Családtaggal is vezethessen egy tanuló?

2024. július 25. 09:04

Persze, ez felvetne egy másik fontos kérdést is: kié a felelősség?

2024. július 25. 09:04
null

Nyitókép: vezess.hu

A honvédség, illetve a középiskolák elméleti-, valamint gyakorlati oktatásba és vizsgáztatásba való bevonása után újabb lépéssel alakíthatják át a jogosítványszerzés szabályait Magyarországon, ha lehetővé teszik, hogy a tanulóvezetők jogosítvánnyal rendelkező hozzátartozójuk felügyeletével gyakoroljanak a forgalomban – írja a Telex, hozzátéve, hogy mindez csupán terv, 

és egyelőre szabálysértést követ el az, aki átengedi a vezetést egy jogosítvánnyal nem rendelkező személynek.

A családtagi vezetésnek nevezett megoldás is szerepelt a Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI), illetve az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) által szervezett háttérbeszélgetésen, amelyen a járművezető-képzés és utánképzés átalakításának lehetséges irányairól esett szó. Ezzel azért is foglalkoznak kiemelten, 

mert a fiatal (15-24 éves) kezdő járművezetők balesetek résztvevői közt kiemelt helyen szerepelnek az Európai Unió közlekedési statisztikáiban” 

– fogalmaz a portál.

A lap az ausztriai és írországi tapasztalatokról kérdezte Ötvös Viktóriát, a KTI Közlekedésbiztonsági és Képzési osztályvezetőjét, aki elmondta: akik a minimális autósiskolai képzés után egy erre engedéllyel rendelkező családtagjukkal sajátították el az alapokat, kevesebbszer okoztak balesetet a hagyományos képzésben résztvevőkhöz képest.

 „A kilencvenes évek óta létező programot választó kezdők szabályosabban is vezetnek, és ritkábban fordul elő, hogy visszavonják a jogosítványukat, valamint kevesebbszer kénytelenek utánképzésre járni valamilyen súlyos közlekedési kihágás miatt” – jegyezte meg a szakember.

Ötvös Viktória azt is hozzátette, 

hogy Magyarországon választható és nem kötelező lehetőségként tartják megvalósíthatónak a családtagi vezetés rendszerét, 

ráadásul elsősorban a kötelező órákon felüli pótórák esetében. „Amennyiben valóban megteremtik az ehhez szükséges jogszabályi feltételeket, úgy a kezdő vezetők képzésében segítő családtagoknak előzetes felkészítésen kell majd részt venniük” – húzta alá.

De kié a felelősség?

A Telex szerint a tervvel kapcsolatos dilemmák közé tartozik, hogy kinek kell felelősséget vállalnia a családtag jelenlétében gyakorló tanulóvezető által elkövetett szabálysértésekért. Mint írják: Írországban mindig a tanulóvezető viseli a felelősséget, máshol viszont az oktató, vagy akár, mint Svédországban, a tanulásban közreműködő családtag, illetve kísérő.

A portál úgy véli: 

a terv magyarországi megvalósítása előtt tisztázni kell, hogy az oktatóautókhoz hasonlóan a családtagi vezetéshez használt autóban is szükség van-e második pedálsorra, 

hiszen például Írországban nem kötelező. Amennyiben viszont nálunk ez is a feltételek közé tartozik majd, nyilván kevesebben élnek a lehetőséggel.

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­k­­e­­­l­­d­­ ­a­­­ ­­s­­z­­­e­­x­­­i­­ ­p­u­­­n­­­c­i­­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Akitlosz
2024. július 25. 16:07
"a minimális autósiskolai képzés" Nem lenne az minimális, csak az oktatók spórolnak az üzemanyaggal. Amíg nem megy az autó az nekik tiszta haszon. Amikor én vezetni tanultam, akkor egyetlenegy olyan tanóra nem volt, amikor végig mentünk volna. Az oktatónak mindig, de mindig minden tanóra alatt támadt valami halaszthatatlan elintéznivalója. És persze kiselőadásokat is tartott az autóban. A lényeg, hogy úgy teljen az idő, hogy közben ne menjen az autó. Az autóiskolai képzés alatt autópályán is kellene vezetni, meg éjszaka is. Ezt sem tartják be mindenhol. A jogosítvány megszerzéséhez követelmény, hogy a vizsgázó az autópályán a kamionokat meg kell, hogy tudja előzni. De egyes vizsgabiztosok be sem teszik ezt a tételt. Féltik az életüket állítólag.
Akitlosz
2024. július 25. 15:50
Az oktatóautóban az oktató tud fékezni. A családi autóban az anyósülésről a szülő nem tud. Felelősnek pedig természetesen mindketten felelősek. A jogosítvány nélküli vezető és az autó tulajdonosa is, aki ezt hagyta.
atti64
2024. július 25. 14:26
KI AZ AZ IDIOTA BAROM AKI ILYENEKET KITALÁL???????????????????????????????????????????????????,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!