A Financial Times cinikus magyarázatot adott arra, miért nem segít Magyarországon az Európai Unió

2024. július 26. 10:29

Tizenegy ország képviselői közül senki sem állt hazánk oldalára.

2024. július 26. 10:29

A nyitókép illusztráció. Fotó: OLIVIER HOSLET / POOL / AFP

Magyarország és Szlovákia mentességet kapott az orosz olajimport uniós szintű tilalma alól Moszkva ukrajnai inváziója után – emlékeztetett a Financial Times.

A két ország szerint azonban Kijev közelmúltbeli döntése, amely szerint leállítja a Lukoil termékek Oroszországból a Barátság vezetéken keresztül történő tranzitját, csökkentheti a szállítást. A páros levélben fordult az EU kereskedelempolitikájával foglalkozó Európai Bizottsághoz, és kérte, hogy kezdjen konzultációt az Ukrajnával kötött kereskedelmi megállapodás alapján.

Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa azonban a Financial Timesnak azt mondta, Brüsszelnek több időre lesz szüksége a bizonyítékok összegyűjtésére és a jogi helyzet felmérésére.

A tagállamok kereskedelmi tisztségviselőinek szerdai találkozóján 11 ország avatkozott be álláspontja alátámasztására, és egyik sem állt Budapest és Pozsony oldalára

– mondta el három diplomata az FT-nek.

Az egyik szerint az ukrán kereskedelmi megállapodás tartalmazott egy biztonsági záradékot, amely lehetővé teheti az ellátás megszakítását. A lap szerint a kérelem időzítése különösen ironikus, tekintve, hogy Orbán Viktor az elmúlt hetekben mélyen felbosszantotta EU-partnereinek és a bizottságnak a többségét azzal, hogy egyoldalúan lobbizott ukrajnai béketervéért oroszországi és kínai látogatásai során.

Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy más orosz cégeknek köszönhetően ugyanannyi olaj áramlik át a vezetéken, mint korábban.

Az orosz olaj az egyetlen szlovákiai finomító bevitelének 35-40 százalékát teszi ki. Az ebből az olajból készült termékeket Ukrajnába és Csehországba is exportálják egy másik, december 5-ig biztosított mentesség keretében. Ha Szlovákia nem tud Oroszországból importálni, „a hatás óriási lenne” – mondta egy uniós diplomata.

Peter Pellegrini szlovák elnök kijelentette, hogy „kénytelen lesz reagálni”, amennyiben Ukrajna nem változtat a Lukoillal kapcsolatos álláspontján. Pellegrini hozzátette, hogy Szlovákia segíti Ukrajnát gáztartalékokkal és áramellátással. Magyarország szóvivői nem kívántak nyilatkozni. Az Ukrajnán áthaladó Lukoil készletek az ország olajimportjának mintegy 25-30 százalékát teszik ki.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­­é­­k­e­l­­­d­ ­­­a­­­ ­s­­­z­­e­­x­­i­­ ­­p­­u­­n­­­c­i­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
irmag2
2024. július 27. 13:44
Wir schaffen das!
cccbasatu
2024. július 27. 09:57
Jó tett helyébe jót várj! Nos Orbán bidé szinte minden területen betartott és betart az EU-nak! Nos ezek után még azt várja hogy ek hogy az EU segítsen és adjon még pénzt is! Persze a ló himbilimbijét azt kap, sőt ha nem viselkedik továbbra is kibasszák az EU-ból mint ló a faxát.Hiába no az ember tanul a hibáiból de Orbán az nem mivel bohóc mindig ugyan azt produkálja a műsorába amíg le nem cseréli a cirkusz igazgatója mert elmarad a közönség!
salmonella
2024. július 27. 09:57
Úgy tudom, hogy mi szállítunk üzemanyagot az ukrán tankokba. Minek is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!