Német liberális EP-képviselő: Itt az ideje, hogy Orbán Viktort a helyére tegyük

2024. július 25. 12:48

Moritz Körner szerint meg kell vonni Magyarország szavazati jogát az EU-ban.

2024. július 25. 12:48
Spain v England: Final - UEFA EURO 2024

Nyitókép: Harry Langer/DeFodi Images/DeFodi via Getty Images

Az Európai Bizottság nyolc ajánlást fogalmazott meg Orbán Viktor magyar kormányának a jogállamiság egyértelmű megsértése miatt. „A magyarországi helyzet nagyon súlyos” – mondta az EU Bizottság egyik tisztviselője a 27 uniós tagállam jogállamiságáról szóló éves jelentésről. A jelentés szerint Magyarország továbbra is több területen sérti a jogállamiságot. A Bizottság ezért „rekordszámú”, nyolc ajánlást fogalmaz meg a kormánynak – számolt be a Zeit német lap

Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét a mostani félévben, és az országban „rendszerszintű probléma” van az alapvető jogokkal – mondta Didier Reynders igazságügyi biztos. 

Věra Jourová, az EU alelnöke szerint a jogsértések a jogállamiság mind a négy pillérét érintik: az igazságszolgáltatási rendszert, a korrupció elleni intézkedéseket, a sajtószabadságot és a hatalmi ágak szétválasztását. 

Magyarországnak „szilárd bizonyítékokat kell szolgáltatnia a magas szintű korrupciós ügyekben folytatott nyomozásokról, vádemelésekről és jogerős ítéletekről” – áll a jelentésben. Az Orbán-kormánynak emellett meg kell erősítenie „a közmédia szerkesztői függetlenségét”, és hatályon kívül kell helyeznie a civil szervezetek munkáját korlátozó törvényeket.

Itt az ideje, hogy Orbán Viktort a helyére tegyük

Az EU ezért az elmúlt években különböző eljárásokat indított Magyarország ellen, és felfüggesztette a támogatások odaítélését. Az alapvető jogok különböző megsértése miatt jelenleg is befagyasztva van a Magyarországnak szánt jó 20 milliárd eurós uniós támogatás – jelentette be Reynders. 

„A Magyarországon évek óta zajló rendszerszintű jogsértések fényében végre itt az ideje, hogy Orbán Viktort a helyére tegyük, és megvonjuk Magyarország szavazati jogát az EU-ban” 

mondta Moritz Körner (FDP) európai parlamenti képviselő. 

Az Európai Parlament 2018-ban már kezdeményezett úgynevezett 7. cikk szerinti eljárást Magyarország ellen. Az EU Tanácsában való szavazati jog megvonásához azonban Magyarország kivételével mind a 26 tagállam beleegyezésére szükség lenne, ami egyelőre nem látszik.

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­­é­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­­a­ ­s­­­z­­e­­­x­­i­­­ ­­p­u­­­n­­c­­­i­­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
2024. július 28. 15:34 Szerkesztve
Ez a rohadt náci banda nem normális az tuti. Orbánt helyre tenni??? Mi a faszt képzelnek ezek magukról? Hruscsov Brezsnyev stb nem engedtek meg maguknak ilyen, vagy ezt a stílust. T. Orbán Viktor! HUXIT!
La Piovra
2024. július 25. 22:24
Helyére akarják tenni Orbán Viktort ezek a ganék? Miért gondolják hogy vállalná az EP elnöki széket? 😀
Tboyka
2024. július 25. 21:25
21. századi, modern Szovjetunió. Más néven: Európai Unió EU = Szovjetunió
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!