A televíziónéző azt láthatta, hogy magukat nőnek tartó, de férfinak tűnő sportolók vertek nőket a ringben

2024. augusztus 13. 14:31

A NOB nagyon elaludt vagy túl közel engedte magához a progressziót. Mindenesetre az olimpia eszme sérülni látszott.

2024. augusztus 13. 14:31
null
Perlaky-Papp József
Perlaky-Papp József
Facebook

Nyitókép:Fabio Bozzani/Anadolu via Getty Images

„Egy kicsit még Olimpia, méghozzá annak is a kommunikációs szempontjai, ebben az esetben a kríziskommunikáció nézőpontjából 12 pontban.

1. A megnyitóünnepség progresszív performansza miatt klasszikus kríziskommunikációs helyzet alakult ki, amit az olimpia helyi szervezőbizottságának kellett kezelnie. Még el sem indult az olimpia, már akkor nem a sportról szólt. A megnyitó műsorában látottak nagy zavart okoztak. 

2. Közösségi médiafelületek pillanatok alatt csatatérré váltak, összecsaptak az értelmezések. Hiába indult el az olimpia az első néhány nap továbbra sem a nemes versengésről szólt, hanem a ideológiai nyomulásról és annak kritikájáról. A bemutatott performansz egyértelműen érzékenységet sértett.

3. Ebben a helyzetben a szervezőbizottságnak mielőbb ki kellett vonnia a feszültséget az eseményből. Kelletlenül elnézést kértek, Macron elnök kiállt a megnyitó mellett, a NOB törölte a felületéről a vitatott képsorokat. 

4. A botrány kirobbanásakor biztosítaniuk kellett, hogy a nyilvánosságnak felajánlott értelmezésüket a pogány lakoma ábrázolásának a szándékáról végig tudják vinni, ne legyen kibeszélés a műsorban résztvevőktől.

Ez nem sikerült.

A performansz közepére megálmodott, testes, kékruhás dj »hölgy« instagram sztoriban homoszexuális szentírásnak mutatta be az élőképüket. Ezt ugyan a publikálás után nem sokkal törölték, ennek ellenére nyilvánosságra került.

Innentől nem volt tartható a magyarázkodás.

5. Akkor már a legfontosabb az volt a helyi szervezőbizottságnak, hogy az esemény alatt a Nobbal közvetlen és szoros beszélő viszonyt hozzon létre, hiszen mindkettőjük érdeke világos volt: botrányok nélkül végig kellett menedzselniük az olimpiát. Nyilvánvaló, hogy a záróeseményt egyeztetniük kellett a NOBbal és ha tervezetek oda, akkor abból minden kompromittáló elemet el kellett távolítaniuk. Sokszor a megnyitó és a záróünnepség keretes szerkezetű, a megnyitó szereplői visszaköszönnek a záróünnepségen. Ha oda Dionüszosznak megálmodott törpapát szántak a díszes udvartartásával, azokat nyilvánvalóan el kellett onnan távolítaniuk.

6. Ilyen előzmények után érzékennyé vált az egész olimpia, egy ilyen nyitó feszültség miatt végig nagy figyelem mellett zajlik az egész olimpia.

7. A szervezők alkalmatlanságát a Szajna állapota többször is felvetette. A többször elhalasztott versenyek, a rosszul lett, a fertőzést szenvedett sportolók, a kórházba került olimpikonok nagyon rosszul mutattak.

8. A progresszió a női box párharcaiban újra előkerült. Láthatóan a NOB nem készült fel a szabályozásával, az »új világ« által teremtett helyzet kezelésében. A televíziónéző azt láthatta, hogy magukat nőnek tartó, de férfinak tűnő sportolók vertek nőket a ringben. Ez különösen problémás volt akkor, amikor a nemzetközi boxszervezetek versenykiírása már a problémát évek óta észlelte és kezelte. A NOB nagyon elaludt vagy túl közel engedte magához a progressziót. Mindenesetre az olimpia eszme sérülni látszott.

9. Mindannyian szorítottunk Hámori Lucáért, legalább azért, hogy baja ne essen. Fürjes Balázs, a NOB magyar tagja helyesen szólalt meg Hámori Luca meccsértékelésén. jól érezte, hogy a magyar emberek igazságérzetét meg kell nyugatatnia és el kell mondania, hogy a NOB ebben az ügyben lépni fog. 

10. A záróünnepség feladata az volt, hogy azt a szervezők minden probléma nélkül lehozzák. Ez sikerült. Újra a sportolók voltak középpontban, mindenki örülhetett a saját sikereinek. Tom Cruise látványos, igazi hollywoodi keretek között vitte tovább a lángot Los Angelesbe.

11. Négy év múlva megláthatjuk, hogy a progresszió hazájában mennyire tisztelik az olimpiai eszmét. Mindenesetre a NOB megtanulhatta a Párizsi olimpia kapcsán, hogy az ünnepség részletes ismeretére van szüksége ahhoz, hogy az olimpiai eszmének, a nemes versengésnek az ethoszát megőrizhesse.

12. Sajnálatos továbbá, hogy a NOBnak továbbra sincs ereje a politika fölé emelkedni, és a béke eszménye nem tudja kiszorítani a kizárások logikáját.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2024. augusztus 14. 09:54
"A televíziónéző azt láthatta, hogy magukat nőnek tartó, de férfinak tűnő sportolók vertek nőket a ringben." Ööögyesen elhallgatod Perlaky-Papp, hogy az egyik "magát nőnek tartó, de férfinak tűnő sportoló" korábban MAGYARORSZÁGON, MAGYAR NŐI VERSENYZŐ ellen bokszolhatott. Miért fogadták el a nevezését? 2024. 08. 02. Magyar Nemzet: az algériai bokszoló...2021-ben, a Bocskai Emlékversenyen ott volt a debreceni ringben. ...az elődöntőben pontozással legyőzte azt a Pribojszki Katát, akit a 2021-es tokiói olimpiától mindössze egy meccs választott el. A Magyar Ökölvívó Szövetség korábbi elnöke, Csötönyi Sándor: "Sosem feledem, már akkor is volt tiltakozás az algériai ellen, nem véletlen, hogy a világbajnokság után kizárta őt az AIBA. Ha Kovács Pista ma is döntéshozó helyzetben lenne, biztos, hogy megakadályozta volna ennek a fél férfinek az indulását. Hatalmas erőfölényben van a valóban női bunyósokkal szemben..."
catalina11
2024. augusztus 14. 07:22
A NOB nagyon elaludt vagy túl közel engedte magához a progressziót. Mindenesetre az olimpia eszme sérülni látszott." ez volt a cél!
tapir32
2024. augusztus 14. 02:50
A provokáció minden formájában az intolerancia, a rosszindulat és a szocializálatlanság megnyilvánulása. Az u.n. polgárpukkasztás egy eufemizmus a provokációra!
catalina11
2024. augusztus 13. 22:07
FeketeFehér 2024. augusztus 13. 15:22 Ha valakinek zavart okozott a jelmezes énekesek, táncosok megjelenése a megnyitón, az forduljon pszichiáterhez." nem kell ehhez pszichiáter, elég a jó ízlés..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!