Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Újabb bukta után: sorcserék az ellenzéki pártok vezetésében

2024. július 02. 15:39

Több párt is a megújulás útját választotta, kivéve a DK: ott Gyurcsány vasmarokkal ragaszkodik az elnökséghez.

2024. július 02. 15:39
null

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A június 9-i önkormányzati és EP-választások sok párt számára megalázó vereséget hozott: a Momentum eltűnt a térképről, az MSZP és a Jobbik észrevehetetlen lett, a DK pedig mélypontra zuhant. Az ellenzéki térfélen sok helyen megkezdődött a konzekvenciák levonása, így a bukás után több párt elnöksége is úgy döntött, hogy itt az ideje a lemondásnak.

A választást követő napon, ahogy az várható volt, a Momentum elnöke, Donáth Anna és a párt teljes elnöksége lemondott. A liberális párt a napokban tart tisztújítás, akkor dől el, kik lesznek a mozgalom új vezetői. Mint ismert, az EP-választáson a párt csak 3,68 százalékot ért el, amivel egyetlen mandátumot sem szerzett. Összehasonlításképp a Momentum öt éve 9,93 százalékot, aminek köszönhetően Donáth Anna mellett Cseh Katalint is az EP-be tudták küldeni.

Ezt is ajánljuk a témában

Lemondott Donáth Anna, a Momentum elnöke

„A lelkiismeretem pedig úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról” – írja közösségi oldalán a választási kudarc után.

Ami talán még nagyobb fiaskó, hogy a listás szavazáson 4,98 százaléknyi voksot kaptak, azaz nem küldhetnek a Fővárosi Közgyűlésbe képviselőt, a Momentum ezen felül mindössze csak három polgármestert ad Budapest kerületeiben (Terézváros, Józsefváros, Zugló), megyei jogú városban nem tudtak győzni.

Donáth Anna Facebook-oldalán azt írta, az európai parlamenti eredményük kudarc. 

„Csináld azt, amiben hiszel, úgy, ahogyan a legjobban tudod, és feküdj le minden este úgy, hogy tiszta a lelkiismereted – ez az én filozófiám. A jövőben is eszerint fogok politizálni.

A lelkiismeretem pedig úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról”

– fogalmazott Donáth.

Alig pár percet kellett várni és a távozó pártelnök posztja után rögtön bejelentkezett a párt régiúj elnöke a posztért, Fekete-Győr András, aki kijelentette, nem fél a kihívástól. Mint fogalmazott, a választási eredmény fényében a Momentumban változás kell, ha a párt ismét sikeres szeretne lenni. 

A választási eredmény ugyanis összességében drámai mélypontja a Momentum történetének. A Momentum jelenlegi elnökségének tagjai minden bizonnyal levonják majd a következtetést a mostani eredményekből. Innentől mindenkinek a jövővel kell foglalkoznia”

– írta Fekete-Győr, majd hozzátette, készen áll arra, hogy megfordítsa a lefelé tartó tendenciát. 

Polgárháborús állapotok a bukás után

A Népszava szerint a vasárnapi tisztújítás előtt polgárháborús viszonyok vannak a párton belül, azt írták, Donáth mellett Soproni Tamás, Hajnal Miklós és Orosz Anna is távozik a Momentum vezetéséből. Az elnöki posztért ketten indulnak: Tompos Márton országgyűlési képviselő, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese, és a fentebb már bemutatott Fekete-Győr, aki a lap forrásai szerint agresszív kampányt folytat, ráadásul az eddigi „frontpolitikusokat” is szembefordította a Tompos elnökségét támogatókkal.

A pártvezetésért újraindul Bedő Dávid és Cseh Katalin, Tompost Márton a Népszavának elárulta, hogy a pártvezetésből távozó Soproni Tamás, Hajnal Miklós és Orosz Anna trióban van olyan személy, akivel szívesen dolgozna a jövőben, azonban ő is szükségesnek tartja a vérfrissítést.

Van még MSZP?

Szűk két hét kellett a választás után, mire az MSZP-t vezető Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes arra az elhatározásra jutott, hogy lemondanak a pártelnöki tisztségükről. Olyan, a párt régi prominensei is szorgalmazták a lemondásukat, mint Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó. Előbbi amúgy nem állt meg az MSZP kritizálásánál, a korábbi belügyminiszter Gyurcsány Ferencet is lemondásra szólította fel. 

Ezt is ajánljuk a témában

Én nagyon-nagyon el vagyok keseredve, mint baloldali szavazó. Éjjel megnéztem, amikor kiáll Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Kunhalmi Ágnes az eredményvárón. Mintha nem értenének semmit ebből a választási eredményből. Határozott meggyőződésem, és illő tisztelettel fel is kérem Gyurcsány Ferencet és a szocialista párt két elnökét, mondjanak le!”

– mondta Lamperth az ATV műsorában. 

Ezt is ajánljuk a témában

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője a Demokratikus Koalíció eredményváróján azt mondta, számukra az eredmény csalódást keltő, azt gondolték, hogy az a politika, amit képviselnek, több szavazót tud meghódítani, több szavazót tud meggyőzni.

A hazai baloldal volt, van és lesz, a hazai baloldalt megőriztük. Megjelent a színen egy jobboldali kihívó, de a baloldali értékek ettől nem csorbulnak, a társadalmi igazságosság, a szolidaritás, a társadalmi különbségek csökkentése ma csak ennek a szövetségnek a politikája”

– értékelt már Kunhalmi Ágnes. 

Az ATV úgy értesült, Kunhalmi és Komjáthi szeptember 28-ig pozíciójában marad, az MSZP ugyanis akkor tart majd tisztújító kongresszust. 

Hullanak a fejek a Jobbikban

Sorcsere történt a Jobbikban is, miután Gyöngyösi Márton bejelentette, nem indul el a Jobbik elnöki tisztségéért. A párt június végén tartotta tisztújítását, amelyen Adorján Bélát választották a párt elnökévé a küldöttek 90,79 százalékkal. Adorján 15 éve tagja a Jobbiknak, jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei közgyűlés tagja, Vásárosnamény önkormányzati képviselője. A politikus „radikálisan őszinte politizálással” akarja felrázni a Jobbikot, A párt közleménye szerint a küldöttek Lukács László Györgyöt, Z. Kárpát Dánielt, Kvárik Anitát, Ander Balázst, Révi Attilát és Kesztyűs Attilát választották meg alelnökként.

Ezt is ajánljuk a témában

A Jobbik történetének egyik legnagyobb pofonjába szaladt bele az önkormányzati és az EP-választáson, miután utóbbin mindössze csak 1 százalékos eredményt tudott elérni, azaz nem küldhetnek az Európai Parlamentbe képviselőt. 

A DK-ban a helyzet változatlan

Gyurcsány Ferenc múlt pénteken töltött fel egy négyperces videót Facebook-oldalára, amelyben leszögezte, szó sem lehet arról, hogy ő lemondjon a DK elnöki pozíciójáról, majd kiosztotta az egész ellenzéki oldalt. 

Mi valójában, ha nem is mondtuk ki, de ezt üzentük mindvégig az Orbánnal szemben álló ellenzéknek. Ha összedolgozunk, nagyobb esélyünk van”

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint ezt ez az ellenzék nem értette meg, az országgyűlési képviselő szerint elég csak megnézni, hova jutottak az ellenzék pártjai és vezetői az elmúlt tíz évben. „Nemcsak hogy a pártok nem dolgoztak együtt, de minden párt még belül is széjjelesett” – tette hozzá. Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, nem téma számára a lemondás, marad pártelnöki pozíciójában. 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:59
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­­k­­e­­l­­­d­ ­­a­­­ ­­s­z­­e­­­x­i­ ­p­­u­n­c­i­­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
lyon-v-2
2024. július 02. 20:06
A Cseh - Donáth párost remélem szigorúan el fogják számoltatni az ellenünk játszott futamok miatt. Nagyon nagy kárt tettek összességében ennek az országnak ami nagyon nem vicckategória. Ha ezt nem fogják számonkérni tőlük, akkor itt senkin sem kell számonkérni utána semmit sem.... Nagyon várom a fejleményeket ez ügyben.
zakar zoltán béla
2024. július 02. 17:24
Xixo-i madonnák szakállal, anélkül.
erdeymarton89
2024. július 02. 17:05
DK: ott Gyurcsány vasmarokkal ragaszkodik az elnökséghez. eeezzztt már ismerjük :D :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!