Közleményt adott ki az óbudai önkormányzat: veszélyes és indokolatlan a polgármester letartóztatása

2024. augusztus 22. 17:57

A testület úgy véli, az óbudai polgármestert is megilleti az ártatlanság vélelme.

2024. augusztus 22. 17:57

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, Kiss László polgármestert is – írta Óbuda-Békásmegyer önkormányzata az óbudai polgármester (DK-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd) letartóztatásával kapcsolatban az MTI-hez csütörtökön eljuttatott nyilatkozatban. „A Fidesz hatalmi gépezete néhány napja letartóztatásba helyezte” az ország hatodik legnagyobb önkormányzatának polgármesterét. Indokolatlan a személyes szabadság korlátozása egy olyan vezető esetében, akinek munkája egy egész városrész működését érinti. „Veszélyesnek gondoljuk az eljárást, hiszen ezzel a hatalom precedenst teremt, hogy bármikor a választói akarattal szembemenve ellehetetlenítse egy új önkormányzat megalakulását, és saját választási veresége után új választást kényszerítsen ki” – írták.

A nyilatkozat szerint az óbudai önkormányzat ellenzéki kézben tartása „a Fidesz szemszögéből komoly gazdasági érdekeket sért”. Kiss László és az őt támogató koalíció eddig és azután is megakadályozza a Római-part, a Mocsárosdűlő, a Hajógyári-sziget vagy a Római Kemping területének beépítését, szembemegy a fideszes szándékkal, a lakóparkbiznisszel. A választók az önkormányzati választáson világosan nyilatkoztak arról, hogy azt a környezettudatos szemléletű, szociálisan érzékeny politikát kívánják támogatni, amit az óbudai önkormányzat öt éve folytat. 

„Kiss László meghurcolása az államhatalom erőszakos válasza, ami szembe megy a lakosság érdekeivel és akaratával: nem tudják elfogadni, hogy a fideszes harácsolást Óbuda nem látja szívesen” 

– áll a nyilatkozatban. „Érdekes tény”, hogy míg az önkormányzatunk ellen folyó összehangolt akcióban közel 50 ügyészségi nyomozó vesz részt, és hatalmas erőkkel vonul fel minden egyes esetben, addig a „pártállammal összefüggésben” indult nyomozások esetében – ha egyáltalán elindul ilyen – jóval szerényebb a mozgósítás és a lelkesedés. Miközben a nyomozati érdekekre hivatkozva fosztanak meg szabadságától egy újraválasztott polgármestert, addig „a fideszes médiabirodalom gond nélkül hozzájuthat nyomozati iratokhoz”, majd közzé is teszi azokat, még a nyomozás lezárta előtt - fogalmaztak. „Ez az ellentmondás is alátámasztja a meggyőződésünket: itt politikai leszámolás zajlik” – írták.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)
  

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. augusztus 23. 06:42
Szerintem is veszélyes, ez a bácsi ki fogja enni a börtönt a vagyonából.
Krupp Skya
2024. augusztus 23. 06:41
Nagy Imre letartóztatása is veszélyes volt.
formaegy-2
2024. augusztus 22. 20:44
Na ugatnak a ballibsik. Szegény ártatlan polgármester. Menjetek az utcára vergődni, már rég nem voltatok. Nyomorékok!
Gullwing
2024. augusztus 22. 20:34
Mocskos komcsi disznó! Remélem a börtönben rohad meg a féreg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!