Lecsapott Oroszország: nemzetközi elfogadóparancsot adtak ki a Waffen-SS egy ukrán veteránja ellen

2024. augusztus 22. 21:34

Yaroslav Hunka 99 éves kanadai állampolgár.

2024. augusztus 22. 21:34

Nyitókép: YouTube

Oroszország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Yaroslav Hunka 99 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja ellen – közölte csütörtökön az orosz főügyészség.  

A kanadai külügyminisztérium 2024 februárjában jegyzékben tagadta meg Hunka kiadatását, miután az orosz főügyészség decemberben ezt kérte Ottawától. Az orosz belügyminisztérium tavaly októberben adott ki körözést a Waffen-SS-hadosztály egykori tagja ellen. „Eltekintve attól, hogy néhány ország nem kíván a nácizmus ellen harcolni, a főügyészségnek sikerült elérnie azt, hogy felvegyék az Interpol (nemzetközi rendőri szervezet) adatbázisába” – olvasható a vádhatóság közleményében, amely szerint amennyiben külföldön találják, kérni fogják az érintett országtól kiadatását.  

Ezt is ajánljuk a témában

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint Hunka a Waffen-SS-hadosztály tagjaként „gyilkosságokat követett el”, és „súlyos egészségkárosodást okozott” a megszállt ukrajnai Lviv megye lakosainak. A nyomozás szerint a Waffen-SS Galícia katonái 1944. február 23. és 28. között a Lemberg megyei Huta Penjatyszka területén legkevesebb 500 szovjet állampolgárt öltek meg.  

Anthony Rota egykori házelnök a kanadai parlament alsóházának szeptember 22-i ülésén, az Ottawába látogató Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében tapsot kért Hunkának, akit „az oroszok elleni harc veteránjaként” mutatott be. Később kiderült, hogy a férfi a Waffen-SS Galícia hadosztályában szolgált. Rota azt állította, hogy nem tudott a férfi múltjáról, és lemondott tisztségéről. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bocsánatot kért az eset miatt.

(MTI)

***

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2024. augusztus 23. 13:19
Érdekes, hogy a nácik a demokraták kertjében milyen szépen tudnak virulni. De ezt már Regan elnök is megmondta ott a 80-s években...
Mich99
2024. augusztus 23. 09:17
Leonardo, báncsák?! Éppen hogy kitüntetik az öreg nácit Kanadában! Viszont az orosz körözés az fáj a moslékosoknak....
2024. augusztus 23. 09:12 Szerkesztve
Éppen most ítéltek el (Németországban?) egy öreg német nőt, aki a háború alatt irodistaként dolgozott, ahol mai megítélés szerint nem kellett volna...
Mich99
2024. augusztus 23. 09:06
Ez az ukrán náci, akit a kanadai állam ünnepelt és védelmébe vett....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!