Megszólalt Varga Mihály az 1 milliárd eurós kínai hitelfelvétel kapcsán – itt vannak a részletek!

2024. július 26. 17:15

Ősszel egy japán Szamuráj-kötvény kibocsátására készülnek, ami tovább bővíti az ország finanszírozási lehetőségeit.

2024. július 26. 17:15

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Korábban beszámoltunk arról, hogy a magyar állam még a tavasz folyamán összesen egymilliárd euró hitelt vett fel kínai bankoktól, amelyet április 19-én hívtak le. A hitelt hároméves futamidőre vették fel, a kölcsön a Kínai Fejlesztési Bank, a Bank of China magyarországi, valamint az Eximbank kínai ága biztosította. Varga Mihály az ATV kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a magyar adósságkezelés célja, hogy a szükséges forrásokat többféle csatornából biztosítsák. 

Az 1 milliárd eurós kínai hitelfelvétel kapcsán elmondta, hogy 

a források diverzifikálása érdekében növelték a lakossági források bevonását és bővítették a hazai intézményi finanszírozást.

A pénzügyminiszter kifejtette, hogy nemcsak az angolszász és európai piacokra támaszkodnak, hanem Katar, Japán és Kína is partnereik voltak az elmúlt években. Ősszel egy japán Szamuráj-kötvény kibocsátására készülnek, ami tovább bővíti az ország finanszírozási lehetőségeit. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy Kínával hagyományosan jó kapcsolatot ápol a kormány, és több alkalommal jelentek meg a Panda-kötvény piacon, beleértve a zöld átállás támogatására kibocsátott Green Panda Bondokat is. A mostani közvetlen kapcsolat tovább szélesíti ezeket a lehetőségeket.

A miniszter elmondta, hogy 

a kínai hitel piaci feltételeknél kedvezőbb árazással rendelkezik, és elsősorban közlekedési és energetikai infrastruktúra fejlesztésére használják fel. 

A bilaterális megállapodásoknál üzleti érdekeket sérthet egyéb információk nyilvánosságra hozatala, ezért erről nem közöltek további részleteket.

 

 

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­é­­­k­­­e­­l­d­­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­­e­­x­­­i­­­ ­­­p­­­u­n­­­c­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Zokni
2024. július 27. 01:19
“…Jóhiszemű hiba volt a jogállamisági feltételek elfogadása. Átverés abban állt, hogy ők tudták: azt, hogy mi a jogállamiság kritériuma, majd ők fogják megmondani…” - fedezi fel fintaj-2. Az alábbi hsz-om tömörítve tartalmazza, hogy konkrétan mik is a kifogásolt tételek. Azt elolvasva látható, hogy miniszter asszony - otthoni maffiázás ide vagy oda (…) - nyilvánvalóan tudta, hogy milyen kritériumokról is lehetett szó, hiszen számunkra (és az Ön számára) is világos, hát még egy jogvégzett ember számára: - Egyszerűen azokról a passzusokról, vagy azok hiányáról, melyek lehetővé tették az EU pénzének politikai, illetve személyes célokra való felhasználását - (jé, tényleg) az Orbán-maffia számára. - Aztán azokról, melyekkel a nyilvánosság előtt ezek eltitkolását lehetővé tehették. - És végül azokról, melyek révén a jogi intézmények is manipulálhatóvá válhatnak, ha egy-egy bulira mégis fény derül, és eljárás indul miatta.
Zokni
2024. július 27. 00:51
Totumfaktum lehazugozott vkit, mert az Orbánék jogsértéseit hozta fel. A kormánnyal szemben az alábbi, jogállamisággal kapcsolatos kifogások vannak ma is: 1. A bíróságok közötti ügyelosztási rendszer átláthatatlan. 2. Nincs szabályozva a lobbitevékenység, és a forgóajtó-jelenség (közhivatalnok átlépése a magánszférába), ezek kapcsán a vagyonnyilatkozatok ellenőrzése sem.. 3. Hiányosságok a magas szintű korrupciós ügyek feltárásában, büntetésében.. 4. Média-hatóság funkcionális függetlenségének hiányosságai. 5. Hiányoznak az állami, és állami vállalati hirdetések méltányos és átlátható elosztásának szabályai. 6. Hiányosak a közszolgálati média független irányítását és szerkesztői függetlenséget fokozó szabályok és mechanizmusok. 7. Szüntessék meg a civil szervezeteket érintő jogi és egyéb akadályokat, és helyezzék hatályon kívül a bevándorlási különadót. 8. Hozzanak strukturális intézkedéseket a bírák, ügyészek, valamint az alkalmazottak javadalmazásának növelése érdekében.
Zokni
2024. július 26. 19:34
Azt is elmondta, hogy ez Kína szocialista módszere a kapitalista profán kolonializmusa érvényesítésére? Eladod az országot és ebben vállalsz szerepet, te, te …fiatal demokrata.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!