Szalai Zoltán a Weltwoche-nak: A magyar nép ezer éve Európában él, ide tartozunk, és az EU nem mondhatja meg, hogy mi legyen a véleményünk

2024. július 24. 20:46

A magyarok többsége azért akar békét Ukrajnában, mert magyar kisebbség él Kárpátalján, és nem azért, mert Putyin barátai lennének – magyarázta a Weltwoche svájci adásának a Mandiner lapigazgatója.

2024. július 24. 20:46
null

Nyitókép: képkivágás a videóból

 

A Die Weltwoche reggeli videóműsorában Roger Köppel, a svájci lap főszerkesztője Szalai Zoltánnal, a Mandiner lapigazgatójával–főszerkesztőjével elemezte az amerikai elnökválasztási kampányt és más politikai eseményeket.

A svájci újságíró először a magyar médiaviszonyokra kérdezett rá, konkrétan arra, hogy a jobboldali sajtó, így a Mandiner is teljes kormányzati ellenőrzés alatt áll-e, a kormányzati központból határozzák-e meg a lap témaválasztásait, tartalmait. Szalai Zoltán válaszában ezt cáfolta, majd emlékeztetett, hogy 

a 2000-es évek elején a magyar médiakörnyezet teljesen más volt, a sajtótermékek 90 százaléka baloldali irányultságú volt, 

a régi kommunista médiafelületek többségét nyugati médiacégek privatizálták, és a régi vezetőgárda a helyén maradt a lapoknál. A Mandiner lapigazgatója elismerte, hogy mára ez a helyzet változott, de – mint mondta – a médiapiac minden szegmensében továbbra is a baloldali felületek vannak túlsúlyban.

Szalai Zoltán úgy vélte, az 1990-es évek óta jelenleg tapasztalható a legnagyobb diverzitás a magyar médiapiacon, az olvasók mindenféle irányultságú lapot megtalálhatnak a piacon, mindenféle vélemény meg tud jelenni a sajtóban, és ez 15 évvel ezelőtt nem volt elmondható.

Roger Köppel ezt követően a Mathias Corvinus Collegium (MCC) felől érdeklődött, hiszen interjúalanya egyúttal az MCC főigazgatója is. Szalai röviden felvázolta az MCC 15 éves történetét, és elmagyarázta, hogy az intézmény egy tehetséggondozó intézet, amely tehetséges diákok felkarolásával, újabb oktatási lehetőségekhez juttatásával foglalkozik. Arra a kérdésre, hogy sokak szerint az MCC a kormányzat kéderképzője, a főigazgató azzal válaszolt: az augusztusi MCC Fesztre jöjjenek német újságírók, és kérdezzék ezt meg az ott résztvevő MCC-s hallgatóktól, hogy így van-e.

Kamala Harris mint a demokraták reménysége

Az amerikai elnökválasztás fordulataival kapcsolatban Szalai Zoltán elmondta: három hónappal korábban mindenki összeesküvésért kiáltott, ha valaki ki merte mondani,  hogy az elnök alkalmatlan lenne egy újabb ciklus végigvitelére, ugyanakkor 

a tévés vitán Biden rettenetesen maga alatt szerepelt, nagy hibákat követett el, 

és ezt követően a liberális médiában elindultak a bírálatok ellene, pozíciója megrendült. A Mandiner lapigazgatója szerint minden jel szerint Biden nem akart visszalépni, de nála nagyobb erők megvonták tőle a támogatást.

Köppel azon felvetésére, hogy Harris első kampánybeszédében keményen odaszólt Trumpnak, és a politikai korrektség mércéjén mérve ha Trump tette volna ugyanezt, bírálatokat kapott volna a fősodratú sajtótól, Szalai azt válaszolta: a kettős mérce mindenhol tetten érhető, majd hozzátette, érdekes, hogy 

Kamala Harrist fantasztikus politikusnak ábrázolják, míg a nem hazudó adatok szerint nem túl népszerű vezető.

Donald Trump jelentőségéről szólva Szalai emlékeztetett arra, hogy a sajtótámadásokon kívül az ellene indított jogi eljárások sem tudták elkoptatni, és a merényletkísérlet sem sikerült ellene. Ő a mainstream elleni lázadó, a régi politikai elit ellen fellépő politikus – megítélés mindenhol más, így Németországban meglehetősen rossz, Magyarországon azonban egy sikeres elnöknek látták. 

J.D. Vance republikánus alelnökjelöltről a Mandiner lapigazgatójának jó véleménye van, mint mondta, intelligens, az egyetemi világból érkezett politikusról van szó, aki mélyről, a rozsdaövezetből saját erejéből csinált karriert, tanult elitegyetemeken, az ilyen karriertörténeteket a liberális oldal szerette felmutatni, de Vance egy konzervatív sikerember.

Magyarország mint az EU kerékkötője

A svájci főszerkesztő végezetül a magyar-uniós vitákról kérdezte magyar kollégáját, aki először felhívta a fegyelmet: a magyarok többsége EU-barát, vagyis támogatja Magyarország EU-tagságát, de 

szintén a többség úgy tartja, hogy a jelenlegi EU nem az a klub, ahová húsz éve csatlakoztunk. 

„A magyar nép ezer éve Európában él, ide tartozunk, és az EU nem mondhatja, hogy mi legyen a véleményünk” – magyarázta Szalai, hozzátéve, hogy amikor a magyarok többsége békét akar Ukrajnában, leginkább azért akarja, mert magyar kisebbség él Kárpátalján, és nem azért, mert Putyin barátai, ahogy a nyugati sajtó szajkózza.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­k­­­e­­l­­­d­ ­­a­ ­s­­z­e­­x­­i­ ­p­­u­­­n­c­­­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
xantua
2024. július 25. 20:06
Értem, hogy a magyarok békét akarnak és ez ügyben lobbizunk. Ez a mi dolgunk. De ha másik 26 EU ország támogatni akarja Ukrajnát, akkor miért vétózzuk meg? Hadd csinálják, az ő dolguk.
ZagerEvans2525
2024. július 25. 10:59
Szalai spori! A szándék nemes, de 2024-895=1139 (év), nem ezer. Csak a címig jutottam el. A benne foglaltatott dilettantizmus elvette a kedvem a további olvasástól. Jó cím lett volna pl.: ..... "bő 11 évszátada" ......, sőt ......."közel 12 évszázada"....... "ezer éve" helyett.
syphax
2024. július 25. 07:37
II.baljoska61! LÓFASZT AZ EU PICSÁJÁBA! ESZÜNK ÁGÁBA SINCS --ÚGYMOND--NEKIK "MEGMONDANI" SEMMIT, MERT ZÖMÜK OLYAN SEGGHÜLYE, HOGY FÖL SEM FOGJA AZT, AMIT MI NEKIK MONDANÁNK.ÚGYHOGY LE VANNAK SZARVA...olyannyira nem érdekel az ú.n. "véleményük". Következésképpen: el vagy tévedve apuci a mi EU-hoz való viszonyulásunkat illetően, de nagyon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!