Mi a helyzet a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálásával? Összefoglaltuk!

2024. július 11. 11:30

Várhatóan pénteken eldől, hogy októbertől ki lesz Budapest első embere.

2024. július 11. 11:30

A nyitóképen újraszámolják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait az V. kerületi Erzsébet téri helyi választási irodában. Fotó: MTI/Kovács Attila

Vasárnap robbant a hír, hogy döntött a Kúria: elrendelték a főpolgármester-választáson leadott összes szavazat újraszámolását, és majd csak ezután állapítják meg, ki lesz Budapest főpolgármestere.

Ezt is ajánljuk a témában

A Kúria azután lépett, hogy az Alkotmánybíróság (AB) pénteki döntésében helyt adott Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának, és ezzel megsemmisítette a Kúria korábbi végzését – írták.

Emlékezetes, a június 9-i önkormányzati választások keretében a budapesti főpolgármester-választáson Karácsony Gergely  371 466 (47,53 százalék), míg Vitézy Dávid 371 142 szavazatot (47,49 százalék) szerzett. Ez azt jelentette, az eddigi, baloldali ellenzéki főpolgármester mindössze 324 szavazattal nyert.

A rendellenességek miatt viszont elrendelték a kétes szavazatok újraszámlálását. Vitézy Dávid a IV. és VII. kerületben kérte ezt a procedúrát, a régi-új főpolgármester pedig teljesen új választást kért, ezeket azonban elutasították, sőt korábban a Kúria is úgy nyilatkozott, hogy nem lesz új választás a fővárosban. Az újraszámolt, csalásgyanús szavazatok száma 24592 volt, s ezek újraszámlálása után Karácsony Gergely már csak 41 szavazattal győzött. Ezután fellebbezett Vitézy az Alkotmánybírósághoz, hogy a választási eredmény megsemmisítését kérje.

A végzés megjelenése után Karácsony Gergely regnáló városvezető azonnal reagált közösségi oldalán. Facebook-bejegyzésében ironikusan megjegyezte: „a Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak.”

Karácsony arra is kitért a posztban, hogy ennek ellenére aggódik a csalás lehetősége miatt. „A választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámolást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie.

Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni!”

– jelentette ki.

Természetesen Vitézy Dávid is megszólalt a fejlemények kapcsán. Mint fogalmazott, „a Nemzeti Választási Bizottságnak ezen a héten le kell bonyolítania az összes érvényes főpolgármesteri szavazólap újraszámlálását a Kúria vasárnapi döntése szerint. Ahogy már írtam: 

egy versenyző demokráciában ilyen szoros eredmény mellett ez teljesen természetes

 – más kérdés, hogy korábban is sor kerülhetett volna már erre, különösen az érvénytelen szavazatok újraszámlálásakor a viszonylag magas tévesztési arányt látva.”

A LMP főpolgármester-jelöltje emellett három garanciát sorolt fel: hogy az urnákat megfelelőképpen lezárva őrzik;  hogy azokhoz nem fér hozzá senki illetéktelen; s hogy az újraszámlálás a „lehető legszélesebb nyilvánosság” bevonásával történjen.

Vitézy hozzátette, reméli, hogy „a fenti garanciális feltételek Karácsony Gergely számára is elfogadhatóak”

Várhatóan pénteken születik meg a végső döntés

Mandiner az ügyben hétfőn megkereste a Nemzeti Választási Irodát, kérdésünkre akkor azt a választ kaptuk, hogy „a Nemzeti Választási Bizottság várhatóan hátfőn 14 órakor megrendezésre kerülő ülésén hoz döntést a 2024. június 9-i főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolásának módjáról. Az ülést követően a Nemzeti Választási Iroda közleményben is tájékoztatja a sajtó képviselőit a meghozott döntésről.”

Ezt is ajánljuk a témában

Az NVI ezt követően közölte az MTI-vel, hogy kedden kezdődik és a tervek szerint csütörtökig tart a főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan pénteken dönt az eredményről.

A közleményben felidézték: „a Kúria végzése alapján az NVB döntött a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok átvizsgálásának és újraszámlálásának módjáról. Ehhez a fővárosi kerületi helyi választási irodák közreműködését veszik igénybe”.

A tájékoztatás szerint 

az újraszámlálás folyamatát a nemzetközi megfigyelők mellett a főpolgármester-választás versenyben lévő jelöltjei által megbízott megfigyelők is figyelemmel kísérhetik.

Hozzáették, az újraszámlálás sajtónyilvános, azonban előzetes regisztrációhoz kötött.

Több kerületben is voltak változások

Sajtóértesülések szerint szerda estére, a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásának második napja után Karácsony Gergely némileg növelte előnyét. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagja a 444-nek azt mondta, hogy tizenhat kerület adatainak összesítése után

 Karácsony 200-250 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal szemben.

A portál arról is beszámolt, hogy szerdán a legnagyobb változást a XIII. kerület 15-ös számú szavazóköre hozta: ott 67 darab olyan Karácsony-szavazatot találtak, amit korábban tévesen Vitézyhez számoltak.

De több kerületben is voltak apró változások. 

Információik szerint Karácsony Újbudán, a legnépesebb budapesti kerületben, valamint a II. és a XVIII. kerületben is kismértékű előnyt szerzett Vitézyhez képest, míg Vitézy a III. kerületben tett szert minimális előnyre. Az LMP-s jelölt szerdán arról írt közösségi oldalain, hogy a teljes újraszámlálás nagyjából kétharmadán vannak már túl, majd leszögezte, 

valóban szükség volt az összes érvényes szavazat újraszámlálására egy ilyen szoros eredmény mellett,

 bármelyikünk is végez az élen a folyamat végére.”

Ismertette azt is, hogy „a hibásan máshoz számolt érvényes vagy a tévesen érvényesnek minősített szavazólapok száma mára (szerdára – szerk.) összesen eléri az 1200-at, ez a köztünk lévő eredeti 41 szavazatnyi különbség harmincszorosa”. 

Vitézy Dávid posztja végén megköszönte az önkormányzati dolgozók és a megfigyelők elkötelezett munkáját.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Vitézy Dávid

Facebook

Idézőjel

Valóban szükség volt az összes érvényes szavazat újraszámlálására egy ilyen szoros eredmény mellett.

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2024. július 11. 19:25
Magyarországon a főpolgármesternek van a legnagyobb választói legitimációja. Orbán magát a főpolgármesteri pozíciót akarja lejáratni, megbénítani, ill megszüntetni a közvetlen választhatóságát. Az ő személyét soha nem választotta meg senki! Kétszer indult egyéni jelöltként, mindkétszer megbukott, többé már nem is próbálkozott.. A fidesz romba döntötte ebben az országban a demokráciát. Ebben pedig partnere az Alkotmánybíróság. Az Alkotmánybíróság noszogatja a kúriát hogy a hatalom számára is megfelelő eredmény szülessen, vagy segítse ,vagy tegye lehetővé. A cél a főpolgármesteri pozíció megszűntetése.. Ezzel a cirkusszal teljesen hiteltelenítik a státuszt, aztán orbánc kinevez egy gauleutert, vagy körzetvezetőt, főispánt vagy akármit Budapest élére. Néhány helyen a Karácsonyt beikszelő szavazópolgár tulajdonképpen Vitézyre szavazott, így ez utóbbi a választói akarat helyes értelmezése! Az, hogy ettől a kutyakomédiától sokan már hánynak, nem számít, fő a demokrácia és a jogállam!..
Menhetten
2024. július 11. 19:14 Szerkesztve
Ráhajtott Bp-re a fdesz, mert rengeteg uniós pénzt fog kapni az elkövetkező években a kormány kikerülésével az uniótól a főváros. A főni parancsba adta, hogy "tönkretenni a fővárost!" , amiért nem hajol be neki! Nem fideszes polgármester volt az elmúlt ciklusban is, ezért a fővárostól kemény pénzeket vont el! Most mondták be, már 300 szavazattal vezet Karácsony! Egy fideszes városban potom 70 szavazata Vitézy csomagba került. Csalni akartak! Milyen meglepő! Míg tarlós bitorolta a főpolgármesteri pozíciót, addig csak 1 milliárd forint elvonás volt, Karácsony ideje alatt már 60 milliárd ! Ez szándékos károkozás ! De nem baj mert ha marad Karácsony, jönni fog sok pénz , hogy a fővárosiaknak jobb legyen, ne függjenek a pitiáner főnitől! Viszont ha Vitézi nyer akkor nem, mert tudják Brüsszelben, hogy ő fidesz embere..
btete757
2024. július 11. 18:28
FIDESZ totális buktája Budapesten. Egyedül V.Naszályit tudták leváltani, helyette kapták a XII-ben a Kutyapárot, Csepelen beintettek Rezsi Szilárdnak és most nagyon ügy tünik minden próbálkozás Szentkirályi visszaléptetés ellenére megkapták még Karácsonyt is. Nem kellene változtatni valamit a párt politizállásán Budapesten ? Most úgy indunak neki a 2026-os választásnak, hogy a Budapesti 17 evk biztos TISZA győzelem.
atti64
2024. július 11. 16:05
KARÁCSONY EGY IDIOTA BAROM TOLVAJ!!!!!!!!!!!TAKARODJ A SITTRE KÖZPÉNZ ELHERDÁLÁSA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ENNYI IDIOTA LAKIK PESTEN??????????????1 DB SZAVAZATOTT SE KELLETT VOLNA KAPNIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!