Miközben Budapest költségvetésével ügyeskedni kell, Karácsony előremenekülve jelentette be a cégvezetők milliós jutalmait

2024. július 25. 17:37

A tavalyi pénzosztási botrány után Karácsony előremenekült és maga jelentette be, hogy újabb milliókkal dobja meg a cégvezetőket.

2024. július 25. 17:37
Mártha Imre, Karácsony Gergely

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

A főpolgármester tavaly óriási botrányt robbantott azzal, hogy míg eladósította Budapestet, addig hitelből fizetett prémiumot kedvenc kádereinek. Most is ugyan ez a helyzet, de már fifikásabb volt Karácsony, inkább előremenekülve és áldozati pózban ő jelentette be a döntését, miszerint 200 millió forint jutalmat ad a közcégek vezetőinek – írt a Ripost.

A portál szerint „így fordult elő az is, hogy az utasokat lepulykázó Walter Katalin mesés összeghez jutott. A BKK vezére a havi 2,8 milliós fizetése mellett 11,6 millió forintot tehet zsebre most, miközben év elején járatritkítási csomagot akart átnyomni sunyin a budapestieken. Mártha Imre, a luxuséletet élő budapesti közművezér is kapott »szerény« 11,7 milliót és a sornak még nincs vége…”.

A Ripost szerint akár milliárdos is lehetett a kamata annak az 50 milliárdnak, amelyet a csőd szélén vergődő Karácsonyék a tavalyi trükkös hitelfelvétel (faktorálás) után visszafizettek a hitelintézeteknek.”

Hozzáteszik: „A helyzet azonban nem változott a pénzügyi trükközés ellenére sem. 

Az idén befolyó iparűzési adóból ugyan fedezték Karácsonyék a tavalyi kötelezettségeket, de ennek az az ára, hogy az ideieket már májusban sem tudta fizetni a Városháza. Ezért májusban újabb trükkös hitelhez folyamodtak, azaz újabb 50 milliárddal adósították el a bankok felé Budapestet. 

Ezt talán vissza tudja fizetni ősszel a főváros, de akkor szintén elkölti erre az akkor befolyó iparűzési adót. Vagyis ördögi körbe kerültek, mindig előre költik el a bevételt. A pénzügyi szerencsétlenkedés miatt, az új közgyűlés az évet nagyon nehezen fogja tudni megoldani. Ezért is közölte inkább előre a főpolgármeser Facebook-oldalán a jutalomosztást, hogy elkerülje az újabb botrányt.”

„Karácsony azt is írta »előremenekülő« posztjában, hogy azért is hagyta jóvá a jutalomosztást, mert a szóban forgó cégvezetők munkaszerződése úgy szól, »hogy a teljes éves javadalmazásuk nagyjából 72 százalékát személyi alapbérként, havonta kapják meg, míg a teljes javadalmazásuk 28 százalékához csak akkor juthatnak hozzá, ha a teljesítménykövetelményeknek is megfelelnek«” – emlékeztetett a Ripost.

Vitézy Dávid azonban lebuktatta a főpolgármestert.

„Önmagában azzal nincs baj, ha a bérük egy részét csak akkor kapják meg a cégvezetők, ha nem magától értetődően elérhető célt, feladatot teljesítenek, eredménymutatót elérnek. Azonban tudjuk: a BKV vezérigazgatójának célkitűzéseit legutóbb csak akkor fogadták el, amikor már 100% bizonyossággal tudható volt, hogy teljesülni fognak – a prémiumkiírás ugyanis december 19-i keltezésű volt. 

Ez így viszont már nem teljesítménybér, hanem tuti jutalom”

–írta Vitézy közösségi oldalán reagálva.

Ahogy a napokban megírtuk, annak ellenére, hogy nem túl rózsás Budapest anyagi helyzete, a baloldali főpolgármester több, vezető állású munkavállaló prémiumkifizetését hagyta jóvá. Karácsony egészen pontosan 200 millió forintról döntött, a fizetési listán pedig szerepel a járatritkításért, a fővárosi utasokat vágásérett pulykához hasonlító Walter Katalin, Mártha Imre és a Városháza-ügyben feltűnő Barts J. Balázs is.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­­k­e­­l­d­­ ­­­a­ ­­s­­z­­­e­­x­­i­­ ­­­p­­u­­n­­­c­­­i­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Uff-uff
2024. július 25. 20:28
A semmi munka, ingyen élők jutalmazása. Nem értem azokat a nápolyin nevelkedett elkényelmesedett pesti embereket, miért kell ilyenekre szavazni. Szégyenfőváros !
atti64
2024. július 25. 20:06
a 2db patkány!!!!!!!!!!!!!!!
blanconegro
2024. július 25. 18:48
Na ezért IS kell diktatúra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!