont, lehet növénytakaró nélküli, stb. Vannak helyek, ahol folyamatosan lesznek hideg, vagy melegrekordok, ott speciális feltételei vannak ennek. De te is állíts valamit! Nincs klímaváltozás? Akkor miben élünk, miért sok mostanában az őshonos növényeink elfagyása, kiszáradása? A fenyőféléknek miért egyre rosszabb a klímánk? Itt vagyok a Balaton Bp-hez közeli csücskében, miért égette meg a nap idén úgy a körtét, hogy tömegesen rohad? Évtizede ültettem, de az utólsó 3 évben már másodszor nincs, nem lesz normális termés, eddig hozzá sem kellett nyúlnom. mindig roskadozott?
falcatus-2
2024. augusztus 26. 16:27
Kunfia1: "Most újat írok..." Nem írt újat. Csak a mellé és félrebeszélő megszokott szamárságait. a sivatagot most inkább hanyagolja, mert belebukik. A műanyagpalackos blabláit is. Ez a probléma, ezt írta: "Voltak éjszakák 27-30 fokkal, az a néhány hideg hely nem a többség...." Ezek szerint pedig voltak éjszakák ahol működött az ÜHH, és volt néhány hideg hely ahol nem működött. Gratulálok ! :(( Tisztességes hálószaggató öngólt tetszett lőni. No még egyet: "Benne van a széndioxid hatása..." legfeljebb a fröccsben, de szívesen olvasnám az erőlködését. Próbálkozzon. Induljon el a kályhától: mennyi a CO2 atmoszférikus koncentrációja és milyen "vastagságban" már , ha egyáltalán értené a kérdést is. Az első felét kell, hogy értse. Nos?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!