Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Vitézy szerint Karácsony csődbe vitte a várost

2024. június 27. 12:05

Úgy véli: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlést megkerülve döntött a BKK 50 milliárd forintos likviditási válságának kezeléséről.

2024. június 27. 12:05

Nyitókép:MTI/Lakatos Péter

A Budapestért Egyesület és az LMP volt főpolgármester-jelöltje újabb posztban szállt bele Karácsony Gergelybe, mely szerint a regnáló városvezető már a kampány időszakában is tudta, hogy hatalmas adósságba kerül a város az agglomerációs megállapodás miatt, de szándékosan elhallgatta ezt a választók elől. 

Ezt is ajánljuk a témában

Vitézy szerint ezzel a főváros egy olyan adósságspirálba keveredhet, amelyből nem biztos, hogy lesz kiút. Kormányzati támogatás nélkül legalábbis biztosan nem 

írja az Index.hu 

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlést megkerülve döntött a BKK 50 milliárd forintos likviditási válságának kezeléséről, amelyről nem tájékoztatta a választókat, ráadásul mindezt az idei választások előtt pár héttel. Vitézy szerint ez olyan adósságspirálba kényszeríti Budapestet, „amiből jelentős kormányzati többlettámogatás vagy az agglomerációs megállapodás újratárgyalása nélkül nem lesz kiút”.

„Május 31-én a Partizán főpolgármester-jelölti vitáján Karácsony még tagadta, hogy az agglomerációs megállapodás pénzügyi problémákat okozna, sőt, azzal büszkélkedett, hogy milyen jól járt vele a BKK, amikor elmondtam: a féláron ingázó agglomerációs utasok miatt kieső bevételt valakinek ki kell fizetnie, és a következő főpolgármester feje fájhat majd emiatt. 

Most már pontosan tudjuk: ekkorra Karácsony Gergely már legalább 10 napja pontosan tudta, hogy mekkora a baj, de a választási kampányban elhallgatta, letagadta ezt a nyilvánosság előtt. ”

 – tette hozzá Vitézy.

Vitézy már januárban – amikor Karácsony és Lázár János megkötötték az agglomerációs szerződést – felszólalt ez ellen, azonban ekkor ez sok embert hidegen hagyott, mert mindenki csak azt látta, hogy olcsóbb lesz a közlekedés.

Karácsony ezt úgy próbálja megoldani, hogy a kieső pénzt a 2025-ös márciusi költségvetésből különítené el a BKK-nak – kamatokkal együtt –, ami azt jelentené, hogy a következő évet 50 milliárdos mínusszal indítja a főváros.

 Ráadásul az árcsökkenéssel nem járt együtt utasszám-növekedés, így könnyen kiszámítható, hogy „bevételkiesés származik”. Ha pedig az állam nemhogy nem segít, de fenntartja az eddigi „brutális adóelvonásokat”, akkor ez nem fog működni hosszú távon – véli a volt főpolgármseter- jelölt.

„Azok az állítások, melyek szerint a Főváros jól járt, és nincs itt semmi látnivaló, valótlanok voltak, és ezt Karácsony Gergely a kampányban is pontosan tudta már, csak elhallgatta a nyilvánosság előtt”

 – írta Vitézy.

A bejegyzést itt lehet megtekinteni:

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 418 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
camplazlo
2024. június 27. 22:21
Nem baj az. A fidesz legalább nem oda költi az ország pénzét feleslegesen. Amúgy is túl van zsúfolva az a város, nem kell még tovább hízlalni. Helyette vidéken kell munkahelyeket teremteni és iinfrastruktúrát fejleszteni. Cserébe kevesebben fognak a fővárosba költözni, kevésbé lesz túlzsúfolt, csökkennek az albérletárak, nőnek a bérek, csökken a bűnözés. A Budapestiek pedig végre elfelejtik a (rém)álmukat arról hogy Budapest világváros legyen. Mert az nem lenne jó. Ugyanis Delhi, meg Lagos is világváros, még sem öröm ott lakni. Csak gondoltam szólok.
Dixtroy
2024. június 27. 22:09
Komcsiknak ez ilyen becsípődése, hogy folyton kirabolják a bkvt.
regono
2024. június 27. 21:28
Az egyetlen reménye a túlélésre az, hogy az Alkotmánybíróság új szavazást ír ki, amin veszít.
regono
2024. június 27. 21:26
Vitézy lesz a főpolgármester vagy Karácsony meghal. Ezek után ő nem maradhat főpolgármester.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!