Gyurcsány Ferenc az óbudai polgármesterük korrupciós botrányáról: „Ugyan már!”

2024. augusztus 15. 11:15

„Egy idő után nem lesz más megoldás, mint új választást kell majd kiírni” – háborodott fel a DK-vezér.

2024. augusztus 15. 11:15

Nyitóképen: Gyurcsány Ferenc, Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid

 

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: a Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint az óbudai korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában újabb öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül hárman őrizetben vannak, köztük Kiss László, a a Demokratikus Koalíció (DK) óbudai polgármester is.

Mivel vádolják az óbudai polgármestert?

A polgármesterrel közölt megalapozott gyanú szerint, Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg. Erről részletesebben itt írtunk.

Ezt is ajánljuk a témában

Gyurcsány Ferenc: Ugyan már!

„Hiszek Kiss Laci ártatlanságában, de ez a lényeget illetően most valóban nem fontos és semmilyen értelemben nem perdöntő. Vitám, felháborodásom oka nem ebből a hitemből fakad, hiszen ebben a kérdésben majd a bíróság mond valamit, ha eljut odáig az ügy, én meg majd akkor elmondom, hogy mit gondolok a bíróság ítéletéről.” – reagált a sajtóban megjelent hírekre közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

Mint a politikus rámutatott: „a júniusban megválasztott testületnek októberben kell megalakulnia”, ám ha ez „nem tud megtörténni. Egy idő után nem lesz más megoldás, mint új választást kell majd kiírni. Az őrizetbe vétel, a előzetes letartóztatás kezdeményezése ezt a célt szolgálja” – fogalmazott a DK-vezér.

Gyurcsány Ferenc szerint ugyanis Kiss ma még „ártatlan embernek tekinthető, aki egyébként a hatóságokkal együttműködő, sokak által kifejezett köztiszteletben álló polgár”.

„Miért csuknak ilyen embert ítélet nélkül börtönbe? Az eljárás érdekében? Ugyan már! Micsoda ordas hazugság ez?” – vetette fel a politikus, hozzátéve, hogy azt nem tudja, „hogy a gyanúsítás megalapozott-e”.

Gyurcsány Ferenc eredeti, teljes bejegyzését az alábbiakban olvashatja:

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. augusztus 16. 13:24
Igyál még egy felest és fogd rá a Gyusziraí4
Szuperszig
2024. augusztus 15. 23:05
Ugyan már!- mondta a hugyos. Hol van ez a pali hozzám képest!?
pollip
2024. augusztus 15. 18:59
Feri nincs képben. Nem tudja, hogy melyik buda:-))
chief Bromden
2024. augusztus 15. 18:37
Elkerülte Ferkó figyelmét a fizetési kötelezettsége, a NAV meg inkasszózott. Ugyan már.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!