Hogy alakult a rezsicsökkentés az elmúlt években? Íme, a részletek!

2024. augusztus 05. 16:11

Két éve alakította át a kormány a rezsicsökkentést, amelynek köszönhetően a lakossági átlagfogyasztás mértékéig továbbra is a piacinál alacsonyabbak az árak.

2024. augusztus 05. 16:11

Nyitókép: Olga Rolenko/Getty Images

Júliusban is Magyarországon volt a legalacsonyabb a villamos energia és a földgáz ára a lakosság számára – jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos. Az adatok a finnországi VaasaETT elemzőcég uniós statisztikákon alapuló számításaiból származnak. 

A 2013-ban indult rezsicsökkentést a kormány 2022 augusztusától átalakította, reagálva az energiaválságra, vagyis a piaci energiaárak soha korábban nem tapasztalt emelkedésére, amelyet az orosz-ukrán háború és a nyugati szankciók idéztek elő. Az új rendszerben a lakossági átlagfogyasztásig a piacinál kedvezőbb tarifát kell fizetni az áramért és a gázért.

E mennyiséget alapos számítással, például a szélsőségesen alacsony felhasználású fogyasztási helyek (garázsok, sufnik) adatainak figyelmen kívül hagyásával határozták meg. Utólag több módosításra is sor került a speciális fogyasztási helyek egyedi szempontjainak tekintetbevételével – írja a Világgazdaság. Ilyen például az,

  • amikor egy társasháznak egy mérője van több albetéthez,
  • amikor egy családi házban több háztartás él, ezt a lehetőséget 86 873 családi házban használják fel, négy generációig,
  • amikor háztartásban három vagy több gyermeket nevelnek. A nagycsaládos kedvezményt 62 614 ügyfél veszi igénybe. Ez három gyermek után plusz 600 köbméter gázt jelent, minden további gyermek után még 300 köbmétert.

Mától pedig az a 15 417 ügyfél is pluszáramot kap az átlagfogyasztáson belül – az átlagfogyasztása ezzel évi 1697 kilowattórára nő –, akinek az egészségi állapota nagy fogyasztású berendezés működtetését követeli meg.

Németh Szilárd hangsúlyozta, hogy Brüsszel úgy viselkedik a Lukoil-ügyben, mintha benne is lenne, megrendelői oldalról. Mint mondta, „megértjük Ukrajna helyzetét, de ez a lépés egy uniós társult tagtól elfogadhatatlan.”

Ezt is ajánljuk a témában

„Ha a Barátságot el lehet zárni brüsszeli kérésre, akkor a gázcsapot is, Márpedig évi egymilliárd köbméter gáz – a hazai igény egynyolcada érkezik Magyarországra Ukrajnán át” – kongatta meg a vészharangot Németh Szilárd.

Felidézte továbbá, hogy az áram- és a gázrezsi 2013-as befagyasztása után befagyasztották a lakossági hulladék-, víziközmű- és távhőszolgáltatás egységárát is, továbbá hogy a távhőszolgáltatás kimaradt az átlagfogyasztás rendszeréből. Ez utóbbi azért is kiemelendő, mert a távhőcégek számára viszont ez idő alatt a korábbi tizenötszörösére nőtt az input energiahordozó ára. 

Az átlagfogyasztási rendszer azonban jól vizsgázott, mert azon felül, hogy alacsonyan hagyta a lakossági áram- és gáztarifákat, takarékosságra is ösztönözte a háztartásokat. A legkeményebb időkben egy háztartás havonta 181 ezer forintot spórolt az áramon és a gázon.

Brüsszel évek óta arra akarja rászorítani Magyarországot, hogy szüntesse meg a rezsicsökkentést és egy újabb energiaválság során már csak a leginkább rászoruló fogyasztóknak nyújtson a piacinál alacsonyabb díjakat. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2024. augusztus 05. 19:45
Évekig azon ment az ugatás, hogy a medencefűtők (hocsa pálmaházai nem számítottak). Annyit fizetek, mint 13 éve. Akinek nem tetszik, kössön versenypiaci szerződést, vagy próbáljon meg vödörrel sorbaállni Pakson.
Aegopolis.
2024. augusztus 05. 18:16
Ejthetne pár szót a biztos úr arról az 1200 milliárd forintról is, amit a Rezsivédelmi Alapon keresztül fizettünk ki a világbajnok olcsó közülemi díjakra. Azt tán nem mi fizettük, vagy mijafasz?!
files32
2024. augusztus 05. 17:06
189 millát keresett a börtönben Schadl.
xantua
2024. augusztus 05. 17:02
"A legkeményebb időkben egy háztartás havonta 181 ezer forintot spórolt az áramon és a gázon" - nem lehetne minden háztartásnak odaadni ezt a 181 ezer forintot havonta, és utána piaci áron adni az energiát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!