Retro csokiszeletek: nem mennek ki a divatból

2024. augusztus 22. 21:07

A Sport szelet megszűnik, de a többiek tartják magukat.

2024. augusztus 22. 21:07

Nyitókép: Wikipédia

Augusztus elején robbant a hír, hogy a népszerű Sport szelet gyártója megszünteti az ikonikus magyar édesség árusítását, így eltűnik a boltokból sokak kedvenc csokoládéja.

A Mindmegette.hu felidézte, hogy 1953-ban a kicsi, 25 grammos Sport szelet augusztus 20-án került a boltok polcaira, a Népstadion megnyitásának alkalmából. A kézműves technológiával gyártott édesség csomagolása 

már akkor is az ismert alufóliából és a zöld színű papírból állt, 

de eredetileg egy Szécsényi József magyar olimpikonról mintázott diszkoszvető alakja volt rajta látható. MHK Sport szelet néven hozták forgalomba, majd az 1956-os forradalom után a gyártás MHSZ Sport szelet néven folytatódott.

A rendszerváltás után pár évvel, 1993-ban a Kraft Jacobs Suchard cég megvásárolta a gyártóvállalatot. A Sport szelet kiszerelése 31 grammosra nőtt, az eredeti terméket pedig kicsi Sport szeletként emlegették. Nem sokkal később megjelent a 42 grammos Sport szelet XL is, az elmúlt években pedig sok más különlegességgel – a szaloncukortól a jégkrémig – bővült a termékkínálat – sorolta a gasztroportál.

Jó hír ugyanakkor, hogy a Boci-csoki, a Melba és a Párizsi kocka védjegyei magyar kézbe kerültek.

a Nestlé tavasszal bejelentette, hogy a Cerbona (A.R.M. Alba Régia Mercator Kft.) vásárolja meg a népszerű csokoládékockák gyártását. 

Magyar kézben a Boci

Nagy örömünkre szolgál, hogy a sikeres tárgyalásokat követően a 100 százalékban magyar tulajdonban álló Cerbonához kerül a közel 100 éves múltra visszatekintő Boci, Melba és Párizsi kocka – mondta Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója. „Örülünk annak, hogy a népszerű márkákat megvásárolhattuk, és a Cerbona biztosíthatja további növekedésüket” – tette hozzá. 

A Boci csoki története egészen az 1920-as évekig nyúlik vissza. Bár akkoriban még Szerencsi tejcsokoládé néven került a boltokba. A táblás csoki megszületésére viszont szintén egészen az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor megjelent a csomagoláson az ismert csengettyűs bocifigura. A Boci-csoki elnevezést így is csak a nyolcvanas években vezették be.

Halhatatlan Balaton 

A Sport szeleten valamint a Párizsi és Melba kockán kívül számos más olyan retró édesség létezik, ami évtizedek óta nem vesztett népszerűségéből, holott már megváltozott a gyártója és sokszor az íze is.

Az egyik ilyen a már többféle ízben gyártott, ostyarétegekből álló, eredetileg ét- vagy tejcsokoládés Balaton szelet. Ennek az édességnek a története is az ötvenes években kezdődött a Szerencsi Csokoládégyárban, majd a gyártás Győrben folytatódott. A tulajdonosok többször változtak, a Balatont ma a Nestlé gyártja.

A Balaton mellett sokak emlékezhetnek még a Kapucíner, Lottó, Szamba szeletekre,vagy éppen a Duna kavicsra. 

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. augusztus 24. 10:46
Az egyil legfinomabb és olcsó csokoládé a Sportszelet, Kár, h. beszüntetik gyártását. A másik nagyon jó magyar termék volt a konyakosmeggy. Egész meggy volt mindegyik keserűcsokoládé bevonással. Ezt ma valami multicég utánozza, apró darab meggyet tesz bele (drága és ritka a meggy külföldön) , meg se közeliti az egykori magyar gyártmányt. A fent dicsért csokoládék (nem sorolom fel) messze vannak minőségben a jobb termékektől, mert kispórolják belőle a minőségi kakaót. Jelenleg a Szamos készitmények finomak, pl. a szaloncukrok. A minőséget fontos garantálni és nem kispórolni belőle az anyagot vagy egyre kisebbek lesznek .
lendvaiildiko
2024. augusztus 23. 20:09
Mennyivel jobb volt a kommunizmus idején gyártott Balaton szelet (akkor 1,40 Ft), mint amit a honolok elkövetnek. Kedvencem volt a piros mogyorós csoki. Étcsokoládé és benne valódi mogyoró. Most bementem egy benzinkútba, vettem egyet, azt is "újragondolták". Valamiféle borzalmas kenőcsőt tettek bele. De számomra borzalmasak ezek a nyugatról származó "csokoládék". Amúgy ettem már újragondolt cigány pecsenyét is. Vékony hús, "bacon" szalonnával körültekerve, pár szem fonnyasztott krumpli (hasáb burgonya), mindenféle zöldség darabok és hecsedli lekvár. Jót a jópofi pincér, hát hogy ízlett a finom ebéd. No, ha egy cigányné az urának egy ilyen tálat az asztalára tett volna, elkergette volna otthonról. De nem lehet már Kolozsvári töltött káposztát, töltött paprikát egy étteremben sem kapni, egy-egy étteremben ha egyszerre 4-5 féle étel van, az gazdag választék. Csak műanyag kenyeret adnak s az egész országban borzalmas fonnyadt ún. hasábburgonyát, vagy szték-krumplit adnak. UNCSI
Stingary76
2024. augusztus 23. 14:34
Ezzel a kiszereléssel egy problémája van a nyugati cégnek. Az, hogy sokba került az alumínium (korlátlanul újra hasznosítható a műanyaggal szemben), meg a papír (újra hasznosítható korlátlanul, illetve lebomlik) csomagolás nekik. Olcsóbban kijön a fejlett nyugati, környezet tudatos cég a MŰANYAG csomagolással.
balbako_
2024. augusztus 23. 06:29
Az 50-es években nemigen volt kapható csokoládé. A Sport szelet volt az első, amiben minimális kakaó és sok mindenféle aroma pl. rumaroma adta a jellegzetes ízét. Volt még egy másik nem tudni miből készült csinálmány az Inota szelet ezek adták ki a magyar édességeket a cukrokon kívül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!