Nem volt semlegességi opció a második világháborúban Magyarország számára

2024. július 08. 06:04

Utólagos balos mítoszok, hogy itt valami nagy választás volt. Nem volt. Volt a rossz és a rosszabb.

2024. július 08. 06:04
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

Nyitókép forrása: Mandiner

„Kérem magyarázzák már el nekem, hogy mi az az óriási különbség az ország és a nemzet pusztulását illetően, ha 1939-ben vagy 41-ben a szövetségesek oldalára áll az ország és nem folytat revíziós politikát. Mert ez azt jelenti egyébként, hogy

1. 1939-ben vagy legkésőbb 1941-ben a nácik megszállják az országot.
2. A németek oldalára álló Szlovákia (aki ez első katonai szövetséges) és Románia brutálisan elnyomja a magyarokat, etnikailag tisztogat Erdélyben és a Felvidéken (igény volt rá).
3. Legalább akkora arányú holokauszt, mint Lengyelországban, azaz rosszabb annál mint ami 44-ben tragikusan történt.
4. Az országot a vélhetően nyilasokhoz hasonlító kollaboránsok nem pár hónapig, hanem akár fél évtizedig uralják.

Csak kérem egyet ne mondjanak – hogy ha 39-ben együtt vérzünk el a lengyelekkel, vagy 41-ben a jugoszlávokkal, akkor nem száll meg minket »jutalomból« a Szovjetunió 1945-ben, és hogy jelentős területeket kapunk vissza (ugye Jugoszláviától és Csehszlovákiától eleve semmit, talán valamit Romániától – de ott szovjet érdek volt a geopolitikailag fontos Románia kárpótlása Besszarábiáért, tehát sokat ott sem várhattunk volna.

Akár így, akár úgy, hatalmas vérveszteség és pusztítás lett volna a háború vége, 39-es vagy 41-es ellenállás esetén talán kevesebb katona, mert nincs a Don-kanyar, de sokkal több civil.

A semlegességet ne mondja senki, ilyen opció nem volt a mi geopolitikai helyzetünkben. Vagy a németek oldalán, vagy ellenük, ez volt a két választás, úgy, hogy természetesen a jövőt nem látta senki. (legfeljebb annyi lett volna a mozgástér, hogy a SU elleni háborúba később szállunk be – de előbb utóbb belekényszerítenek, vagy jön a megszállás)

Azok utólagos balos mítoszok, hogy itt valami nagy választás volt., se 14-ben nem volt, se 39/41-ben nem volt, sodortak a sokkal nagyobb erők. Ez az én véleményem, de ha valaki megcáfol, örömmel látnám.

(ZSEBREVÁGOTT minket a történelem! – ahogy most Ukrajnát vágja zsebre, mert semmiféle jó választásuk nem maradt. Van a rossz és rosszabb).”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. július 09. 14:06
Nem volt semlegességi opció a második világháborúban Magyarország számára" még kimaradási opció sem...az azonban érdekes, hogy azok pofáznak a "rossz választás" miatt, akik 1956-ban visszahívták a ruszkikat, sőt kiszolgálták a megszállókat, például az Aprók, Tömpék, Vásárhelyik, és ők azok akik, erősen nehezményezik Orbán béketörekvéseit..
buckafej-2
2024. július 09. 09:59
1938 után két választás volt: a) Hitler szövetségese vagy pl. Szlovákia, Románia b) Hitler ellen vagy Lengyelország, Jugoszlávia Közép-Európában nem volt c) válasz. A Szovjetunió pedig éppúgy megszállta Hitler áldozatait, mint a szövetségeseit. A zsidóknak valószínűleg már 1941-ben vége lett volna, de talán valóban kevesebb katona halt volna meg, ha Hitler megszállt országként nem küldi ki a katonáinkat a frontra, ahogy a lengyeleket, cseheket, szerbeket sem. De a civilek közül valószínűleg több lett volna az áldozat a háborús pusztítás pedig ugyanakkora.
__iX
2024. július 09. 06:06
> A semlegességet ne mondja senki, ilyen opció nem volt a mi geopolitikai helyzetünkben. Ezen az alapon küldjünk katonákat Ukrajnának.
billysparks
2024. július 08. 18:47
Higgadt elemzés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!