Türelemmel várom az újraszámlálás lebonyolítását és eredményét

2024. július 07. 20:41

Maximálisan egyetértek Magyar Györggyel, és immár a Kúria is így látja: hibázott az NVB, amikor csak az érvénytelen szavazatok újraszámlását rendelte el.

2024. július 07. 20:41
Vitézy Dávid
Vitézy Dávid
Facebook

Nyitókép: YouTube-képernyőfotó

„A Kúria ma a főpolgármester-választás szavazatainak teljes újraszámlálása mellett döntött. Senki nem tudhatja, mi lesz a folyamat eredménye, az is lehet, hogy végül nő a különbség köztünk Karácsony Gergellyel, és az is, hogy csökken. Egyet azonban tudok: bármely fejlett demokráciában egy ennyire szoros eredmény (41 szavazat, ami 0,005%, azaz öt százezrelék különbség) és az ahhoz képest igen magas tévesztési arány a már újraszámolt érvénytelen szavazatok megítélésében (2,3%) teljes újraszámláláshoz vezetne.

Ennek így kell történnie Budapesten is – persze jó lett volna, ha ehhez nem kellett volna ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő.

Magyar György ügyvéd, az ellenzéki előválasztásokat is bonyolító Civil Választási Bizottság elnöke írja friss blogbejegyzésében: «Hibázott az NVB, amikor csak az érvénytelen szavazatok újraszámlását rendelte el, és az érvényeseket nem vizsgáltatta. (...)  A fair végeredmény – akkor is, ha ez többletmunkával és költséggel jár – csupán az összes voks újraszámolását követően állapítható meg.»

Maximálisan egyetértek vele. 

És immár a Kúria is.

A Karácsony Gergely által a legutóbbi döntéskor független magyar bíróságként aposztrofált Kúria ugyanis mai döntésében a következőket írja:

«[62] A Kúria megvizsgálva és értékelve a felmerült bizonyítékokat, különösen az NVB határozata szerinti újraszámolás eredményét, megállapította, hogy azok alátámasztják azt a feltételezést és következtetést, miszerint az összes budapesti szavazókörben előfordulhat emberi tévedés, hibázás lehetősége okán: tévesen minősítettek és összesítettek érvényes szavazatokat, figyelemmel arra is, hogy a érvényessé nyilvánított szavazatok (kb. harmincszorosa az eddig újraszámolt szavazatoknak) között is nagy számban fordulhatnak elő érvénytelen szavazatok, különös tekintettel a szavazatszámláló bizottság eltérő értékelési gyakorlatára.

[63] A demokratikus választás tisztaságának megóvása, az aggálytalan szavazatszámlálás, a főpolgármester-választás eredményének jogszerű és végleges lezárása érdekében, a jelöltek közötti alacsony szavazatkülönbség (0,005 ezrelék) miatt is a Kúria megítélése szerint szükséges az érvényes szavazatok újraszámlálása és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott – esetleges módosított eredmény szerinti tartalommal történő – megállapítása.»

Természetesen látom és értem, hogy egy választás után majdnem egy hónappal sok indulatot szül egy ilyen döntés, de a fentiek alapján mindenki számára józanul belátható, miért indokolt a teljes újraszámlálás.

A szavazólapokat a választás óta a kerületi polgármesteri hivatalok részeként működő helyi választási irodák őrzik. Bízom benne, hogy mindenhol a törvényes garanciáknak megfelelően őrzik a szavazatokat, és az újraszámlálás megkezdéséig senkit nem engednek hozzáférni.

Kérem, a köztisztviselők mellett a pártok delegáltjai is legyen jelen az urnák felnyitásakor, és éljenek az ellenőrzés törvényes lehetőségével. 

Az összes parlamenti párt delegáltjaival működő NVB felelőssége, hogy a Kúria és a törvények által az újraszámlálás felügyeletére kijelölt szervként megkérdőjelezhetetlen módon gondoskodjon a lebonyolításról.

Türelemmel várom az újraszámlálás lebonyolítását és eredményét. Mint minden budapesti, én is azt szeretném, ha végre megnyugtatóan pont kerülne a főpolgármester-választás végére és a választás jogerős eredménye végre megszületne, és akármi is lesz a jogerős végeredmény, elkezdhetnénk Budapest fejlesztéséért dolgozni.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Karácsony Gergely

Facebook

Idézőjel

Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni!

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2024. július 08. 15:27
A durcás kiscsoportos még toppantott is egyet.. Azért valahol vicces, h amikor a választást eleve a választók megtévesztéssel nyerni akaró, csaló, fordul a jogállam eszközeihez.. Erre szokták jobb helyeken azt mondani, hogy “ Kussolj, te szemét fideszes csaló!” Kevésbé jobb helyeken csak simán elverik, hogy tanuljon belőle..
patriota-0
2024. július 08. 07:51
Karigeri szerint csak az a bíróság független, amelyik neki ad igazat. Elolvastam azt a sok hülyeséget, amit összehordott mostanában. Szánalmas dolog, ha egy ilyen senkiházi vezetheti az ország fővárosát, amikor még a autót sem tud vezetni.
states-2
2024. július 08. 06:06
Karóbalfaszgeri megbukott, tökmindegy, hogy mi lesz végül az eredmény, és ezt ő is tudja, de természetesen, ahogy egy büdös, korrupt komcsihoz illik, nem tud méltósággal veszíteni, hanem összevissza kapálózik, amivel még mélyebbre süllyed, mint ahol van.
Patika
2024. július 08. 05:10
Eu a szemforgató kismajom korábban azt nyilatkozta, hogy eléfogadja és gratulál Karácsonynak, ha akárcsak egy szavazattal elhúz. Igaz 47 épp 47x több mint az egy. (amúgy Karácsony is egy hernyó, de ez a maki se szimpi)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!