Baloldali vádhegyek – elképesztő botrányok miatt kénytelen magyarázkodni az MSZP és a maradék baloldal

2024. augusztus 22. 17:17

Lassan egy focicsapat kijönne az elmúlt években büntetőeljárás alá vont baloldali politikusokból.

2024. augusztus 22. 17:17
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: Horváth Csaba a Fővárosi Közgyűlésben (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Csak úgy záporoznak a napokban a gyanúsítások és a vádemelések olyan baloldali politikusokkal szemben, akiknek ügyeiben az elmúlt időszakban folyt nagy erőkkel nyomozás. 

Csütörtökön délelőtt a Központi Nyomozó Főügyészség az újbudai parkolási rendszerrel, valamint a BKV informatikai keretszerződésével kapcsolatos ügyben emelt vádat Horváth Csaba volt MSZP-s polgármester, valamint párttársai, a korábbi és jelenlegi országgyűlési képviselő Tóth Csaba és Molnár Zsolt, illetve Baja Ference egykori szocialista miniszter ellen. 

Ezt is ajánljuk a témában

A vádirat szerint a zuglói parkolási ügyben Horváth és Tóth havi rendszerességgel kaptak kenőpénzt attól a cégtől, amely a segítségükkel megnyerte a közbeszerzési eljárást.

 A BKV-s ügyben az ügyészség korábbi közleménye szerint befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást, a közlekedési vállalat telephelyein teljesítendő informatikai üzemeltetésre és fejlesztésre irányuló közbeszerzési eljárás kapcsán.

Az ügyészség vádja szerint Baja Ferenc egy környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter valamint országgyűlési képviselő 2019 júniusában Budapesten találkozott egy, az ajánlatot tevő gazdasági társaság működésében jelentős befolyást gyakorló férfival, aki stratégiai és üzleti kérdésekben döntött. A volt miniszter a kft. tendernyertességének esetére 30 millió forint készpénzt kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását – politikai befolyásának érvényesítésével – ne akadályozza.

Molnár Zsolt – a korrupciós megállapodásról értesülve – megkérte a volt minisztert, hogy az ő részére is kérjen a férfitól 40 millió forintot azért, hogy a szerződést ő se támadja. A kft. tendernyertességét követően Molnár meg is kapta a 40 milliós kenőpénzt. 

Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje az érintett politikusokat végrehajtandó szabadságvesztésre, tíz millió forintot meghaladó pénzbüntetésre, továbbá rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Visszaosztás

Pár napja a DK-s óbudai polgármester letartóztatásáról döntött a bíróság, a kerületi korrupciós botrány kapcsán. A megalapozott gyanú szerint Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

Ezt is ajánljuk a témában

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal.

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

Eltitkolt pénzek

De nem a fent említett baloldali politikusok voltak az elsők, akik ellen büntetőeljárás indult az elmúlt években. 

Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP egykori elnökhelyettese ellen még 2016-ban emeltek vádat, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása, valamint közokirat-hamisítás miatt. 

Az egykori képviselő külföldi bankszámlákon parkoltatott több száz millió forintnyi valutát, amelyeket elfelejtett bevallani az adóhatóságnak. 

A vádhatóság letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta a volt politikusra, aki ellen a sorozatos bírócserék és egyéb jogi akadályok miatt azonban még elsőfokú ítéletet sem tudtak hozni a 2016-ban indult büntetőperben.

Vele szemben azonban jogerős ítéletet hoztak az egykori főpolgármester-helyettes, Hagyó Mikós ügyében. A volt szocialista politikust 2017-ben a Szegedi Ítélőtábla három év felfüggesztett börtönre ítélte hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt a Városházán elkövetett törvénytelenségei miatt. 

Fiktív szervezetek, kenőpénz

Az „ifjúszocialista” Zuschlag Jánost 2011-ben szintén a Szegedi Ítélőtábla ítélte el jogerősen hat év fegyházra csalás és más bűncselekmények miatt. Zuschlag társaival fiktív szervezetek alakításával, bűnszervezetben működve nyertek el pályázati pénzeket törvénytelenül.

Nem menekült a felelősségre vonás elől 

az egykori újbudai MSZP-s frakcióvezető Wieszt János sem, akit egy rejtett kamerás felvétel buktatott le, ahogy kenőpénzt vesz át egy vállalkozótótól. 

Wiesztet 2014 novemberében négy év börtönbüntetésre ítélték hivatali vesztegetés miatt.

Ha már újbuda, bár végül felmentették, hivatali visszaélés miatt emeltek vádat Molnár Gyula volt szocialista polgármestert és helyettese, az SZDSZ-es Lakos Imre ellen.

A vád szerint 2006-ban Molnárék hivatali helyzetükkel visszaélve, pályáztatás nélkül játszottak át egy értékes ingatlant egy magáncégnek. Bár Molnárékat első fokon felmentették, másodfokon egy tanúvallomás alapján bűnösnek mondták ki őket. Az ügyre végül a Kúria felmentő ítélete tett pontot 2014-ben. 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. augusztus 22. 21:54
Az ég kék, a fű zöld, a komcsi lop.
atti64
2024. augusztus 22. 21:39
PATKÁNYOK DÖGÖLJETEK MEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
llnnhegyi
2024. augusztus 22. 19:06
Magyar Ondó Péter leváltására szervezkednek. Bűnözőnek tartják. TISZA párt ülést tart.
reiblistvan
2024. augusztus 22. 18:52
A történeti hűség végett : Zuschlag 70 milliós buliért bukott le , de talán a 80% ot visszafizette , bár nem tudni hogy honnan, vélelmezhetően valaki kisegítette ! Ő a Holocaust viccéért ült 6 évet , a többihez képest aprópénzért !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!