Minden idők legnagyobb bírságát szabta ki a Bookingra a Gazdasági Versenyhivatal

2024. július 15. 13:20

A szabálytalanságok miatt a Booking.com már kapott egy rekordmagas, 2,5 milliárd forint bírságot 2020 áprilisában

2024. július 15. 13:20
Big Tech Logos

Nyitókép: Beata Zawrzel/NurPhoto/AFP

Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a Booking – ezt állapította meg a most lezárult utóvizsgálatában a Gazdasági Versenyhivatal. A szabálytalanságok miatt a Booking.com már kapott egy rekordmagas, 2,5 milliárd forint bírságot 2020 áprilisában. Az akkor megállapított problémás pontokat ellenőrizték újra, a vizsgálat most zárult le.

Az utóvizsgálat során a GVH arra a következtetésre jutott, hogy a vállalkozás továbbra is alkalmazta a jogsértő kommunikációs gyakorlatát, illetve „a fogyasztók pszichés befolyásolását”. 

Emiatt a céget 382,5 millió forintra bírságolták, amely az eddigi legmagasabb összegű bírság volt, amit utóvizsgálat során szabtak ki.

A 2018-ban indult vizsgálat során a GVH megállapította, hogy a vállalkozás tisztességtelenül járt el reklámjaiban, amikor hangsúlyozta a szálláshelyek „ingyenes lemondhatóságát”. Valójában a fogyasztók csak korlátozott időben élhettek ezzel a lehetőséggel számos szálláshely esetében, és magasabb árat fizettek, mint az „ingyenes lemondás” nélküli szállásokért. Emellett sürgető jellegű tájékoztatásokat tett közzé, amelyek azt a benyomást keltették, hogy a keresett szálláshelyek népszerűek és korlátozottan elérhetőek, ezáltal pszichés nyomást gyakoroltak a fogyasztókra. Továbbá, a SZÉP-kártyás fizetési opciók megjelenítése során sem járt el a szakmai gondosság követelményeinek megfelelően.

Az utóvizsgálat során kiderült, hogy bár a vállalkozás csökkentette a sürgető üzenetek használatát, egészen 2024. február 26-ig alkalmazott olyan üzeneteket, amelyek nem feleltek meg a tiltásnak és pszichés nyomásgyakorlásra alkalmasak voltak  („Hasonló nem foglalható”, „[Helységben] kevés a szabad hely a kiválasztott napokon”). Emellett 2024. április 26-ig továbbra is használta az ingyenes lemondhatóság szlogenjét, miközben kivezette az olcsóbb, nem lemondható (lemondás esetén a foglaló elvesztésével járó) ajánlatokat a magyar fogyasztók számára, hátrányos helyzetbe hozva ezzel őket.

Végül a vállalkozás az eljárás végső szakaszában módosította kifogásolt kereskedelmi gyakorlatait, hogy megfeleljenek a GVH elvárásainak és a fogyasztók jogos érdekeinek. Ennek keretében visszavezette az olcsóbb, de a foglaló elvesztése nélkül nem lemondható szállásajánlatokat is a magyar fogyasztók számára.

A második büntetés kiszabásakor a Versenytanács figyelembe vette, hogy a cég lemondott a jogorvoslati jogáról, nem ismerte el a jogsértéseket, ám az eljárás végső szakaszában megszüntette a jogsértő magatartásokat.

A nemzeti versenyhatóság az utóbbi időszakban kiemelt figyelmet fordított az online szálláshely-szolgáltatási piacra. 

A GVH 2023 nyarán például gyorsított ágazati vizsgálatot indított a szektorban, mivel számos piaci jelzés érkezett hozzá, főként a Booking.com gyakorlataival kapcsolatban. A Booking.com-nál rajtaütéses ellenőrzést is tartottak. Ezt követően a GVH számos javaslatot tett végleges jelentésében, többek között az árparitásos szerződési feltételek kivezetését javasolta, amire végül sor is került, és a Booking.com 2024. július 1-től eltörölte ezen klauzulák alkalmazását.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papamaci57
2024. július 15. 21:41
Tegnapi eset. Nagyváradon kerestünk szállást a bookingon. Volt egy kedvező ajánlat. Mivel helyben voltunk, az utalás előtt elmentünk a szállodához. Ott derült ki hogy zárva van. Buktunk volna 100 ezer forintot.
atti64
2024. július 15. 20:37
MEGÉRDEMLI A PATKÁNY CÉG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ehun
2024. július 15. 15:02
Aprópénz a Bige Rt.-hez képest
I feel the earth move under my feet
2024. július 15. 13:44
... hurrá, bevétel!!! ..és a károsultaknak jut belőle, vagy csak a hivatal nyeli el?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!