Megérdemeltük? Megérdemeljük?

2024. július 06. 08:29

Megjegyzések Hatos Pál trianoni fájdalomról szóló cikkéhez.

2024. július 06. 08:29
-
Máthé Áron
Máthé Áron
Huszárvágás Blog

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

 

„Hatos Pál szemszögéből nézve ugyanis mi magyarok kisszerűek vagyunk, és ebből következően múltunk is kisszerű: »kisúri«. Ebben a régióban nincs semmiféle nagyúri allűr, nincs nagyság. Nem is csoda, hiszen furcsa egy vidéken élünk, ahol még mindig hat a »hivatalosság« bürokratikus, (kis)úrhatnám rendje: »A pecsétnek Európa e hátsó fertályában mindig titokzatos hatalma volt – és van ma is.« – írja Hatos. A hátsó fertály lakói pedig »kis útonállók mindannyian, semmi mást nem akarnak, mint egymástól területet lopni. Rakjunk rendet köztük.« – idézi egyik könyvében Hatos Lloyd George-ot. Nem különbözünk egymástól, nem vagyunk jobbak a Deákné vásznánál, kivéve a gyevi bírót – vagyis kivéve minket, magyarokat, mivel mi rosszabbak vagyunk a többieknél. A magyar uralomnál minden jobb. Még jó, hogy Hatos nem idézi Rákosi Mátyást, aki szerint a legnagyobb reakció a magyar reakció!

Egyébként nehogy azt higgyük, hogy másoknál nincs meg ez a fajta időről-időre felbukkanó kisebbrendűségi érzés. Én magam tapasztaltam 2006-ban Felsőszombatfalván egy konferencia szünetében, amikor néhány hozzám hasonló korú bukaresti fiatalemberrel beszélgetve, az egyikük – a többiek egyetértő somolygása mellett – azzal hozakodott elő, hogy tulajdonképpen Románia jobban járt volna azzal, ha az Osztrák-Magyar Monarchia meghódította volna őket. Nos, a különbség viszont az, hogy ebből nem faragnak ethoszt és nem kiabálják világgá, mégannyira szépen, igényesen, rész-igazságokat tartalmazó esszék formájában.

Hatos másik állítása az, hogy a »trianoni traumát« tulajdonképpen az uralkodni – uraskodni – vágyó magyar középosztály (az úri középosztály!) tukmálta rá a magyar társadalomra, hiszen maga a »trianoni trauma« a legtöbb honfitársunk számára nem is létezett. Az 1919-es első kommunista diktatúráról szóló könyvében ki is tér arra, hogy »Kassa felszabadításának hírére rendezett budapesti ünnepségen csapzottan, közönyösen, minden lelkesedés nélkül felvonuló tömegek« hallgatták a népbiztosok beszédeit. Idézi még Bokányi Dezsőt, aki felháborodva panaszolta: vannak akik »egy liter boron és borjúpörköltön akarják felmérni a világhistóriát«. Nos, nem lehet, hogy az ellenkultúra képviselői addig dresszírozták erre a vulgármaterialista hozzáállásra az elsősorban budapesti tömegeket, hogy azokat négy év világháború, és a folytatódó blokád miatt már tényleg nem érdekelte semmi más? Hatos »Az elátkozott köztársaság« című könyvében védelmébe veszi azt a fajta »magyarosodást«, amelyben a Marseillaise ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb volt, mint a magyar Himnusz. Nem lehet, hogy arról van szó, hogy ez a fajta »magyarosodás«, immár csaknem öt év nélkülözésével párosulva, meghozta az eredményét?

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Veczán Zoltán

Mandiner

Idézőjel

Még egyszer Trianonról, avagy a „kisúri nép” bánatáról itt, „Európa e hátsó fertályában”, ahogy ön fogalmazott.

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karakter-2
2024. július 06. 19:46
'Arisztokrata 2024. július 06. 11:05 • Szerkesztve s "tényekre" hivatkozik a bárgyúja!' --- Hatos Pálnak kb. olyan tényei vannak, amelyek egy román nacionalistának, amikor a Kárpát-medencébe betörő mongol hordákról, vagy Erdély Romániához tartozásáról hadovál. A f.szomba az ilyen tudósokkal, hontalan senkik! Miért kell nekünk az ilyeneket etetni?
Box Hill
2024. július 06. 17:30
A kommunista felelősséget Trianonért a végsőkig titkolni kell: A magyarországi Vörös Hadsereg számára a világforradalom csak napok kérdése volt: „Koréh Endre, aki a székely hadosztály, majd a székely dandár tábori lelkésze volt, mindvégig együtt szolgát alakulatával, amely végigharcolta az egész északi hadjáratot és a Vörös Hadsereg utóvédjeként legvégsőnek hagyta el a kiürítendő felvidéki területet , rögzítette a következő hírt: „Július 12-én jelentették, hogy július 20-24. között világsztrájk következik, amelynek eredménye világforradalom és két-három új szovjetköztársasság lesz.”
catalina11
2024. július 06. 15:58
Szabad észrevenni, hogy Hatos és elvtársai abban ügyködnek, hogy eltereljék a felelősséget, a hadsereget szétverő, országot káoszba döntő zsidó bolsevik bandáról. Kun Béla, Szamuely, Korvin Ottó, Rákosi Mátyás és társai. Helyette az urakat és nemeseket próbálják bűnbakká tenni, régi bolsi recept szerint. Egyébként arról is kussolnak, hogy ekkortájt, az 1800-as évek második felében a nemességet főleg zsidók kapták, "a kereskedelem terén kifejtett kiemelkedő munkásságukért" Magyarul, vették a nemességet.
Novicsok-5
2024. július 06. 13:14
templar62 2024. július 06. 13:01 Apponyi Albert jóslata trianonról . A magyarság túl fogja élni hóhérait : ANTANT , KISANTANT . A valóság az, hogy most mindkettőnek nyalunk. Csak a nevük új: NATO és EU/V4.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!